Groene Kansen voor het Statenkwartier

Zie je het voor je? Een groene wandelpromenade door het Statenkwartier, een buitenruimte waar bewoners elkaar wandelend, tuinierend of spelend kunnen ontmoeten. Dat is een grote meerwaarde voor onze wijk, zeker nu de zomers warmer worden, we ons zorgen mogen maken over wateroverlast en de verstening dringend teruggedrongen moet worden.  

Het verdwijnen van de keerlus van tram 16 biedt kansen voor de realisatie van zo’n groene zone, die ook nog eens past bij het oorspronkelijke ontwerp van de wijk. Een groep betrokken wijkbewoners heeft daarom de Groene Kansen commissie Statenkwartier (GKS) in het leven geroepen. Deze is actief bezig met plannen voor een groene wandel- en leefstrook over de Prins Mauritslaan, doorlopend naar andere straten en wijkdelen.

Het wijkbestuur en veel bewoners steunen ons initiatief. Wil je ook meedenken of meewerken om de plannen te realiseren, dan kun je dit doorgeven via wijkoverleg@statenkwartier.net of laat hieronder een reactie achter. We zijn benieuwd naar jouw reactie en/of ideeën voor een groenere Prins Mauritslaan!

Dit willen we bereiken

 • Een groene wandel- en leefstrook
 • Bijdrage aan de verbetering van het klimaat in de wijk
 • Herstel van de oorspronkelijke wandelpromenade  
 • Mogelijkheden voor jong en oud om elkaar te ontmoeten en samen te tuinieren
 • Ruimte voor stadsvoedsel, banken, jeu de boules baan en een schaakbord
 • Meer buitenruimte voor het Couvéehuis
 • Een mooie verbinding van de Internationale zone met de Frederik HendriklaanSpeciaal voor journalisten:

  Heb je vragen  over de Groene Kansen Statenkwartier, neem contact op met Marielle van der Ven, initiatiefnemer van de Groene Kansen Statenkwartier: 06-24236579

22 antwoorden
 1. Rob Geurst zegt:

  Op zich goed idee.
  Zou wel gaan voor vooral veel speelruimte (en jeu du boules, rolschaatsbaantje)
  Laatste plan, het Mauritsplein is tot mij afschuw, zo speelonvriendelijk mogelijk gemaakt. En alleen geschikt gemaakt voor ouwe taarten ja ook voor mij dus)
  Dit doet mij dan weer terugdenken door de politie verwijderd te worden toen ik, op een plantsoen in de wijk, aan het badmintonnen was met mijn dochter van 7. Onder het mom, dat dit door een architect ontworpen stads duintuin was.
  Ook zie ik lange tafels zitten met afdakje en misschien zelfs mogelijkheid tot barbeque etc.
  Laat niet de ideeën van de ouderen voorrang krijgen. Laten de ouderen de toekomt mogen bepalen voor de jeugd.
  Zo niet dan parkeer ik graag mijn auto daar 😊

  Beantwoorden
 2. Madelien van der Velde zegt:

  Kijk ter inspiratie eens bij Emma’s Hof, de Zeeheldentuin en de Verademing. Allemaal mooie stadslocaties waar spelen, recreëren en groen hand in hand gaan! Zo zou het er op de Prins Mauritslaan ook uit moeten komen te zien wat mij betreft. Dus niet alleen voor ouderen maar vooral meer ruimte voor de jeugd!

  Beantwoorden
 3. Monique zegt:

  En ook de afbuiging naar de doornstraat meenemen. Want dat valt ook een heel stuk vrij tussen lijn 11 en de straat.
  Graag alle ruimte voor sport beweging en ontspanning voor iedereen. Met goede verlichting!

  Beantwoorden
  • Marian Ruhe zegt:

   zou het niet prettig zijn als beide afbuigingen naar de Doornstraat éénrichting verkeer worden, in dezelfde baan als de prins Mauritslaan; dus aan de kant met even nummers van de Doornstraat richting OPCW en aan de kant van de oneven nummers richting Doornstraat?
   zelfs zonder tramrails is de strook te smal voor 2-richtingsverkeer..
   het valt mij altijd op dat auto’s die van de Pr M.laan (vanaf het OPCW over de oneven kant) aankomen, de bocht waar de tram oversteekt nemen, de hoek omscheuren en extra op hun gaspedaal trappen alsof ze bang zijn dat ze de helling niet kunnen nemen!

   Beantwoorden
 4. Wim Kokxhoorn zegt:

  Prachtig initiatief. Ook voor jeugd. Alleen oppasssen dat het geen hangplek wordt dat duistere krachten aantrekt (drugsdealers). Leren van de ervaringen op het Frederik Hendrikplein, waar dit soort problemen nu gelukkig opgelost lijken te zijn.

  Beantwoorden
 5. Joanneke zegt:

  Helemaal eens met combineren met speelruimte voor de jeugd
  En met doortrekken van het plan over Mauritslaan tot aan Eisenhowerlaan, en dan ook combineren met veilige oversteekplaatsen voor de fiets over de middenstrook van de Mauritslaan naar de diverse zijstraten. Huidige gewoonte van velen (waaronder ikzelf vroeger; tot die boete van 180 euro) om op de Mauritslaan tegen het verkeer daar in te fietsen om zijstraten (Ten Hovestraat), te bereiken is echt levensgevaarlijk

  Beantwoorden
 6. Ramon zegt:

  Wat een fris idee. Wanneer de strook inderdaad ruimte biedt voor ontmoeten (zitbankjes, jeu de boules en spel voor kids), beetje wandelen etc. Voorzie wel uitdaging met “hangjongeren” (niets mis mee tenzij gepaard met geluidoverlast, slingerrommel en bekladden van bankjes etc). Eens met opmerking over “Balvrij plantsoen” : groot gemis dat kinderen daar niet meer mogen spelen om het uitzicht van een paar omwonenden te plezieren. Dus.. als het voor iedereen leuk is dan is iedereen blij en zorgt iedereen er voor.

  Beantwoorden
 7. Lia zegt:

  Ik wil de pret niet bederven maar noem toch maar even een heel praktisch punt.
  Ik zie al die prachtige plannen, maar volgens mij gaat het maar om een smalle strook waar links en rechts het verkeer langs raast. Een deel van de plannen is daardoor niet zo makkelijk uitvoerbaar. Balspelen zouden alleen veilig kunnen als er een soort kooien voor worden gemaakt. Dat lijkt me niet helemaal de bedoeling.
  Een wandelpromenade met hier en daar bankjes is natuurlijk wel haalbaar en een plek maken met wat speeltoestellen voor kleinere kinderen met goede omheining zou misschien ook wel kunnen, alhoewel die speeltoestellen dan wel allemaal in een rij achter elkaar zouden moeten worden geplaatst.

  Beantwoorden
 8. Sander de Bruin zegt:

  Prachtig idee! Neem in visievorming dan ook doortrekken naar de Van Boetzelaerlaan mee. Nu al open en groen maar met andere inrichting van weg/tram en trottoir kan er zoveel meer met de beschikbare ruimte worden gedaan!

  Beantwoorden
 9. Mayke zegt:

  Oh, neem dan ajb de veiligheid op/rondom het kruispunt Fred/Prins Mauritslaan in de plannen mee! Daar gebeuren nu veel te veel ongelukken en (ook) voor kinderen is het erg onoverzichtelijk en onveilig om over te steken, met verkeer dat overal vandaan kan komen… Verder geweldig idee en initiatief. Veel succes!

  Beantwoorden
 10. caroline zegt:

  Ik vind het een geweldig plan, een wandelpad met Walk of Fame (dus tegels of beelden of borden) met namen uit het Statenkwartier zoals Frederik Hendrik, Willem de Zwijger etc zou een leuk en cultureel pad worden vanaf het World Forum. Leuke toeristische route naar winkelstraat of haven. dus doortrekken tot Statenlaan. En natuurlijk gecombineerd met bankjes, hinkelpad, zitje met schaaktafel bij het Henri Couvee Huis en heel veel groen.

  Beantwoorden
 11. Daco zegt:

  Mooie ideeën, het zou super zijn als we de wijk kunnen verjongen door die stroken geschikt te maken voor jong en oud.
  Een verzoek erbij van mij, Graag een mooie promenade voor jong en oud ipv en tweede afval dump plaats voor het statenkwartier.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.