Een wandelboek uit liefde voor de wijk

In het kader van de honderdste verjaardag van de wijk is het boekje Struinen door het Statenkwartier verschenen. Daarmee heeft onze wijk een eigen wandelboek gekregen.

Het idee voor het boekje begon eigenlijk allemaal bij mijn vader. Mijn vader werkte vanaf het begin van de jaren zestig als uitvoerder van de toen net nieuwe Monumentenwet. Hij ging panden bezoeken die op de monumentenlijst waren geplaatst en beschreef ze.

Vaak tikte ik in de jaren zeventig zijn rapporten uit voor de Raad van State (die daar over ging). Ook mocht ik als kind regelmatig met hem mee om die prachtige panden en kastelen te bekijken. Een opleiding meester-gezel, een betere leerschool is er niet volgens mij. Hij gaf mij de liefde voor vormen en materialen door en hij leerde me kijken.

_DSC0869

Tijdens de presentatie van in het Museon door Tomas Ross, van l naar r: Maarten Ruijters, Francis van der Hout, Jacintha van Beveren en Karel Wagemans (foto: Piet van der Zee)

Toen ik in 2008 in het Statenkwartier kwam wonen, begon ik al snel met wandelingen door de wijk. Vooral ook met mijn bezoek. Ik liet ze de mooie plekken zien. Het valt me op dat er weliswaar langzaam aan steeds meer verdwijnt van het moois in de wijk, maar ook dat er weer dingen tevoorschijn worden getoverd. Het is mooi om al die oude reclameteksten weer te zien op de Fred.

Wat mij de laatste twee jaar zorgen baart, zijn al die containers die voor de huizen verschijnen, waarin heel veel cultureel erfgoed verdwijnt. De eigenaren, de aannemer en de bouwvakkers lijken niet te weten met hoeveel liefde materialen zijn gekozen en ze een vorm hebben gekregen. Het materiaal en de vorm zijn onvervangbaar als ze verdwenen zijn.

Het viel me ook op dat sommige mensen niet weten in wat voor mooie wijk ze eigenlijk wonen.  Ik merkte ook dat er eigenlijk weinig boeken over de wijk zijn.

Dit alles maakte dat ik in 2013 het voorstel deed om een wandelboek te gaan maken, waarvan ik de eindredacteur zou zijn. Ik wilde een wandelboek om mensen mee te kunnen nemen in de wijk. Al wandelend door de wijk kennis maken met al het moois dat daar nog is.

Al snel had ik het wijkoverleg mee en vond ik medeschrijvers. Binnen een jaar hebben wij – Francis van der Hout, Karel Wagemans, Maarten Ruijters en ondergetekende – een boek gemaakt: Struinen door het Statenkwartier.

Het is een mooi boek, mensen worden er blij van en we zijn er trots op. Zie hier alvast een voorproefje:

Het lijkt mij zo leuk om allemaal mensen te zien rondstruinen met het boek in de hand! En het is natuurlijk nog leuker als de containers in de toekomst geen ornamenten en ander onvervangbaar cultureel erfgoed meer bevatten. Zo zet ik het conserveringswerk van mijn vader een klein beetje voort.

Klik hier voor de informatie over de Markante Bewoners uit de wijk.

Struinen door het Statenkwartier, 9 ontdekkingstochten
Een uitgave ter gelegenheid van 100 jaar Statenkwartier van het Wijkoverleg Statenkwartier
ISBN 978-90-823560-0-7; prijs 15 euro
Maarten Ruijters, Karel Wagemans, Francis van der Hout, Jacintha van Beveren

De gids is te verkrijgen bij de Printstudio voor slechts 15 euro.
Adres: Willem de Zwijgerlaan 26C
2582 EP Den Haag
Tel. 070-3063334
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 9-17 uur
Heeft u zich van te voren aangemeld voor het boek en al betaald, dan kunt u het boek bij de Printstudio ophalen en in ontvangst nemen.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.