Een select gezelschap beoordeelt Portugese wijnen

door Boudewijn

Het waren zes leden van de wijnproefclub Statenkwartier die in een gezellig appartement op de hoek van Statenlaan en Frederik Hendriklaan bij elkaar kwamen om Portugese wijnen te beoordelen. Er waren natuurlijk ook hapjes in allerlei soorten en maten.

De eerste van de twee witte wijnen werd als beste witte beoordeeld: een Terra d’Alter Reserva 2014, gekocht bij Le Bouchon. Men proefde kruiden, iets van perzik en ander rijp wit fruit. De volle smaak werd gewaardeerd. Hij viel door een verleende korting juist binnen de prijslimiet.

De tweede witte wijn werd niet slecht beoordeeld, maar toch duidelijk minder, ook omdat hij bijna geen geur had en wat schraler was. Maar toch beslist niet onaardig, die Crasto Douro 2017 van Gall en Gall.

De rode wijnen werden alle vier behoorlijk gunstig beoordeeld en eindigden dicht bij elkaar. De winnaar was een Vinha Do Torrão Reserva 2016, eveneens van Le Bouchon. Deze werd gezien als een ontdekking, met zijn kruidige neus, warm mondgevoel en nasmaak met bosbessen. Ook zijn robijnrode kleur werd hoog geprezen. Net iets minder werd de “beste koop” beoordeeld, de Pecões Trincadeira 2015, bij Bloem in de Hoytemastraat te koop voor € 8,95. We proefden drop, een evenwichtige smaak en een luchtige afdronk. Iets minder van kwaliteit, maar door zijn gunstige prijs uitgeroepen tot “beste koop”.

Een Crasto Douro 2016 kwam als hekkensluiter uit de bus, omdat hij werd ervaren als dun met een matige geur en nogal wrang. Kort na de rode winnaars eindigde de Plansel Selecta Reserva 2015, die wel een krachtige smaak had, maar toch in de afdronk niet zo lekker was.

Aan het slot van de avond was de groep best tevreden over de Portugese wijnen, wat na de vorige avond bepaald niet werd gezegd van de Oostenrijkse wijnen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.