Kunstroute Statenkwartier 8 en 9 april 2017: de opmaat voor een eigen collectie

Op zaterdag 8 en zondag 9 april van 11.00 uur – 18.00 uur is er weer de inmiddels fameuze Kunstroute in het Statenkwartier. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met het werk van kunstenaars in onze buurt. En ook om een eigen collectie te gaan aanleggen of om deze uit te breiden. Vooraf kunt u in restaurant Berlage een overzicht bekijken van de Kunstroute.


Verzamelen van kunst

Het zou natuurlijk fantastisch zijn als een kunstenaar wiens werk je kocht voor hij of zij ontdekt werd, nu opeens het tienvoudige waard is.

Maar even realistisch, er is geen garantie op rendement op kunst. Slechts een heel klein deel van de kunstenaars breekt echt door en levert geld op. Kunst kopen is ook altijd makkelijker dan verkopen, daarom moeten je eerste vragen altijd zijn: vind je het werk zelf mooi, spreken de andere werken van de kunstenaar je ook aan, is het een kunstenaar met een eigen handschrift of visie, ben je echt geïnteresseerd.

Een ontmoeting met de kunstenaar

Ontdek je smaak op deze kunstroute. Ga zoveel mogelijk kunst bekijken en in gesprek met de kunstenaar. Hoor wat hun drijfveren zijn en wat hun achtergrond is. Misschien wordt je tijdens deze kunstroute wel verliefd op dat ene werk, dat beeld of die bijzondere foto.
Het kunstwerk aan jouw muur doet je meer en blijft boeien als je het verhaal achter de kunstenaar kent of de kunstenaar hebt ontmoet en over het werk gesproken hebt. De tweejaarlijkse kunstroute geeft je ook de kans om ‘jouw’ kunstenaar te blijven volgen. Je leert het werk kennen en waarderen. Je ziet dat de kunstenaar geen eendagsvlieg is, maar iedere keer met nieuw werk op de proppen komt en het is leuk om de lijn in zijn werk te herkennen.

Diepere lagen

Kunst is niet altijd in één oogopslag te beschouwen. Men spreekt niet voor niets van lagen in de kunst. Lagen verf, diepere lagen en fascinaties van de kunstenaars en de thema’s die de kunstenaar hanteert. Goede werken blijven langer bijzonder. Op het eerste gezicht kan een werk je pakken, maar toch beklijft het misschien niet. Loop dan nog een keer langs, bekijk het werk voor de tweede keer. Naar muziek luister je ook vaker, voordat je het mooi vindt.

Als je hedendaagse kunst koopt, koop je werk van een kunstenaar van deze tijd. Gemaakt door de kunstenaar die beïnvloed is door de wereld waarin hij nu leeft. Vermeer schilderde zijn “meisje” in zijn tijd, met zijn gedachten, zijn omgeving, de normen en positie van de vrouw in de 17e eeuw. Hedendaagse kunstenaars zijn vrijer in het gebruik van materialen en uitingsvormen en zij schuwen geen enkel thema. In deze kunstroute tref je traditionele kunstenaars aan, schilders, fotografen, bouwers van installaties, beelden en objecten, provocerende kunstenaars, kunstenaars die iets aan de kaak stellen, lieflijke kunstenaars, abstracte en realistische kunstenaars.

Een eigen verzamelmuur

Verrassend is het om de verschillende kunstwerken te combineren op een muur in je huis, een verzamelmuur. Hang eens een object naast een realistische afbeelding en je zult versteld staan hoe die twee kunstwerken een relatie met elkaar aangaan. Of een schilderij met bloemenvaas naast een abstract werk. Combineren is leuk en bij de aankoop van een nieuw werk verandert je muur weer compleet.
In restaurant Berlage tonen we een overzicht van de kunstroute. Dit jaar laten we hier voorbeelden van verzamelmuren zien. Combinaties van kunstwerken op één muur. Bekijk deze overzichtstentoonstelling voordat je de route gaat lopen ter inspiratie. Zie de interactie tussen de verschillende werken, bekijk hoe je ze kunt ophangen. Met een mooie lijst, zonder lijst en kijk hoe je iets voor die verzamelmuur kan plaatsen.

Werken die je koopt tijdens de Kunstroute vormen een perfect begin voor zo’n collectie. De prijzen zijn coulant, want je koopt direct van de kunstenaar zonder tussenkomst van een galerie of bemiddelaar. Sommige mensen twijfelen als een kunstwerk niet duur is (foto’s, tekeningen en afdrukken in hogere oplage). Onterecht denken veel mensen dat een lage prijs gelijkstaat aan mindere kwaliteit. Maar soms is het gewoon een sympathieke prijs voor goed werk of voor werk van een beginnend kunstenaar.

Waarom de ene kunstenaar wel doorbreekt en de ander niet is niet te voorspellen, wat de kenners je ook vertellen. Een kunstcollectie starten doe je dan ook uit de liefde voor de kunst.

Meer informatie? Kijk dan op: http://www.kunstenaarsinhetstatenkwartier.nl/WP/

De overzichtstentoonstelling en verzamelmuren zijn in Brasserie Berlage, President Kennedylaan 1, 2517 JK Den Haag. Website: http://www.brasserieberlage.nl

2 antwoorden
  1. Hans Rietbergen zegt:

    dit jaar helaas geen tijd voor de route, maar wil wel graag mijn verbazing uiten over het feit, dat er welgeteld slechts TWEE mannen meedoen, naast 40 vrouwen, dat zegt toch iets!? Hans Rietbergen (beeldend kunstenaar – zie evt. Facebook).

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.