Update Internationaal Rozenconcours Westbroekpark: de winnaars.

Donderdag 13 juli wordt voor de 57ste keer het Internationale Rozenconcours van Den Haag gehouden in het Westbroekpark. Ongeveer 40 rozenrassen dingen mee naar de hoofdprijs: de Gouden Roos van de stad ‘s-Gravenhage. Weliswaar niet in onze wijk, maar er is nu eenmaal maar één internationaal rozenconcours van Den Haag en het is ook nog eens heel dichtbij.

Fotograaf: Jurriaan Brobbel

Gouden roos

Het Internationale Rozenconcours is onderdeel van een serie concoursen die deze maanden in heel Europa plaatsvinden. Een vakjury keurt de rozen in het Westbroekpark een aantal keer per jaar op eigenschappen als kleur, bloei- en groeiwijze. Op de dag van het concours wordt deze vakjury aangevuld met genodigden uit binnen- en buitenland. Een bijzonderheid is dat ook de aanwezige kwekers uit binnen- en buitenland de rozen keuren. Deze internationale jury verricht de laatste keuring. Er wordt gekeurd in verschillende categorieën als: trosrozen, grootbloemige rozen, park-/heesterrozen, patiorozen en klimrozen. In iedere categorie kan een roos worden onderscheiden met goud, zilver of brons. De roos met het hoogste aantal punten wordt bekroond met de ‘Gouden Roos van de stad ‘s-Gravenhage’.

Publieksprijs

Ook dit jaar gaat er een prijs naar de favoriete roos van het publiek. Van 24 juni tot en met 9 juli kon iedereen zijn of haar favoriete roos uitkiezen in het rosarium van het Westbroekpark.

Geurkeuring

Op de dag van het concours vindt de traditionele geurkeuring plaats. Moderne rozenrassen geuren veel sterker, maar meestal minder dan oude rassen. Om kwekers aan te moedigen extra aandacht te geven bij het kweken van nieuwe rozenrassen aan de geur, wordt de Geurprijs uitgereikt. Tijdens de jurering van de rozen is het Westbroekpark toegankelijk voor de vertegenwoordigers van de media. De jurering vindt plaats tijdens het Rozenconcours.

Foto: Catharina Abels

Praktische informatie

Datum: donderdag 13 juli
Tijdstip: 13.15 – 15.15 uur
Locatie: Westbroekpark, Kapelweg, ingang Rosarium

Meer informatie over het Internationale Rozenconcours en de Publieksprijs kunt u vinden op http://www.denhaag.nl

De eerste bijgevoegde foto van de hand van Jurriaan Brobbel betreft de winnaar van de Gouden Roos 2016, ‘Sirius’, een roos van Tantau uit Duitsland.

UPDATE: Winnaars 2017 bekend!

De leiroos ‘Heidetraum plus’ heeft de ‘Gouden Roos van de stad ’s Gravenhage’ gewonnen. Deze roos is van Noack uit Duitsland en staat in vaknummer 817. De geurprijs 2017 gaat naar ‘Mr. Darcy’. Deze roos is van Scarman uit Engeland en staat in vaknummer 329. Ook is de Posthoorn Publieksprijs uitgereikt. De roos ‘Wellenspiel’ van kweker Kordes uit Duitsland is volgens de inwoners van Den Haag de mooiste. Deze roos staat in vaknummer 161.

Hieronder de drie winnaars. De foto’s zijn genomen door Jurriaan Brobbel.

Goudenroos, Heidetraum plus

Geurprijs, Mr. Darcy

 

 

 

 

 

 

 

Publieksprijs, Wellenspiel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.