Bewoners Kranenburgweg verontrust over aanleg tramlijn naar Norfolkterrein

Bewoners van de Kranenburgweg zijn verontrust over het plan voor een nieuwe Randstadraillijn naar Scheveningen Haven en het Norfolkterrein. Eén van vier mogelijke tracés voor de verbinding is de Kranenburgweg. Afgelopen woensdag organiseerde de gemeente een informatiebijeenkomst in het Zuiderstrandtheater.

tram_nieuw_Avenio-3

Foto: HTM

De nieuwe tramverbinding maakt onderdeel uit van het RandstadRail-netwerk. Eind 2018 moet de eerste tram naar Scheveningen-Haven gaan rijden.

De directe aanleiding voor de nieuwe verbinding zijn de bouwplannen in Scheveningen Haven en het voormalige Norfolkterrein. Er komen vanaf 2018 ongeveer 700 woningen en 75.000 m2 kantoren en winkels in dit gebied. De gemeente heeft 28 miljoen euro uitgetrokken voor een nieuwe tramverbinding om de bereikbaarheid van dit gebied te vergroten.

Studie naar het beste tracé

Dit jaar is er een tracéstudie waar de trambaan het beste kan komen. Bij dit onderzoek worden de bestaande tramlijnen 1, 11, 12 en 17 betrokken. Er wordt onder meer gekeken naar korte reistijden, een goede doorstroom en welk tracé voldoende reizigers trekt. Ook wordt gekeken of het traject past in de omgeving en binnen het beschikbare budget blijft.

Na de afronding van de tracéstudie (na verwachting eind 2015) stelt de gemeenteraad een tracé vast. Dit wordt uitgewerkt naar een definitief ontwerp. Halverwege 2017 zijn alle voorbereidingen afgerond, waarna in 2018 de aanleg van de nieuwe lijn van start kan gaan.

Aantasting van de leefbaarheid

Een van de aanwezigen op de informatiebijeenkomst was Joeri van der Leeden, bewoner van de Kranenburgweg. “De tram komt op vijf meter voor onze deur te liggen, als voor het tracé langs de Kranenburgweg gekozen wordt. We verwachten dat dit onze leefbaarheid ernstig aantast. Er is nog geen bezwaar aangetekend, maar vooralsnog is bijna iedereen die we spreken tegen. Formeel bezwaar zal ook pas in een later stadium aan de orde zijn, mocht de beslissing vallen op het tracé Kranenburgweg.”

“In eerdere verkenningen over de ontsluiting is meermalen geconcludeerd dat er geen adequate oplossingen zijn”, aldus Joeri van der Leeden. “Dus een tracé-onderzoek gaat door op een conclusie die a priori al geen geweest resultaat zal opleveren. Niet voor de Kranenburgweg en ook niet voor de andere tracés.”

Alternatieve oplossingen

“Wat op dit moment iedereen tegen de borst stuit, is het feit dat de beslissing van tramlijn al is genomen, zonder enig alternatief te overwegen”, zegt hij. Hij voert diverse redenen aan om wel alternatieven te overwegen:

 1. De cijfers over de toename van behoefte aan openbaar vervoer moeten up to date zijn.
 2. het belang van de buurten rondom de te overwegen tracés.
 3. de huidige trams op deze traces zijn onderbezet.
 4. het feit dat busverbindingen veel goedkoper en infrastructureel minder intensief zijn  (flexibiliteit aantal bussen, dubbele bussen, etc.).
 5. De tramverbinding moet vrij zijn van verkeer om de Randstadrail-status te krijgen. Mocht er ergens verkeer overheen gaan, is de tram wegens deelname aan het verkeer niet meer dan een bus (met geen kans om zelf alternatieve route te kiezen). Als er een vrije baan gecreëerd moeten worden voor de tram, zal er minder ruimte overblijven voor het overig verkeer (auto’s fietspaden en parkeergelegenheid).

“Mocht het tracé Kranenburgweg gekozen worden, dat zal de route via de Boetzelaarlaan komen te vervallen. Waarom een lijn aanleggen terwijl er 100 meter verderop al een verbinding ligt?”

Rover: kies voor lijn 17

Reizigersvereniging Rover onderschrijft dat Scheveningen Haven wat de bereikbaarheid met OV een achtergebleven gebied is en is voorstander van een nieuwe verbinding. Rover vindt het uit vervoertechnisch oogpunt aantrekkelijker om tram 17 vanaf het Statenkwartier (Statenlaan) door te trekken naar het Norfolkterrein en omstreken in plaats van tram 11.

Rover ziet meer in een opwaardering van tram 11 tot sneltram, waarbij doortrekking naar de Binckhorst en Voorburg tot de mogelijkheden hoort.

Adviesgroep

De gemeente stelt een adviesgroep samen met belangenorganisaties, bewoners en ondernemers uit de buurt en instellingen. Daarbij is in ieder geval plaats ingeruimd voor vertegenwoordigers van bewonersorganisatie Havenkwartier, wijkberaad Duindorp en wijkoverleg Statenkwartier. De adviesgroep kan op basis van de uitkomsten van de studie een advies aan het college van burgemeester en wethouders opstellen.

Voor de voorbereiding van deze adviesgroep stelt het Wijkoverleg Statenkwartier een eigen klankbordgroep samen. Als geïnteresseerde kunt u zich daarvoor aanmelden.

Meer informatie:

4 antwoorden
 1. Bert zegt:

  Laat lijn 1 om het kwartier van eindpunt in Scheveningen wisselen.
  Het éne kwartier naar het Zwarte Pad, het andere kwartier via de Eisenhouwerlaan, r.a. Statenlaan, l.a. Westduinweg, r.a. Kranenburgweg en dan naar overkant: het eindpunt op de Houtrustweg. Dan heeft het Statenkwartier ook weer de snelle verbinding terug met het CS.

  Beantwoorden
 2. Anja zegt:

  Wij zijn hier ook niet blij mee. Een snelle tram is onmogelijk, tenzij de gemeente walst over ander verkeer, parkeerplekken, natuur en speelruimte. Wees verstandig en neem de bus!

  Beantwoorden
 3. L.C. Plugge zegt:

  Voorkeur voor de lijn 17-versie van Rover. Dit lijkt op het herstel van de vooroorlogse lijn 10, die vanuit de binnenstad vanaf het Statenplein over de Willem de Zwijgerlaan naar de Kranenburgweg reed en daar via Nieboerbrug, Nieboerweg, Tesselsestraat een eindpunt had in de Pluvierstraat.
  De nieuwe tram zou dan vanaf de Willem de Zwijgerlaan met een brug over het Verversingskanaal naar de Houtrustweg moeten rijden en daar, omlaag en in de berm van dat kanaal, onder de Nieboerbrug door naar het Norfolkterrein moeten gaan. Hiermee een snelle verbinding met Statenkwartier, Haagse binnenstad en verder.
  Een andere optie is verlenging van lijn 12 vanaf het Markenseplein langs de Wieringsestraat naar het Norfolkterrein.

  Beantwoorden
 4. Kees zegt:

  Het ziet er naar uit dat de omlegging van lijn 11 naar het Norfolkterrein er doorgedrukt gaat worden omdat deze al randstadrailrijp is. Je zou dan kunnen voorstellen om tracé 1 en 2 te combineren en op het zuidelijk deel van de Kranenburgweg en het westelijk deel van de Willem de Zwijgerlaan een enkele trambaan te laten lopen voor de heen- en terugweg (of andersom).
  Dat is in ieder geval beter dan een dubbele trambaan voor de deur en misschien spaart het parkeerplaatsen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.