Eerste, groene successen op de Prins Mauritslaan

door Marielle van der Ven namens de Groene Kansen Statenkwartier

Op 8 december jongstleden presenteerde de bijna voltallige Groene Kansen commissie Statenkwartier(GKS) aan wethouder Anne Mulder de petitie Maak van de Prins Mauritslaan een inspirerende, groene zone. De ontvangst en zijn reactie in de commissie Leefbaarheid van de gemeente waren positief. Hij sprak zelfs over volgend jaar ‘starten met participatie’ en het jaar daarna waarschijnlijk ‘al beginnen met aanleggen’. Mét de herhaalde kanttekening dat er eerst geld gevonden moet worden en dat het misschien in fases moet gebeuren. Maar tóch, een eerste mooi resultaat.

Stilte

Sindsdien is het oorverdovend stil vanuit het stadhuis. We realiseren ons dat het lobbywerk nog niet achter de rug is en dat we zelf de politiek warm zullen moeten blijven houden. Onder meer door raadsleden te laten zien hoe mooi en groen de laan kan worden en hoe prachtig ons idee past in de plannen voor een wandelnetwerk op Scheveningen. Na eerdere ontmoetingen met Lotte van Basten-Batenburg [VVD], Dennis Groenewold en Caroline Verduin [D66], hebben we nu ook met Ab Waasdorp (PvdA) een wandeling over de laan gemaakt en besproken hoe de laan kan bijdragen aan duurzaamheid en verbinding.

 

 

Lawaai

Intussen zitten we volop in het lawaai op de Prins Mauritslaan. Het verwijderen van de rails en het slopen van het beton en asfalt zijn in volle gang. Een wandelpromenade van Museum naar Kust zit er voorlopig nog niet in, maar we kunnen wel proberen om alvast zoveel mogelijk tegels te ‘wippen’ voor de wijk, bedachten we half december. En daarvoor was nog maar heel weinig tijd, aangezien de werkzaamheden razendsnel voortschrijden. We spraken met omgevingsmanagers, klampten uitvoerders aan, bogen ons over bestektekeningen en liepen met een groene stift in de hand over de laan om elk plekje dat van grijs naar groen zou kunnen te markeren. Het vergde enige vasthoudendheid, maar er is nu een aangepaste bestektekening met meer groen op diverse plekken en de toezegging dat er tussen de parkeervakken en de groenstrook maar één tegel komt te liggen. En op een paar plaatsen komen ook nog tijdelijk banken te staan.

Groen!

Daarmee waren we er niet, want het opnieuw in te richten kruispunt van de Prins Mauritslaan met de Fred is een ander project en heeft dus een andere omgevingsmanager en andere uitvoerders. Een definitief vastgesteld plan is moeilijk aan te passen blijkt, maar via Piet Ham, directievoerder van de gemeente, kregen we op 17 januari in het Couvéehuis de toezegging dat er minder tegels komen op de ‘tongen’ [vakjargon voor stukken van de op tekening verlengde stukken van de middenberm aan weerszijden van het kruispunt]. én de uitnodiging om hem en zijn uitvoerder Joeri op te zoeken in de werkkeet. Die staat er vanaf half februari, dus dat gaan we zeker doen, met koekjes!

2 antwoorden
 1. Evelien Brandes zegt:

  Goed plan! Klopt t dat het parkeren langs de middenberm in het NW deel wordt opgeheven en breder groen wordt? Super
  Verder zou wel de zebra over de Fred moeten blijven. Dat remt auto s nog beter. En helpt zowel het winkelende publiek als ons, bewoners om veilig over te steken.

  Beantwoorden
 2. Bewoner Prins Mauritslaan zegt:

  Wij zouden zeer blij zijn met een netjes ingeplante middenberm (struiken/bomen). Tot nu toe is het een hondenuitlaatplaats geweest dus ik denk dat de hondenuitlaters gewoon terugkomen. Ik denk dat de plannenmakers niet altijd in de gaten hebben dat het maar een heel smal strookje is. Parkeerplaatsen kan je niet zo maar opheffen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.