Lichtweek in het Statenkwartier van 11 tot en met 20 november 2015

Lichtweek 1929-lichtweek 2015

In navolging van de lichtweek op de Frederik Hendriklaan in 1929 organiseren wij opnieuw een lichtweek, met als start op woensdagavond 11 november (Sint Maarten) een lampionnenoptocht, en als “grande finale” een glas-in-lood-route op vrijdagavond 20 november. Daar tussenin op vrijdagavond 13 november een lezing over glas-in-lood door een kunsthistorica,  en op dinsdagavond 17 november een demonstratie glas-in-lood-ramen maken. U leest hier nu al, of anders op zeer korte termijn, meer over op deze website. Maar wat was dat nu precies, die lichtweek in 1929? Wijkhistoricus Karel Wagemans weet hier het volgende over te vertellen:

De Amsterdamse Edison-lichtweek: oktober 1929

Ter herdenking van het feit dat de gloeilamp 50 jaar eerder op de markt was geïntroduceerd door de Amerikaanse uitvinder Thomas Alva Edison (1847-1931), vond te Amsterdam van 21 tot 26 oktober 1929 op het Damrak de Edison-lichtweek plaats. Met behulp van dertig zuilen – elk tussen de 9 à 10 meter hoog en voorzien van 36 lampen met een sterkte van 40 watt – werd de omgeving daar toen in de avonduren feeëriek verlicht. Hierbij moet bedacht worden dat dit soort illuminatie in die dagen voor menigeen een noviteit was. Want in veel Nederlandse huishoudens behielp men zich indertijd nog met olielamp of kaars. En wat de straatverlichting betreft: een deel van de lantarenpalen werkte in die dagen nog op gas. Mede daarom mocht de manifestatie zich verheugen in de komst van duizenden kijklustigen, ook van buiten de hoofdstad. Onder hen bevond zich een delegatie van Haagse ondernemers, die razend enthousiast huiswaarts keerde met het vaste voornemen om in onze stad iets soortgelijks te realiseren.

De Haagse licht- en winkelweek op de ‘Fred’: november 1929

Bron: Haagse Beeldbank

Bron: Haagse Beeldbank

Er waren diverse onderhandelingen en heel wat geregel voor nodig, maar het lukte diezelfde ondernemers eigenlijk vrij snel om de hand op de in Amsterdam gebruikte lichtzuilen te leggen en die naar hier te laten transporteren. ‘Deze zuilen zullen in optima forma aan de Fred. Hendriklaan komen, verlicht door duizenden lampjes. Dat zal dus iets bijzonders worden voor den Haag!‘ Aldus kondigde de courant Het Vaderland van 11 november 1929 het te verwachten evenement aan. Om te besluiten met: ‘Wij vermoeden dat de Fred. Hendriklaan van 19 tot en met 26 Nov. drommen Hagenaars tot zich zal trekken…‘ Die verwachte drommen kwamen inderdaad opdagen en de politie had grote moeite om de verkeersstromen op de Frederik Hendriklaan in goede banen te leiden. ddd_110569803_mpeg21_p004_imageDe voorzitter van de ’s-Gravenhaagsche Winkeliers Vereeniging en oud-raadslid, Leen Maartens (1867-1938), verrichtte na een ontvangst in hotel-café-restaurant De Gouden Kroon – op de Frederik Hendriklaan nr. 119, men vindt er nu de winkel van Blokker – de openingshandeling door via het overhalen van een schakelaar de verlichting in werking te stellen. Die verlichting zou tot en met 26 november 1929 elke avond (behalve ’s zondags) branden.

PS: de foto van de voorzitter der ‘s-Gravenhaagsche Winkeliersvereeniging is voorzien van een onjuiste naam. Kennelijk was de betreffende journalist al net zo overdonderd door de pracht en praal van de Fred als de duizenden bezoekers tijdens deze Lichtweek 1929.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.