Drie parken komen samen in Internationaal Park

De gemeente Den Haag verbindt de komende jaren de Scheveningse Bosjes, de Waterpartij en het Westbroekpark met elkaar tot 1 groot Haags stadspark: het Internationaal Park. Een groen gebied tussen centrum en strand. De 3 parken krijgen in fases een grote opknapbeurt. Tot en met 3 januari 2016 kunt u aangeven wat u van het idee vindt.

image__uP74oEv9D3OxG6p5U+axgDoor de 3 gebieden beter met elkaar te verbinden worden ze een echt Haags stadspark. Onder de werktitel ‘Internationaal Park’ ontstaat een groene schakel in de Internationale Zone.

De 3 parken worden met elkaar verbonden door:

 • een onderdoorgang voor voetgangers, fietsers en flora en fauna in de Professor B.M. Teldersweg
 • een betere padenstructuur
 • de aanleg van een verbindende hoofdroute van ongeveer 5 kilometer (‘rondje door het park’)
 • de aanleg van herkenbare park-entrees.

Inloopbijeenkomst

De gemeente organiseert op dinsdag 1 december een inloopbijeenkomst over de plannen voor het Internationaal Park. Tijdens de bijeenkomst kunt u de plannen en tekeningen van het park bekijken. Het ontwerpteam van de gemeente is aanwezig om een toelichting te geven.

 • Datum: dinsdag 1 december
 • Tijd: van 17.00 tot 20.00 uur
 • Locatie: Hotel Bel Air, Johan de Wittlaan 30
 • Om 18.00 uur en 19.00 uur wordt een korte presentatie gegeven.

U kunt u aanmelden voor de bijeenkomst door een e-mail te sturen naar info-internationalezone@denhaag.nl

Uw mening telt

Tot en met 3 januari 2016 mogen Hagenaars hun mening geven. Dat kan:

Uw inbreng wordt zoveel mogelijk verwerkt in de plannen. In de eerste helft van 2016 neemt het gemeentebestuur een besluit over het plan.

Investeren in groen

Om het groen in het park kwalitatief te verbeteren, is een grootschalige opknapbeurt nodig. Dat betekent:

 • meer beplanting
 • bomen krijgen de ruimte
 • meer variatie in dier- en plantensoorten
 • frequent onderhoud van het park
 • behoud van het eigen karakter van de 3 parken.

Stille en actieve zones

Het park wordt onderverdeeld in zones. In bepaalde zones kunnen bezoekers genieten van de stilte en de natuur. In andere delen van het park kunnen het hele jaar door activiteiten en kleinschalige evenementen georganiseerd worden.

Internationale Zone

Het park bevindt zich in het hart van de Internationale Zone en wordt omgeven door het Vredespaleis, het Gemeentemuseum en Madurodam.

Het plan is besproken met natuurorganisaties, bewonersgroepen en nabijgelegen organisaties en attracties. Voor het stadspark is € 6,5 miljoen beschikbaar tot en met 2020. Hiermee wil de gemeente de eerste belangrijke ingrepen betalen, zoals:

 • de onderdoorgang Professor B.M. Teldersweg
 • verbetering van de paden
 • de waterspeelplek
 • een eerste impuls in het groen.

Kijk voor meer informatie en het concept-ambitiedocument op www.denhaag.nl/internationalezone

Klik hier voor de uitnodiging voor de inloopbijeenkomst Internationaal Park.

18 antwoorden
 1. De vries zegt:

  Wat een slecht plan. De Gemeente laat zich leiden door commercie en mooie marketing voorstellen. Echt investeren doen ze niet, maar zoeken commerciele bedrijven om het plan door te drukken. Het Scheveningse Bos, Waterpartij zijn puur natuur en bieden voldoende recreatie voor joggers, wandelaars, honden eigenaren, kinderen die bomen willen klimmen enz.
  Het verbinden van de parken kan, maar met behoud van de originele natuur!
  Foodtrucks zijn een hype en zullen in 2030 niet meer zijn! Evenementen, muzikale programmas, dukebox in het park, horeca, etc om toeristen en dagjee mensen aan te trekken???? Wij wonen hier en willen dit niet op deze manier.
  Beste gemeente stop nu met deze kleuterklas plannen. “Grow up and smell the coffee”

  Beantwoorden
 2. Koopman zegt:

  Prima plan van de gemeente! De drie huidige ‘bosjes’ zijn niet meer dan uitlaatplaatsen voor hondenbezitters en nodigen behalve voor de hardlopers niet uit voor andere stadsgenoten. Om nog maar te zwijgen over de slecht onderhouden voetpaden en een enkel fietspad. Zou toch prachtig zijn om een mooi, veilig en goed onderhouden park in Den Haag zoals gebruikelijk in bijvoorbeeld Parijs, Barcelona of New York.

  Beantwoorden
 3. Robert zegt:

  Lees de visie van de AVN er op na, de algemene vereniging natuurbescherming; staat op http://www.avn.nl/upload/documents/algemeen/definitief%20alles%20klein%20spread.pdf het is duidelijk waarom het een internationaal park gaat heten, de ‘locals’ ja zo worden ze echt genoemd worden een decor voor de expats cq. de inrenationale organisaties. Dat rondje park bijvoorbeeld is een beton plaat van 6 meter breed over 5 kilometer. Hoezo vergroten natuurwaarde? Juist het geheel van kronkelende paadjes nu maakt dat de bosjes zijn wat ze zijn, een oase van stilte midden in de stad. Beter onderhoud en een verbinding bij de Teldersweg helpt al een hoop. Kom allemaal op dinsdag en stuur een mailtje naar de gemeente.

  Beantwoorden
 4. Paul zegt:

  Uit bovenstaand bericht zouden lezers de indruk kunnen krijgen dat de gemeente de plannen gewoon gaat uitvoeren en dat het bestuur van de belangenvereniging het daarmee eens is. Het eerste is in elk geval niet waar: het zijn nog maar plannen. Omdat de plannen bij uitvoering onze naaste omgeving diepgaand zullen beïnvloeden zou het goed zijn als de belangenvereniging die plannen en de urgentie ervan bij bewoners (extra) onder de aandacht brengt. Met name de voorgenomen kaalslag van de Scheveningseweg en grote delen van de Scheveningse bosjes die de aanblik van die gebieden voor vele jaren in ernstige mate zullen verstoren. Weten de bewoners ook dat de plannen aansluiten bij andere plannen om Madurodam tot volledig pretpark uit te breiden met grote gevolgen voor natuur (4 ha) en verkeersdruk?
  Er is nog maar een maand bezinning en inspraak mogelijk!

  Beantwoorden
 5. Van Gelder zegt:

  dat plan is interessant door wat er niet in staat: het verleggen van de tramrails op de Scheveningseweg waarvoor de bomen en dan maar alle bomen gekapt moeten worden. wij tellen dan zo’n 1000 bomen die gekapt zullen worden voor die zogenaamde ‘herinrichting’ van de Scheveningseweg.

  en investeren in groen? dat is gewoon niet waar.
  – met een nieuw padenplan worden 6 meter brede betonpaden gelegd in 3 variaties waarvan het belangrijkste pad (het ‘rondje) effectief 23 meter breed wordt. dat vraagt een gigantische bomenkap. wij tellen gemakkelijk 2000 bomen die daarvoor gekapt moeten worden.
  – voor het openmaken van de zandvlakte die 3 keer zo groot moet worden (met een betonnen waterbak er in) worden nog eens enorm veel bomen gekapt
  – voor het graven van de beek, wat dus geen beek maar een sloot is, soms 5 meter diep en bij elkaar zo’n 10 meter breed, moeten ook nog eens bomen gekapt worden
  – voor het aanleggen van entreepleinen (wat verstening is) moeten ook bomen gekapt worden
  – en dan gaan ze ook nog uitdunnen

  bij elkaar tellen wij gemakkelijk 4000 bomen die gekapt zullen worden en dan zijn de Bosjes kapot. daar zijn we echt op tegen want dit is pure waanzin.

  voor de Teldersweg moet een oplossing komen maar dat hoeft echt niet nu, we leven al zo lang met die gevaarlijke oversteek dat kan best nog een beetje duren totdat een echt goede oplossing, die niet het aanzicht van de Waterpartij kapot maakt, gevonden wordt.

  een belangrijk punt is de uitbreiding van Madurodam, daar moet ook beter over worden nagedacht.

  overigens is de termijn waarbinnen men kan reageren verlengd tot 17 januari.

  Beantwoorden
 6. Van Gelder zegt:

  overigens heeft de Gemeente gepraat met de AVN (Algemene Vereniging Natuurbescherming) die op verzoek een prachtige studie heeft gemaakt van het gebied dat de Gemeente vervolgens naast zich neer heeft gelegd. waarop de AVN uit het overleg is gestapt.

  en die eerste impuls in het groen is het kappen van bomen en het leggen van betonpaden.

  ik zou zeggen: laat de Gemeente weten dat je dit niet wil!

  Beantwoorden
 7. Christine Groenewegen zegt:

  Onbegrijpelijk deze plannen om het historische Scheveningse Bos zó te vernielen! Een bos is een bos als je je volledig omgeven voelt door de natuur, als er geheime paadjes zijn en als je kunt verdwalen. Ik woon al 30 jaar in het Statenkwartier, maar nóg steeds komt het voor dat ik tijdens een boswandeling even niet weet waar ik precies zit. Wie bedenkt het om hier brede betonnen paden aan te leggen, honderden (misschien wel duizenden) bomen te kappen en het bos ordelijk te maken? Als deze plannen doorgaan is het Scheveningse bos geen bos meer, maar een soort plantsoen. Ik wil bestuurders oproepen respect te hebben voor deze historische plek. Er is in ons Statenkwartier al méér dan genoeg kapot gemaakt. HANDEN AF VAN HET SCHEVENINGSE BOS!

  Beantwoorden
 8. Robert zegt:

  De termijn van inspraak is inmiddels op grote aandrang verlengd tot 17 januari.

  Wat kunt u doen, een heleboel!
  – zet een like op de FB groep https://www.facebook.com/Behoud-Scheveningse-bosjes-Waterpartij-en-Westbroekpark-1687158608168937/?fref=ts Er zijn er al meer dan 3000 binnen! Hier staan ook eerder gestuurde reacties en veel inhoudelijke argumenten
  – stuur uw mening per e-mail naar de gemeente info-internationalezone@denhaag.nl en een kopie naar behoudscheveningsebosjes@gmail.com
  – steun de petitie https://secure.avaaz.org/nl/petition/Wethouder_Revis_Behoud_van_de_Scheveningse_BosjesWaterpartijWestbroekpark/?pv=1
  -heeft u een kaart in de bus gehad? Frankeer deze en stuur hem naar de gemeenteraad

  Beantwoorden
 9. Bert zegt:

  Er zitten best wel aantrekkelijke zaken in het plan zoals o.a. de verbindingstunnel en het nieuwe water.

  De bomenkap voor de nieuwe trams heeft niet zoveel met dit plan te maken, dit is het gevolg van de keuze voor deze trams in het verleden. Toen hebben de bezwaarmakers niet goed zitten opletten.

  Beantwoorden
 10. A (Puk) van der Linde zegt:

  Graag maak ik mijn steun kenbaar voor de briljante plannen één Internationaal Park aan te leggen. Mag ik aannemen dat ieder onderdeel een eigen karakter behoudt? Kan een aantrekkelijke verbinding met de duinen worden gemaakt? Den Haag verdient een stadspark met enig allure. Wel graag rekening houden met wandelaars, joggers en in minder mate racefietsers. Wil ervoor zorgen dat de tunnel onder de Teldersweg geen gevaarlijke plek wordt. Bravo ‘s-Gravenhage.

  Beantwoorden
 11. Manda den Elzen zegt:

  Mag ik een ieder er ook nog even op wijzen dat we in Den Haag al een stadspark hebben? Het Zuiderpark. Laten we respect hebben voor de weinige, bijna onaangetaste en lieve gebieden zoals de Scheveningse Bosjes.

  Beantwoorden
 12. Ingrid zegt:

  Wat een onzalig plan! Het kappen van bomen om betonnen paden aan te leggen is te triest voor woorden…
  Het Scheveningsebos is juist zo mooi door de kronkelige paden en het ‘onaangeharkte karakter’. Er zijn al prachtige parken waar de hand van de mens overduidelijk aanwezig is, laat dit stuk groen dus alsjeblieft z’n meer natuurlijke karakter behouden!

  Beantwoorden
 13. dorine plantenga zegt:

  Niet meer beton, geen nieuwe horeca (we hoeven echt niet om de kilometer te kunnen eten en drinken, we zijn met z’n allen toch al te dik), geen nieuwe leuke evenementen in ieder jaargetijde. U heeft vast wel gelezen dat stilte en rust de nieuwe luxe items zijn; mensen geven goud geld om naar zo’n plek af te reizen. Laat u deze luxe in stand voor uw stadsbewoners die het kunnen waarderen. Voor alle anderen en voor de duizenden bezoekers van buiten blijft er genoeg over.

  Beantwoorden
 14. andré en marja van Duijn-Fontain zegt:

  Wij zijn tegen het zogenaamde INTERNATIONALE PARK (het woord alleen al). Den Haag wordt eerder Betondorp dan een internationale stad als London, Parijs of New York. Wij sluiten ons volledig aan bij bovenstaande reacties van Dorine Plantenga en Ingrid en alle andere tegenstemmers.
  Verkeersveiliger oversteekplaatsen maken kan natuurlijk nooit kwaad en beter onderhoud van de drie “parken” ook niet, maar laat in ieder geval de gezonde bomen met rust en daarmee ook de vogels, eekhoorntjes etc. die er wonen.
  En nóg meer horeca??? Biertuin??? Bah! Mag ik effe een teiltje…. om met Koot en Bie te spreken.
  Marja

  Beantwoorden
 15. Renato zegt:

  Het lijkt me een veel beter idee de scheveningse bosjes helemaal autovrij te maken.Professor B.M. Teldersweg, weg.
  Je word al bijna overal vergast door die ondingen.
  Ipv dit kansloze plan om schouderklopjes pogen te krijgen bij het internationale volk, waar je toch nooit de competitie van wint.
  Want alles in de grotere landen is groter dan in NL.
  Waardeer toch wat Nederlands is, en doe geen andere landen na.
  Dat willen kappen van zoveel bomen getuigt van een oppevlakkige geest die geen idee heeft wat er in deze tijd echt nodig is.

  Beantwoorden
 16. Renato zegt:

  Of anders gezegd.
  Hoe meer groen , des te beter.
  En dat ‘internationale’ (mijn half Italiaanse genen zijn ook tegen)plan heeft dit doel zeker niet.
  Dat mag wel duidelijk zijn.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.