Gaan mijn buren verbouwen? Zo weet je ervan!

Door: Maarten Ruijters

Stel: U wordt ’s ochtends vroeg gewekt door gebonk en gehamer en wat blijkt?
Bij de bovenburen is een aannemer gestart met de bouw van een dakterras, inpandig balkon, dakkapel, aan- of opbouw, terwijl u van niets wist……….
Voor protesteren lijkt het te laat, want de vergunning is al verleend.
Dit nachtmerriescenario is helaas bijna dagelijkse realiteit.

Geen persoonlijke informatie meer naar direct omwonenden

In het verleden werden direct omwonenden per post geïnformeerd over bouwinitiatieven in hun buurt. Helaas is dat niet meer zo. U wordt nu geacht hier zelf via internet en apps achter te komen. Het feit dat veel burgers niet met deze media om kunnen gaan, acht de gemeente niet relevant.

De aanvrager van een omgevingsvergunning is evenmin verplicht is om omwonenden over het plan te informeren. De gemeente adviseert slechts om dit te doen. De praktijk heeft uitgewezen dat dit advies doorgaans niet wordt opgevolgd.

Bij een pand met meerdere eigenaren is voor iedere op- aan- of onderbouw toestemming van de Vereniging van Eigenaren (VvE) vereist. De praktijk wijst tevens uit dat de VvE vaak niet eens wordt ingelicht over de bouwplannen.

Hoe zorgt u er voor toch tijdig actie te ondernemen

Wat u moet doen om de hoogte te blijven van de plannen en hier zo nodig bezwaar tegen te maken, wordt hieronder uiteengezet.

U kunt op de hoogte blijven van bouwinitiatieven in uw buurt via een – gratis – digitale service van de overheid: www.overuwbuurt.overheid.nl.

Op deze site kunt u zich inschrijven op de e-mailservice, de app downloaden of de berichten online bekijken. Een stap voor stap toelichting treft u aan in de bijlage bij deze informatie.

Door er op te klikken wordt de bijlage gedownload op uw computer zodat u deze altijd bij de hand kunt hebben en ook eventueel kunt uitprinten.

Voor nadere info of assistentie kunt u contact opnemen met de auteur van dit artikel, Maarten Ruijters. Email: info@rtarchitekten.com Telefoon: 070-3553734 of 06-34217485

 

Bijlage: Handleiding info bouwplannen

Van mooi……..

naar zooi……

 

5 antwoorden
 1. PB Schollaardt zegt:

  Goedemorgen,
  Helaas is via via via een en ander heel slecht ( helemaal niet meer )te achterhalen of lopen de instantie een jaar achter met de meldingen. Mocht u een ander mening zijn toegedaan. ben ik echt heel benieuwd waar dat allemaal kan vinden. Maar mijn vraag is waarom alles ( voor geld) wordt goed gekeurd. Elke randdebiel die een opbouw wil hoeft zich nooit meer zorgen te maken om protesten van zijn buren omdat er niks meer te vinden is van zijn/ haar plannen. Triest. en gewoon burgertje pesten eigenlijk.

  Beantwoorden
 2. Eindredacteur zegt:

  Het werkt bij mij perfect. U moet deze website raadplegen:https://overuwbuurt.overheid.nl
  Daar kunt u de verdere keuzes maken. Zo is het onder meer mogelijk om dagelijks een email te ontvangen met een link naar de bij Den Haag binnengekomen bouwaanvragen die relevant zijn voor u. De relevantie kunt u aangeven door een gebied te omcirkelen tot een bepaalde omvang waarbinnen u alle ontwikkelingen wilt volgen. Ik ben het wel met u eens dat het bedenkelijk is dat direct omwonenden bij een bouwinitiatief niet meer afzonderlijk geïnformeerd worden door de gemeente. U bent hierdoor gedwongen zelf de berichten te volgen. Wij hebben er meermalen bij de verantwoordelijke wethouder op aangedrongen deze regeling (weer) in te voeren, zoals ook in vele andere gemeenten. Zonder succes. Men verschuilt zich achter het argument dat Den Haag duizenden bouwaanvragen per jaar krijgt. Ons weerwoord dat het gemeentelijk apparaat daarvoor ook die omvang heeft vindt geen bijval.

  Beantwoorden
 3. Pieter Schim van der Loeff zegt:

  Vandaag – 28 november 2017 – zag ik het bericht dat een onderkeldering van Frankenslag 400 was afgewezen. Ik denk: gelukkig voor de buren!
  In de Adriaan Pauwstraat is dat gedaan en dat heeft de buren veel overlast en ellende gekost. Hier zijn de funderingen niet geschikt om dat te doen.
  Ik zag:
  Omgevingsvergunning – Beschikking geweigerd regulier, Frankenslag 400 te Den Haag
  Het realiseren van een kelder onder de eengezinswoning Frankenslag 400, het verbouwen en splitsen naar 2 wooneenheden en het maken van een dakterras. Deze bekendmaking bevat de activiteit(en): bouwen, ontheffing kruimel.
  Berichttype: omgevingsvergunning
  Uitgever: Gemeente ‘s-Gravenhage
  Locatie: ‘s-Gravenhage, Frankenslag
  Publicatiedatum: 2017-11-27
  https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2017-208173.html
  Hou het in de gaten, na een afwijzing wil men ’t soms opnieuw proberen!

  Beantwoorden
 4. Linda zegt:

  ik heb net de app gedownload maar ik zie dat deze sinds 2017 niet meer is geüpdatet. Is dit nog wel de juiste manier om eventuele vergunning aanvragen in mijn buurt te ontvangen?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.