De Japanse Tuin van 14 t/m 29 oktober geopend voor publiek

Niet in onze wijk, maar zo uniek dat een bericht hier op zijn plaats is. De Japanse Tuin in landgoed Clingendael is van 14 t/m 29 oktober weer geopend voor publiek tussen 10.00 uur en 16.00 uur. Daarna moet u weer wachten tot het voorjaar van 2018. De tuin is namenlijk maar 8 weken per jaar geopend.

De Japanse Tuin is het pronkstuk van landgoed Clingendael. Hier zijn prachtige en zeldzame bomen en planten te zien. De tuin is heel kwetsbaar, vandaar de beperkte toegankelijkheid voor publiek.

Gezien de kwetsbaarheid van de tuin is het niet mogelijk om de tuin te betreden met buggy’s en elektrisch aangedreven hulpmiddelen. Voor mensen met een rolstoel is de tuin alleen beperkt toegankelijk. Er is voor rolstoelen een aparte ingang met een speciale, kortere route door de tuin. Daarnaast is het ook niet toegestaan om met honden de tuin te betreden. Bij teveel bezoekers kan het zijn dat u even moet wachten voor u de tuin in mag. De kwetsbaarheid van de aanplant laat maar een maximum aantal bezoekers toe.

Geschiedenis

De Japanse Tuin is in het begin van de 20ste eeuw aangelegd door de toenmalige eigenaresse van het landgoed Clingendael, Marguerite M. Baronesse van Brienen (1871-1939), ook wel freule Daisy genoemd. Per schip heeft zij een of meer reizen gemaakt naar Japan. Zij heeft toen enkele lantaarns, een watervat, beeldjes, de bruggetjes en misschien het paviljoen naar Nederland verscheept. Het is de enige Japanse Tuin in Nederland van rond 1910 en heeft daarom een hoge historische waarde. Vanaf 1954 beheert de gemeente landgoed Clingendael. Medewerkers van Haeghe Schoon en Groen van de gemeentelijke dienst Haeghe Groep onderhouden de Japanse Tuin.

Plaats voor rust en bezinning

De tuin heeft een heel eigen en verrassende sfeer, mede veroorzaakt door de schitterende moslaag. De tuin bevat veel stenen lantaarns, met een grote variatie aan vormen. Ook zijn er 2 watervaten. Een watervat heeft 4 afbeeldingen van Boeddha’s. Het andere watervat heeft de vorm van een lotusbloem. Het mooie paviljoen is een populaire plek om van daaruit de tuin te bewonderen. Tot omstreeks 1940 bevonden zich schuifpanelen in het paviljoen. Deze panelen zijn in 2009 teruggeplaatst met de medewerking van Japanse architecten. Het erfgoed van freule Daisy is nu voor de bezoekers van de Japanse Tuin een plaats van serene rust en bezinning.

Nadere informatie

Wilt u nog verder lezen over de Japanse Tuin? Hier een folder over deze tuin:

folder-japanse-tuin

en hier een artikel over tuinman Nelis van de Japanse Tuin:

https://editie070.denhaag.nl/nl/japanse-tuin/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.