Bikkels blijven koersen in Ronde van het Statenkwartier

Vrijdagavond 5 juni jongstleden werd de Ronde van het Statenkwartier verreden. Er wordt geracet over een parcours van 1,6 km, onder meer over de Frederik Hendriklaan, Willem de Zwijgerlaan en de President Kennedylaan.

Door Erik Reijtenbagh

Aanvankelijk leek regen en onweer roet in het eten te gooien, maar uiteindelijk konden de drie geplande wedstrijden in milde weersomstandigheden doorgang vinden. Het publiek was in grote getale thuis gebleven en werd daarmee de grootste verliezer van de avond. Degenen, die wel waren gekomen, kregen gelijk. De microfonist gaf bij de jurybus levendig verslag van het wedstrijdverloop. De wielrenners zoefden voorbij in snelheden van boven de vijftig kilometer per uur.

Prominentenrace

dennis Bron en Olaf Everstegen Ronde van het Statenkwartier

Dennis Bron en Olaf Everstegen (met krukken)

Eerst was er de prominentenrace. Bekende en minder bekende Hagenezen namen het tegen elkaar op achter de derny. Een derny is een brommer, te vergelijken met een opgevoerde solex, die de wielrenner uit de wind moet houden en het tempo moet aangeven. Meestal worden de derny’s bestuurd door dikke en brede mannen; dit levert voor de renner veel voordeel op, omdat hij in de slipstream komt te fietsen.

Bart Veldkamp (oud-wereldkampioen schaatsen op de 10 km, wiens ouders een stomerij bestieren aan de Frederik Hendriklaan) was weer van de partij en won de race.

Een minder bekende deelnemer onder de prominenten bleek Dennis Bron (45 jaar). Hij is sinds twee jaar eigenaar van sportschool Statensport, die gevestigd is aan het begin van de Frankenslag. De race besloeg 10 rondjes in de lichte regen. Dennis eindigde op de zevende of achtste plaats (van de 12 deelnemers), dat weet hij niet meer precies. Fietsen blijkt eigenlijk niet zijn ding. Liever racet hij in historische race-auto’s.

Dennis fietst op een geleende fiets van Tom Schouten, net als vorig jaar. Die leenfiets werd echter na de wedstrijd uit zijn garage gestolen. Dennis heeft daarop Tom gebeld met het verzoek of hij de fiets kon kopen, zonder iets te zeggen over de diefstal. Ik zei: “Tom die fiets die rijdt zo lekker, kan ik hem voor een prikkie overnemen”?

Dit jaar durfde Dennis Tom niet opnieuw te vragen voor een leenfiets, totdat hij een sms’je van Tom kreeg. Of hij weer een fiets nodig had.

Amateurs

Huldiging Niels van der Pijl ronde van het Statenkwartier

De huldiging van Niels van der Pijl

De finale van de amateurs was erg spannend en werd uiteindelijk nipt gewonnen door Niels van der Pijl, die als een speer over finish ging.

Teleurstellend was het uitvallen van Brian Burggraaf, één ronde voor het einde. Lek gereden. In natte weersomstandigheden plakken hele kleine scherpe steentjes aan de banden (‘tubes’) en worden vervolgens tijdens het rijden naar binnen gedrukt.

Brian is al 43 jaar, maar doet nog steeds goed mee. Hij is kampioen van Noord Holland en heeft dit jaar alles nog gewonnen. Drie jaar geleden brak hij zijn nek, maar dat heeft hem er niet van weerhouden om vlak daarna nog eens 35 overwinningen op zijn naam te schrijven.

Vorig jaar nog kreeg deze die-hard een pacemaker wegens hartproblemen. Voorlopig denkt Brian nog niet aan stoppen. Wel baalt hij enorm en niet alleen vanwege het lekrijden. Voor een nieuwe tube moet hij zo’n vijftig euro ophoesten. Deze amateurs rijden voor ‘envelopjes’, maar dat is vaak peanuts. Meestal worden die paar knaken na de race direct omgezet in bier bij the Old Jazz of Hudson.

Fietsfanaat op krukken

Grote afwezige dit jaar was Olaf Everstegen, woonachtig in het Statenkwartier, die op vijftigjarige leeftijd zou debuteren. Twee weken geleden echter maakte deze fietsfanaat een enorme smak tijdens een trainingsrit. Sindsdien loopt hij met krukken. “Volgend jaar ben ik er zeker bij” aldus de afgetrainde Olaf, die jaarlijks ongeveer 15000 kilometers maakt. Voor zijn leeftijd is hij ongekend fit. Fit, maar dan met krukken wel te verstaan.

Fietsers worden vaak gezien als ijdeltuiten en dat is terecht. Maar onder dat dunne laagje lycra schuilen echte mannen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.