Boodschappen doen bij “Schappelijk”: een duwtje in de rug voor als het even tegenzit

Door Lisette Heuschen

Boodschappen doen en zelf bepalen wat je koopt; het lijkt zo gewoon, maar voor klanten van de Voedselbank is dat niet het geval. Ook in het Statenkwartier wonen mensen die noodgedwongen enige tijd aangewezen zijn op deze voorziening. Bij ‘Schappelijk’ kunnen zij nu zelf bepalen wat ze ‘kopen’. Tijdens deze kerstperiode met al dat boodschappen doen is het goed om te beseffen dat het leven soms best lastig kan zijn.

Een sociale winkel met volop keuze

De Stichting Vrienden van Welzijn Scheveningen maakte het mogelijk dat dit nieuwe initiatief, ‘Schappelijk’, medio 2016 haar deuren opende. Medewerkers van Schappelijk zamelen bij winkels zoals Albert Heijn op de Fred, producten in. Schappelijk is een sociale winkel voor klanten van de Voedselbank Haaglanden, uitdeelpunt Scheveningen. Klanten krijgen aan de hand van hun gezinssamenstelling maandelijks een pasje waarop een fictief tegoed staat waarmee zij boodschappen kunnen doen. Klanten bepalen hierdoor zelf welke aanvullende producten zij ‘kopen’.

“Bij Schappelijk werken we vraaggericht. De klanten bepalen zelf met welke producten ze naar huis gaan. Dit is een mooie aanvulling op het pakket van de Voedselbank”, aldus Schappelijk medewerkster Lindsey Grootveld. “Wij kunnen bij Schappelijk bijvoorbeeld ook zuivel en vlees aanbieden, iets wat voor de Voedselbank lastig is. Daarvoor hebben we een prachtige vriezer en koelkast tot onze beschikking”, vult medewerkster Edith Nuss van Schappelijk aan.

Naast winkel ook een sociale ontmoetingsplaats

“Drie keer per week zijn we open. De mensen kunnen dan hun boodschappen doen, maar ook een kopje koffie drinken of hun verhaal doen. Op die manier zijn we niet alleen een winkel maar hebben we ook een signaleringsfunctie. Als een klant dat wil, geven we tips of verwijzen we door naar hulpverlenende instanties.

In het prille begin maakten niet alle klanten gebruik van Schappelijk, maar nu weet iedereen ons te vinden. Sommigen zeggen wel eens: “Ik zou best altijd bij Schappelijk boodschappen willen doen”.

Nieuwe plannen voor 2017

Voor 2017 hebben we plannen om bij Schappelijk ook mensen te ondersteunen die nét buiten de Voedselbank-criteria vallen; mensen die heel goed wat steun kunnen gebruiken voor een bepaalde periode. We denken eraan om dat in de vorm van boodschappenbonnen te doen, die alleen bij Schappelijk besteed kunnen worden. Kortom we blijven bezig”, aldus de twee van de in totaal twaalf, enthousiaste medewerkers van Schappelijk.

Schappelijk heeft zo’n 100 klanten. In de zomer zijn dat er wat minder doordat mensen hun inkomen dan soms kunnen aanvullen met seizoenswerk. Alle producten bij Schappelijk zijn gedoneerd of van gedoneerd geld ingekocht. Schappelijk is gevestigd in wijk- en dienstencentrum het Trefpunt in Duindorp.
Neem voor meer informatie contact op met Edith Nuss of Lindsey via (070) 416 20 20 of voedselbank@welzijnscheveningen.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.