Jubileumbijeenkomst 10 jaar BES!

Zondag 12 november jl vierde BuurtenergieStatenkwartier (BES) hun 10-jarig bestaan in de Panoramazaal van het Museon. Dat deden ze niet alleen door stil te staan bij wat BES de afgelopen jaren heeft bereikt. Ze keken ook naar de toekomst. Daarvoor hadden ze Siward Zomer uitgenodigd. Hij is coöperatief directeur van Energie Samen. Dit is de landelijke koepel en belangenorganisatie van honderden energiecoöperaties in Nederland.

Siward nam de 40 aanwezigen mee in een toekomst waar Nederland bestaat uit een lappendeken aan energiegemeenschappen. Deze lokale gemeenschappen wekken hun eigen duurzame energie op met bijvoorbeeld zonnepanelen of windmolens en delen de energie tegen de kostprijs in plaats van een marktprijs. Zo zijn bewoners in een wijk niet meer afhankelijk van commerciële leveranciers. De energiegemeenschap functioneert democratisch, zoals als een Waterschap. Energie Samen experimenteert momenteel met 7 vooroplopende grote energiecoöperaties. Dat deze toekomst mogelijk is geworden, komt door nieuwe wetgeving die hopelijk komend jaar zal worden vastgesteld en waarin energiegemeenschappen eindelijk een formele plek krijgen.

De inspirerende presentatie van Siward leidde tot een interessante discussie. BES-leden vroegen zich af of de energiegemeenschap wel voldoende investeerders krijgt als er relatief minder rendement te halen is dan bij commerciële investeringen. Siward gaf aan dat dit inherent is aan een sociaal rechtvaardig energiesysteem. Investeerders nemen genoegen met een lager rendement. Voor alle leden geldt de (lagere) kostprijs. Dus het levert extra maatschappelijk rendement op.

Siward stimuleerde de BES-leden om zelf na te gaan denken over de toekomstige energievoorziening in de eigen wijk. Het heft in eigen hand nemen, en niet wachten tot bijvoorbeeld de gemeente gaat bepalen wat goed is voor ons. Want, stelde Siward, bewoners weten het beste wat een wijk nodig heeft. Wat is de goedkoopste manier om energie op te wekken in de wijk? Wat kunnen we zelf? Wat moeten daarna nog commercieel inkopen? Kortom: genoeg stof om over na te denken!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.