Lichten aan, gordijnen open: Statenkwartier als openluchtmuseum op 20-11

Vrijdagavond 20 november was het hoogtepunt en tevens sluitstuk van de Lichtweek in het Statenkwartier. Met een routekaartje, of een gids gingen mensen aan de wandel om al het moois te bekijken.Unknown-7Menigeen had zich aangemeld met zijn glas-in-lood. Om het iedereen kenbaar te maken en ook om mee te dingen in de prijsvraag: “wie weet zijn glas-in-lood op de mooiste wijze te presenteren?”. Zo was op de Vivienstraat haast huis aan huis een mooi glas-in-loodraam te bewonderen. De gidswandelingen mochten er zelfs een Unknown-9kijkje nemen binnen hoe een bewoonster haar glas in lood ramen zelf heeft teruggeplaatst.

Er liepen verschillende groepjes door de wijk en Plasman en Chox waren open voor warme chocolademelk of glühwein.
Om 10 uur werd het kado van glazenier Bas Noordman aan de wijk onthuld. Twee prachtige glas-in-lood lampen in de twee verschillende hoofdstijlen die in het Statenkwartier voorkomen. Te zien op het Frederik Hendrikplein, aan het eind van de Fred. Een blijvende herinnering aan een fantastisch jubileumjaar.

En wie de juryprijs en de publieksprijzen hebben gewonnen? Dat weet u op de slotmanifestatie/-borrel op 28 november in het World Forum van 17.00 – 19.00 uur. Reserveert u nu alvast deze datum in uw agenda, evenals het tijdstip van de onthulling van de jubileumboom diezelfde dag: om 15.30 uur op het Prins Mauritsplein.

Unknown-5    Unknown-6

Foto’s: Jacintha van Beveren

Videoverslag van Stadsdeeljournaal Scheveningen:

2 antwoorden
 1. Lia van Wijk zegt:

  Beste eindredacteur,
  Ik had mij al enige tijd geleden aangemeld voor de avond dat de glas in loodramen zoveel mogelijk getoond zouden worden. Ik had ook aangekondigd dat ik mijn voordeur zou open zetten zodat mensen een kijkje binnen zouden kunnen nemen en daar het gebrandschilderde glas in lood en glas in lood van alle deuren van de eerste verdieping zouden kunnen bekijken. Ik heb daar ook een reactie op gehad, dat men dat op prijs stelde.
  Ik heb mijn best gedaan alles zo mooi mogelijk te maken, ik heb o.a nog het glas in lood van binnen schoon gemaakt, overal lampen bijgezet, “proefgedraaid” etc. Op de bewuste vrijdag heb ik alles prachtig verlicht en kaarsen neergezet in de vensterbanken om het nog mooier te maken.
  Ik heb plakkaten op de voordeur en de pilaar naast de windvanger geplakt met de mededeling dat men ook naar binnen kon komen om een kijkje te nemen en de voordeur open gezet. Er zijn ook wel wat mensen binnen geweest, maar ik heb geen groepjes onder begeleiding gezien en ook niemand van de organisatie.
  Ik vraag mij af of die wel langs zijn geweest.
  Op de plattegrond stond ons huis als aangemeld dus zeker verlicht en het lijkt me dat men dan toch zeker langs die adressen gaat.
  Ik lees dat in het verslag van de avond staat dat de “gidswandelingen zelfs een kijkje binnen mochten nemen” in de Viviënstraat.
  Ik vind het erg jammer dat ze niet op de hoek van de Prins Mauritslaan en de Frankenstraat zijn geweest. Daar was een prachtig verlicht huis te zien, met een enorme bordessentrap en héél veel glas in lood en in de hal beneden 10 deuren met gebrandschilderd glas in lood gezet.
  Met vriendelijke groet,
  Lia van Wijk

  Beantwoorden
 2. Eindredacteur zegt:

  Geachte mevrouw Van Wijk / beste Lia,

  Allereerst hartelijk dank voor de fraaie inzet van uw woning tbv de glas-in-loodavond! Deze is ons zeker niet ontgaan. Het daarmee belaste jurylid heeft uw woning dan ook in zijn beoordeling betrokken. Dat dit niet is opgevallen gedurende de avond past in onze opzet: anoniem, teneinde iedere mogelijke beïnvloeding op voorhand uit te sluiten.
  Uw woning is inderdaad niet door een groep onder begeleiding van een gids bezocht. Dat vinden wij ook spijtig, maar bleek helaas onvermijdelijk. De betreffende gidsroute moest op het laatst afgeblazen worden, vanwege het niet beschikbaar zijn van alle gidsen. Naast diverse andere huizen in dit gidsgebied viel helaas ook uw woning daaronder.
  Neemt niet weg dat wij u zeer dankbaar zijn voor de fraaie wijze waarop u uw woning heeft geëtaleerd tbv de bezoekers aan de glas-in-loodavond. Nogmaals hartelijk dank daarvoor!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.