De favoriete druiven van de wijngastheer

door Annelies

De gastheer van de avond gaf als huiswerk mee “Vind de lekkerste Viognier- of Cahorswijn voor ca € 10 bij wijnwinkels in de buurt“. Aangezien het niet de meest makkelijk te verkrijgen wijnen zijn, moest er wat geïmproviseerd worden. Hieronder lees je hoe dit uit is gepakt.

Viognier

Drie wijnen van de Viognier druif hebben we geproefd. De druivenranken van de Viognier zijn doorgaans moeilijk te telen omdat ze gevoelig zijn voor wind. In het eindproduct voeren aroma’s van perzik en viooltjes normaliter de boventoon, gecombineerd met fijne zuren en wat molligheid. Lekker bij Aziatische en Marokkaanse gerechten. We proefden er eén uit Chili en twee uit Frankrijk, de Rhônevallei respectievelijk Pays d’Oc. De Viognier 2017 vanDomaine de Grangeneuve scoorde behoorlijk goed (te koop bij Gransjean voor €12,95).

De licht mollige maar ook wat fletse Natura 2018 uit Valle Central, Chili (Gall en Gall, € 7,49) biedt veel waar voor zijn geld en scoorde iets hoger, maar de winnaar was de Corette Viognier 2017 (Bosman, € 9,95). Wij proefden honing, ananas en romigheid, veel wijn voor een reële prijs.

Cahors

Goed gemutst na deze hoge scores, togen we aan de rode wijn. Wel even schakelen, want wijnen uit de Cahors in Zuid-Frankrijk laten zich niet zo makkelijk kennen. De stevige en robuuste Cahors wijnen staan bekend als tanninerijk en zijn diep donkerrood, soms bijna zwart van kleur. Het grootste ingrediënt is de Côt druif, beter bekend als de Malbec. Vaak tot op zekere hoogte gemengd met Tannat of Merlot. Het is zeker geen aperitiefwijn, hij gaat het best met stevig eten, kruidenrijk of (wild) vlees.

De Château Lamartine Cahors tradition 2015 (Marius, € 11,90) bevat naast druiven van de Malbec ook 10% Merlot druiven. Een wijn die veel onderscheiden is, stevig en zeer drinkbaar, maar bij ons als derde geëindigd. Dan een wijn ‘hors categorie’, omdat het aanbod Cahors in de buurt beperkt was. Gekozen was voor de Tannat Reserva 2017 van Garzon uit Uruguay (Gall en Gall, € 11,90 in de aanbieding). Hoewel heerlijk krachtig niet de winnaar van de avond. Dat werd Chateau Bovila les quatres eglises 2015 van Le Bouchon voor € 12,95. Naast leerlucht noteerden we rondheid, veel structuur en laagjes en complexiteit. Kortom, zeer smaakvol, op dronk en betaalbaar.

Afdronk

Opgetogen verlieten de wijnproefclub na een avondje proeven het pand. Alle wijnen scoorden hoog, ons smaakpalet was verbreed en een zonnige avondwandeling restte ons. Op naar een volgende wijnproef.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.