7-14 okt: Debatmobiel Van Beverningkstraat

In de van Beverningkstraat staat van 7 tot en met 14 oktober een zogenaamd “debatmobiel”. Deze “rijdende voortuin” wordt geparkeerd voor nummer 111, in het middelste deel van de driedelige straat tussen Frederik Hendriklaan en van Boetzelaerlaan. Op die manier wordt een parkeerplek voor 1 week benut om een ontmoetingsplek te hebben waar de buurtbewoners kunnen praten over de inrichting van hun straat.

Den Haag gaat op de schop de komende jaren en de meeste initiatieven om onze stad leefbaarder te maken komen vanzelfsprekend uit het gemeentehuis of het stadsdeel. De nieuwe boulevard, de Grote Markstraat zijn voorbeelden van een herinrichting waar de gemeente leidend was. Op wijknivo zijn voor het Statenkwartier natuurlijk de `nieuwe Fred` en de groenere Willem de Zwijgerlaan mooie voorbeelden waar veel stadgenoten mee te maken hebben.

Op straatnivo is er echter ook zo nu en dan “onderhoud” te doen aan de inrichting. Waar laat je als bovenhuisbewoner je bakfiets bijvoorbeeld, een fenomeen dat tien jaar geleden nauwelijks speelde en dat nu een heel veel voorkomend probleem geworden is. Ook als je verkeersdrempels wilt, je hebt echt te veel fietsen in je straat of je zou meer groen willen, zijn dat allemaal zaken die je vanzelfsprekend het beste in gesprek met je buren kunt aanpakken.

Er is gelukkig al jaren de mogelijkheid om als bewoners van een straat gezamenlijke wensen bij gemeente en stadsdeel kenbaar te maken en op die manier de inrichting van je eigen straat aan te passen aan de behoefte van de bewoners.

Het debatmobiel was dit jaar al meerdere keren in Segbroek te zien. Dit betrof een pilot van een jaar. Het debatmobiel was ook van de partij tijdens Parking Day, een door de gemeente georganiseerd evenement om de discussie over de inrichting van de woonstraten in de stad op gang te brengen.

Het debatmobiel is op het onderstel van een caravan gebouwd: een gezellig zitje voor een stuk of zes mensen, omringd door plantjes, bieslook, peterselie en mooie bloemetjes.
Kinderen zijn er altijd als de kippen bij om deze nieuwe plek in bezit te nemen en volwassenen volgen als vanzelf even later ?.

Het debatmobiel in “de vanbeev” staat er vooral om aan te tonen dat 1 parkeerplek niet gemist wordt. Maar stel dat je die ene, of twee parkeerplaatsen definitief een andere bestemming geeft. Dan kan je die vrijgekomen ruimte wel op heel veel verschillende manieren inrichten. En daar kan je als buren natuurlijk prima over praten. Wat gaan we met die nieuwe ruimte doen? Nietjes? Meer bomen? Een hinkelbaan met kuiltjes om te knikkeren?

Kom vooral even kijken tussen 7 en 14 oktober en laat je inspireren. Misschien wil jouw straat ook wel wat dingetjes net een beetje anders, zodat de straat voor iedereen leuker wordt.

Zou zo maar kunnen toch?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.