Wijnproefclub: Catalaans temperament getemd

De wijnclub Statenkwartier stortte zich deze keer op Catalaanse wijnen. Geheel nog in de stemming van de Ramblas en het recent geopende Ibericus waren we wel te porren voor een dergelijk onderzoek. Het weer speelde mee, we konden de hele avond heerlijk buiten toeven.

De winnende wijnen

De winnende wijnen

Cava

Om af te trappen was er een mooie Cava rosé van Pink Pink Fizz uit de Penedès. Gemaakt van de rode druif Trepat, ook voor velen van ons onbekend. Mooie zachte bubbels, lekker fruitige, lichte smaak en dubbele gisting. Een echte zomerse voltreffer. Te koop bij Grapedistrict voor € 9,49. Voor ons bekend, want deze wijn had al eerder hoge ogen gescoord bij de bubbelproeverij.

Wit

Daarna de wite wijnen. Dat bleek lastig voor Cataluña. De streek staat bekend om zijn Cava en mooie rode wijnen, dus dit was een stevige hobbel om te nemen.

Uiteindelijk vonden we er drie. Twee witte wijnen van Marqt respectievelijk Drinkland haalden een zesje. Viña Sol was met een ruime zeven de winnaar in deze categorie. Deze wijn, gemaakt van Garnacha en Parallada, smaakt zacht en soepel, je proeft geel fruit en wat molligheid. De fles is te koop bij Gall & Gall (€ 7,49) en komt van het bekende wijnhuis Torres, dat veel verschillende Spaanse wijnen maakt.

Rood

Nu kwam de klapper. De echte mooie rode wijnen uit deze streek vallen buiten ons richtbudget van € 10. De meegebrachte flessen uit deze streek kosten toch zo’n € 12 en kwamen van Bosman, Gall & Gall en Drinkland. De meeste rode deden keurig mee, maar het bleven zessen.

Toch stak één fles, met een kleine acht gemiddeld, boven alle de andere uit (ook iets in prijs, dat klopt). Een fles van wijnhuis Clos Pons uit de DO Costers del Segre. We dronken de Alges 2011, een krachtige, smaakvolle wijn. Een blend van Garnacha, Temperanillo en Syrah. Te koop bij Le Bouchon, € 15. Met al dat heerlijks, negen maanden gerijpt op eikenhout, was dit kleine prijsverschil gauw vergeten.

We hebben het Catalaanse temperament voldoende getemd.  Met de heerlijke hapjes van gastvrouw Monique erbij bleven we nog lang napraten. Hasta la vista! Tot na de zomer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.