Fototentoonstelling Anton Corbijn trok ruim 200.000 bezoekers

Zondag 16 augustus, op de allerlaatste dag van de tentoonstelling 1-2-3-4 in het Fotomuseum Den Haag, was Anton Corbijn aanwezig om te signeren. Ruim 1100 mensen kwamen uit binnen- en buitenland en grepen de allerlaatste kans om de 400 door hem geselecteerde foto’s van bands en solomuzikanten te bekijken.

anton corbijn-1-3Dubbeltentoonstelling 1-2-3-4 en Hollands Deep, voor het laatst te zien op 21 juni, waren beiden een groot succes en trokken in totaal 217.500 bezoekers. Wijkredacteur Julia Holtes was erbij en vroeg Anton Corbijn onder andere naar zijn volgende project.

Tekst Julia Holtes, foto’s Peter Koudstaal

Anton, hoe vind je het om zelf in het middelpunt van de belangstelling te staan?

“Het werk staat natuurlijk in de belangstelling, maar ik vind het waanzinnig dat het zo’n succes is geweest. De tentoonstelling heeft de meeste bezoekers per dag getrokken, en er is het grootste aantal boeken verkocht. Ik voel me heel gevleid door Den Haag en Nederland. De tentoonstelling is ook vanaf het begin bezocht door veel buitenlandse bezoekers.”
anton corbijn-1-29
Wat ga je nu doen?

“Ik ga straks wat vrienden zien en een hapje eten.”

Kun je wat vertellen over je volgende project?

“Het idee is dat dit een soort afscheid is van fotografie op dit niveau, qua intensiteit, omdat ik verder wil gaan met film maken. Film maken vergt zo ontzettend veel van mijn energie en tijd dat ik het niet allebei kan blijven doen. Eind september komt mijn nieuwe film uit getiteld ‘Life’. De film gaat over iemand die bekende mensen fotografeert, Dennis Stock, en zijn vriendschap met James Dean. Aan die film wil ik al mijn aandacht geven.”

Je hebt pas geleden een commercial gemaakt voor mode- en parfumhuis Dior met oscarwinnares Natalie Portman in de hoofdrol. Hoe gaat dat in z’n werk?

“Om te maken zit zo’n spot tussen een videoclip en een korte film in. Bij Dior is alles mogelijk en je beschikt over veel locaties.”

anton corbijn-1-8Je komt bescheiden over. Hoe is het om in de filmindustrie te werken met ego’s en uitgesproken karakters, hoe ga je daar mee om?

“Als je jezelf niet zo opstelt, dan doen zij dat vaak ook niet. Er zijn altijd spanningen als je samenwerkt op creatief gebied. Bijvoorbeeld door tijdgebrek of door geldzaken kunnen spanningen ontstaan, maar die ‘dingen’ los je op.

Bij het maken van een film probeert elke dag wel iemand de film van z’n koers af te halen.  Dan moet jij de film weer terug op koers zetten door hele snelle beslissingen te nemen en het proces overeind te houden.”

 

Aankomende tentoonstelling in Fotomuseum Den Haag

The Years Shall Run Like Rabbits
29 Augustus t/m 29 november 2015

Hellen van Meene (1972) behoort al twintig jaar tot de internationale top van fotografen. Met haar opvallend eigen handschrift en tijdloze, intieme beelden van jonge meisjes in hun ontwikkeling naar volwassenheid oogst zij wereldwijd lof. Haar bewonderaars bevinden zich onder meer in Japan, Korea en de VS, landen waar haar werk te zien is geweest in solo- en groepstentoonstellingen.

Om de intimiteit die in haar foto’s besloten ligt te versterken drukt Van Meene haar foto’s af op klein formaat, waardoor de bezoeker gedwongen wordt om dichtbij te komen. De ruimte in het Fotomuseum Den Haag is verdeeld in zes kleurige kabinetten waarin een overzicht van meer dan negentig foto’s te zien is: van haar eerste fotowerken uit 1994 tot haar nieuwste werk dat nog niet eerder in Nederland te zien is geweest.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.