Inloopavond herinrichting Fred ca op 22 maart zeer druk bezocht

Een enorme toeloop tussen 17.00 uur en 20.00 uur. Meer dan 200 belangstellenden namen de moeite om Muzee Scheveningen te bezoeken en uitgebreid kennis te nemen van de plannen.

Zowel een delegatie van de wijkorganisatie als van de winkeliers en natuurlijk de ambtelijk deskundigen van de gemeente stonden klaar om waar nodig toelichting en commentaar te leveren. Ook wethouder Revis gaf enige tijd acte de présence.

De reacties zijn, zoals wij die tot nu toe peilen, overwegend positief tot zelfs ronduit enthousiast. Maar niet te vroeg in jubelstemming: veel zal afhangen van de verdere detaillering. Het zal nog niet meevallen om alle wensen ook echt een volwaardige plek te geven, letterlijk.

Voor de wijkorganisatie zijn in ieder geval twee items (maar er zijn er meer) van groot belang:

 1. “De auto te gast”. Een grotere verkeersveiligheid voor alle weggebruikers. Dat geldt dus niet alleen automobilisten, maar evenzeer fietsers en voetgangers. Kort parkeren en 30 km/u in combinatie met snelheidsremmende maatregelen zijn daarin wezenlijke punten. Maar ook voldoende vrije ruimte voor voetgangers. En dat brengt ons op het tweede punt
 2. “Flaneren in plaats van laveren”. Winkelen in de Fred, Aert van der Goes en Willem de Zwijger moet een beleving zijn (of worden, zo u wilt). Daar hoort bij dat er voldoende vrije ruimte voor de voetganger is. We pleiten daarom voor een “rode loper”: een consequent vrijgehouden looproute van voldoende breedte over de volle lengte van het winkelgebied. Zodanig gemarkeerd qua materiaalgebruik dat iedereen het zal laten om de doorgang te belemmeren met uitgestalde waren, fietsen enzovoorts. Dus ook geen luifelconstructies meer met palen middenin het loopgebied.

Zowel de winkeliers- als de bewonersorganisatie realiseren zich dat er een unieke kans ligt om het gebied een echt onderscheidend karakter te geven. En dat gaat veel verder dan het enkel vernieuwen van materialen. Niet voor niets is de Fred in 2017 weer uitgeroepen tot de beste winkelstraat van Den Haag. Juist door de verdere ontwikkeling nu in samenhang te bezien met de Aert van der Goesstraat en de Willem de Zwijgerlaan kan er een ijzersterk onderscheidend concept ontstaan waarin deze positie verder wordt uitgebouwd en verstevigd. Daar hebben we allemaal belang bij, winkeliers én bewoners.

2 antwoorden
 1. Bert zegt:

  Juist in die Aert van der Goesstraat staan nog veel luifelconstructies met palen.

  Daarnaast moet de bus nog definitief de ‘kermisroute’ gaan rijden en dat is nog niet beklonken.

  Beantwoorden
 2. Eindredacteur zegt:

  De Aert van der Goesstraat krijgt van zowel winkeliers als bewonersorganisatie van meet af aan dezelfde benadering als de Fred. We willen juist één doorgaande winkelallee. De aanpak van de luifels geldt dus alle luifels. We hebben het dan over die constructies met steunpalen in het loopgebied uit de jaren zestig/zeventig.
  Vwb de buslijn zitten winkeliers en bewonersorganisatie op één lijn: niet in/door de Fred of Aert van der Goes, wel opstapplaatsen in de directe nabijheid.
  Er ligt nu een eerste min of meer gedetailleerd ontwerp. De punten zoals genoemd moeten in de verdere uitwerking definitief gestalte krijgen. Vwb de buslijn is daarvoor betrokkenheid van de HTM noodzakelijk.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.