“Glans en Geluk”: kunst, verhalen, gedichten, recepten, muziek!

Dit najaar zet het Gemeentemuseum met de tentoonstelling Glans en Geluk – Kunst uit de Wereld van de Islam de schijnwerpers op de verbluffende ornamentiek van islamitische kunst. Literatuur en het schrift, maar ook muziek en samen eten en drinken spelen een belangrijke rol in de wereld van de islam. Het wordt dan ook een literaire, culinaire en muzikale omlijsting van de collectie ‘vol geluk’.

Schrijvers, koks en musici laten zich inspireren door islamitische kunst

Het museum heeft daarom schrijvers, koks en muzikanten uitgedaagd iets te creëren bij objecten uit de tentoonstelling. Het resultaat? Verhalen, gedichten, recepten en muziek die de zintuigen op scherp zetten.

Zes verhalen en gedichten

Koranteksten, proza en dichtregels, en het schrift (kalligrafie), zijn prominent aanwezig in islamitische kunst. Zes schrijvers, met wortels in de landen van herkomst van de getoonde objecten, zijn daarom gevraagd een kort verhaal of gedicht te schrijven. Het gaat om gevestigde namen als Kader Abdolah en Rodaan al Galidi, maar ook om aanstormende talenten onder wie de zeventienjarige Syrische Sumai Yahya die onlangs de Jonge Campert-prijs heeft gewonnen.

De artistieke opdracht is volledig vrij. Zo schrijft de auteur Rashid Novaire een kort verhaal over een koning en danseres bij twee kommen uit 10de eeuws Iran en Irak. De achttienjarige Hizir Cengiz schrijft een persoonlijk verhaal bij een zestiende-eeuws Turks tapijt en Naema Tahir laat zich inspireren door drie achttiende-eeuwse glazen flessen vervaardigd in West-Europa met een goud- en emailbeschildering uit India.

Zes recepten

De zes koks kozen in de afgelopen maanden een kom of schaal uit de collectie islamitische kunst en bedenken hier een recept bij uit de Syrische, Algerijnse, Marokkaanse, Turkse en Iraanse keuken. Zo laat de bekende tv-chef Nadia Zerouali zich inspireren door een Iraanse kom met granaatappelmotief en tovert chef-kok Laurent Khellout van het boek De nomadische keuken van Raïnaraï schalen vol mezze op tafel. De Syrische Zina Abboud, die deze maand haar kookboek Mijn Syrische Keuken presenteerde, neemt een Syrische kom uit circa 1200 als uitgangspunt. Ook de achttienjarige Kevin Patti, zelfstandig werkend kok niveau 3 bij de School voor Horeca en Facilitaire dienstverlening van ROC, doet mee.

Zes muziekstukken

Naast keramiek, glas, metaal, tapijten en houten deuren, omvat de verzameling islamitische kunst een aantal bijzondere muziekinstrumenten. Vanwege de prominente rol van muziek in de islamitische cultuur en om bezoekers een indruk te geven van het geluid van een kamanche of planksitar werkt het museum samen met zes musici. Deze muzikanten wonen in Nederland, maar kennen de instrumenten uit hun geboorteland. Van de Syrisch-Palestijnse ud-speler (luit-speler) Amer Shanat tot de jonge Arash Aria die één van meest antieke en gevierde Perzische snaarinstrumenten, de tar, bespeelt.

De tentoonstellingscatalogus brengt alles samen

De literaire teksten, recepten en persoonlijke verhalen van de deelnemers worden gebundeld in de tentoonstellingscatalogus en spelen een belangrijke rol in de randprogrammering. Alle deelnemers worden bovendien gefotografeerd door de talentvolle fotograaf Mounir Raji.

Directeur Benno Tempel: “Het is heel inspirerend om de persoonlijke en artistieke reacties van al deze mensen op onze prachtige collectie te zien. Zij onthullen de verzameling als een collectie vol geluk en laten zien welke prachtige verhalen in de kunstwerken verborgen liggen. Daarmee wordt een kant van islamitische cultuur belicht die in het publieke debat zelden aandacht krijgt: de uitbundigheid en positieve boodschap van islamitische kunst.”

Van 8 september 2018 t/m 3 maart 2019

De tentoonstelling Glans en Geluk – Kunst uit de Wereld van de Islam is te zien van 8 september 2018 t/m 3 maart 2019. Bij de tentoonstelling organiseert het museum een randprogramma in samenwerking met een diverse groep mensen en organisaties uit de stadsdelen van Den Haag en/of uit de landen van herkomst van de getoonde objecten. Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus met bijdragen van Zina Abboud, Kader Abdolah, Shadi Ajallouian, Yasmin Bagci, Tal Barbosa, Hizir Cengiz, Peter Frankopan, Rodaan al Galidi, Mirjam Hoijtink, Charlotte Huygens, Laurent Khellout, Suzanne Lambooy, Luitgard Mols, Rashid Novaire, Anne van Oostrum, Kevin Patti, Asghar Seyed-Gohrab, Naema Tahir, Nassar en Sumai Yayha, en Nadia Zerouali.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.