Betaald parkeren Statenkwartier: informatieavond 5 oktober

Zoals u al kon lezen in diverse media, heeft het College van B&W op 5 september jl. besloten betaald parkeren in te voeren in onze wijk per 30 november as. Het besluit maakt deel uit van een veel groter gebied waar ook Geuzenkwartier en Havenkwartier onder vallen.

Al bleek op meerdere bewonersbijeenkomsten van onze wijk dat het overgrote deel van de daar aanwezigen voorstander is van betaald parkeren, ook tegenstanders laten zich horen, eens temeer nu het Collegebesluit is gevallen.

Feit is dat er nu al in onze wijk wordt geparkeerd door bewoners uit aanliggende wijken waar wél betaald parkeren is ingevoerd. Ook bedrijven weten ’s avonds en in het weekend onze wijk te vinden om hun bedrijfsauto’s te stallen. Soms zelfs met vijf, zes wagens tegelijk in een straat.

Op stranddagen en bij bijzondere manifestaties is ons Statenkwartier een overloopgebied voor gratis parkeren van de tienduizenden bezoekers.

Probleem is dat dit alleen maar erger wordt op het moment dat voor het Havenkwartier betaald parkeren gaat worden ingevoerd.

De verwachting is dan ook dat in de straten in onze wijk waar nu nog een redelijk aanbod van vrije parkeerruimte is, dit na de introductie van betaald parkeren in de kuststrook tot het verleden behoort. Vandaar, aldus de gemeente, dat Statenkwartier nu ook en tegelijkertijd met de kuststrook een regime krijgt van betaald parkeren, gecombineerd met parkeervergunningen voor bewoners.

Op korte termijn zullen door de gemeente bewonersavonden worden georganiseerd waarin verdere tekst en uitleg wordt gegeven en u met uw vragen terecht kunt. Ook ontvangt u rond 25 september as huis aan huis een brief van de gemeente en een folder met verdere tekst en uitleg.

Inmiddels is bekend dat een inloop-/informatieavond is gepland voor de bewoners van Statenkwartier op donderdag 5 oktober van 18.30 uur tot 20.30 uur in de Eben-Haezerschool, Paulus Buijsstraat 51 in ons Statenkwartier.

16 antwoorden
 1. N.Martron zegt:

  Voornamelijk een manier voor de gemeente om geld binnen te krijgen. ‘Bewoners’ hebben hier niet om gevraagd. En dit gaat natuurlijk buiten de parkeerders ook leuke duiten kosten voor de bewoners! Goed gedaan hoor!
  De bewoners die ik spreek en ken, kunnen goed leven met het fluctuerend parkeeraanbod. Je woont tenslotte nabij een bijzondere winkelstraat en een fantastische cultureel aanbod. Die bedrijfsauto of autobus of ‘goedkoopparkeerder’ kan héél makkelijk op tegen het nadeel van de installatie (is niet gratis) van geldmachines ten behoeve van de gemeentekas. Er was/is zeer goed te leven en vrij te parkeren in een voornaam deel van de week. Dat moet nu allemaal zwichten onder de regeldruk van de gemeente! Laat hier nog een gezamenlijk protest op volgen!

  Beantwoorden
 2. Huibert Heukensfeldt Jansen zegt:

  Vandaag de circulaire rond invoering betaald parkeren in de brievenbus aangetroffen en maar direct een parkeervergunning aangevraagd. Althans geprobeerd. Tijdens het digitale aanvraagproces kan ik na stap drie niet verder omdat de volgende melding verschijnt:
  “Deze vergunningsaanvraag is niet toegestaan ivm OV-georienteerd gebied”.
  Ik woon in de Willem de Zwijgerlaan deel tussen Van Boetzelaerlaan en Kranenburgweg.
  Morgen maar even met Selma van der Zwart bellen, de in de circulaire genoemde contactpersoon. Ben benieuwd.

  Beantwoorden
 3. Cuylenborg P. van zegt:

  Het bevreemdt mij dat de gemeente het probleem op de Statenlaan en directe nabijgelegen zijstraten d.m.v. een parkeervergunning met kosten voor de vergunning bij de bewoners legt.
  De gemeente eist bij kantoren c.q. bedrijven van een bepaalde omvang welke worden gebouwd en bij nieuwbouw dat er een xxx aantal parkeerplaatsen in het bouwplan wordt opgenomen, dus de gelegenheid moeten bieden om op eigen terrein een aantal parkeerplaatsen in te richten; echter de gemeente is nalatig m.b.t. het Gemeentelijk museum en Omniversum b.v. (hier zal dan de oplosssing kunnen liggen in parkeermeters bijvoorbeeld tot 18:00 uur net zoals op de Frederik Hendriklaan van toepassing is).

  Het wildparkeren van allerlei busjes en campers en bestelwagens welke geen personenauto zijn zal men eenvoudigweg kunnen weren door op de Willem de Zwijgerlaan en van Boetzelaerlaan, Statenlaan en Kranenburgerweg het bord E8 te plaatsen dat aangeeft dat er alleen personenwagens geparkeerd mogen worden.

  Persoonlijk vindt ik het een drastische maatregel om het gehele Statenkwartier te voorzien van een vergunningstelsel dat zeer veel kosten voor de bewoners met zich meebrengt!
  Daar komt nog bij dat de tarieven ieder jaar meestal omhoog worden aangepast door de gemeente. Uiteraard ken ik net zoals U het antwoord wel dat het een besluit is van de gemeenteraad wanneer de tarieven worden aangepast. En dat is nou net waar het om gaat: een lastenverzwaring welke uw koopkracht ook in het Statenkwartier benadeelt.

  Als de gemeente zo begaan is met haar bewoners om deze te ontlasten van wildparkeerders uit andere wijken en de overlast van evenementen waar de gemeente vergunnigen voor afgeeft: is dan een parkeer-bewonersvergunning de enige oplossing?!? Temeer omdat deze financieel door de bewoners gedragen moet worden!

  Beantwoorden
 4. Cuylenborg P. van zegt:

  Er zijn in de Statenlaan in de avond en op zondag veel lege parkeerplaatsen.
  Ook in de Frederik Hendriklaan s’avonds veel lege parkeerplaatsen.

  De Willem de Zwijgerlaan, gelegen tussen de van Boetzelaerlaan en de Statenlaan, krijgt in 2019 na de herinrichting parkeermeters. Ik neem aan dat er dan tot 18:00 uur betaald moet worden door het winkelend publiek. En als de winkels in de toekomst tot 24:00 uur open blijven dan worden de parkeermeters aangepast tot die tijd. (het gaat alleen maar om gemeentelijke inkomsten te genereren en het terugdringen van het autobezit en als je dat als gemeente kan aantonen dan heb je weer recht op een subsidiepotje uit Brussel)

  Als bewoner van de Van Boetzelaerlaan bleek de afgelopen 3 jaar dat er geen enkel parkeerprobleem is geweest op de Van Boetzelaerlaan met de vuurwerkfestivals. De oplossing was namelijk handhaving d.m.v. verkeersregelaars welke bepaalde toegangswegen mogelijk maakte om naar Scheveningen te rijden met de auto. Dat had uiteraard filevorming tot gevolg en dat is wederom het ontmoedigingsbeleid voor velen om nog met de auto te gaan.

  Beantwoorden
 5. Bert zegt:

  Komisch dat bewoners van het Statenkwartier nog klagen over die €36,60 per jaar voor een parkeervergunning, terwijl de bewoners van ‘minder vermogende’ wijken dit al lang moeten betalen.
  We mogen blij zijn dat deze parkeervergunning meteen wordt ingevoerd met het Geuzenkwartier en het Havenkwartier. Anders zou het leed niet te overzien zijn op mooie stranddagen en bij evenementen op Scheveningen.
  Hopelijk zijn we ook af van dat zoekverkeer: al die bestuurders die op zoek zijn naar het laatste gratis vrije plekje in Scheveningen en omgeving.

  Beantwoorden
 6. Rob Geurst zegt:

  Ik heb een Aannemersbedrijf (A1 maatwerk) hier in het Statenkwartier.
  Kostenberekening voor mijn bedrijf per 1 November:

  Voor mijn eigen auto’s moet ik € 345,60 per auto betalen dat is totaal per jaar al ca € 1500,00
  dan heb ik nog ca 10 busjes van ZZPers die niet in de wijk wonen en dus geen vergunning krijgen die moeten dan per busje per dag ca. € 31,50 gaan betalen.
  Dat is per jaar € 7000,00 per busje en totale kosten voor mij: € ca 70.000,00 per jaar!
  En dat terwijl wij overdag in lege straten staan!
  Dit kan ik niet opbrengen per jaar!
  En de klanten willen dit niet betalen.
  Ik heb een goed lopend, maar klein bedrijf, wat ik nu moet gaan sluiten?
  Moet ik dan maar vervroegd met pensioen?
  Dit kan toch geen mens opbrengen.

  We willen best voor een vergunning betalen maar laat ons soort bedrijven dan met 1 vergunning in heel den Haag kunnen werken.

  Betaald parkeren is blijkbaar door nota bene onze bewonerscommissie aangevraagd, voor zover ik heb begrepen.
  Omdat de meeste bewoners er voor zouden zijn.
  Dit betreft misschien 30 tot 50 mensen die hier blijkbaar een mening over gegeven hebben.
  Er is in de wijk geen enkel representatief onderzoek of enquete geweest volgens mij.
  Of dit is goed geheim gebleven.
  Ik kan mij niet voorstellen dat hier in de wijk de meerderheid voor is.
  Er is hier n.l. geen groot parkeerprobleem!

  m.v.g. Rob Geurst
  A1 Maatwerk
  06-51124649

  Beantwoorden
  • Eindredacteur zegt:

   Betaald parkeren is niet het initiatief van de “bewonerscommissie” of liever gezegd het Wijkoverleg Statenkwartier. Wél heeft het Wijkoverleg aangegeven dat wanneer er betaald parkeren wordt ingevoerd in de kuststreek (lees: het Havenkwartier) ook Statenkwartier in aanmerking wil komen voor betaald parkeren. Simpelweg omdat anders ons Statenkwartier een vrijplaats wordt voor gratis parkeren tijdens evenementen en stranddagen en ook (nog meer dan nu al) een aantrekkelijke plek wordt voor omliggende wijken om hier al dan niet gedurende langere tijd je auto gratis te parkeren.

   Beantwoorden
  • Bert zegt:

   Ik ben het er mee eens dat bedrijven maar één vergunning voor heel Den Haag zouden hoeven te hebben tijdens de ‘werkuren’ op werkdagen.

   Maar mensen in de bouw werken toch meestal van 7:00 tot 16:00 uur?
   Betaald parkeren in het Statenkwartier start pas om 13:00 uur.
   Dan kost een busje maar 3 x €1,70= €5,10 per dag en geen €31,50.
   En daarbij het voordeel dat ze minder naar een plek hoeven te zoeken.

   Beantwoorden
 7. Wim zegt:

  Ik vraag me af of het “wijkoverleg” deze naam wel waard is. Ik proef bij de bewoners een overwegende weerstand tegen betaald parkeren, dus niet “ook tegenstanders” maar “voornamelijk tegenstanders”. De bewoners zijn overvallen met dit besluit. Met welk recht heeft het “wijkoverleg” ingestemd met dit voornemen ?

  Beantwoorden
    • Eindredacteur zegt:

     Op meerdere officiële bijeenkomsten met wijkbewoners, georganiseerd door het Wijkoverleg, bleek een overgrote meerderheid (nagenoeg iedereen) voorstander van betaald parkeren in Statenkwartier, wanneer en zodra dit door de gemeente zou worden ingevoerd in het Havenkwartier en het Geuzenkwartier. Gezien het feit dat dit een overgrote meerderheid betrof in meerdere bijeenkomsten, was dit voor het Wijkoverleg voldoende reden niet te protesteren tegen betaald parkeren, aangenomen dat introductie van betaald parkeren in het Havenkwartier en het Geuzenkwartier sowieso zou plaatsvinden.

     Beantwoorden
 8. Cuylenborg zegt:

  Dan hoor ik graag van u hoeveel maal het wijkoverleg in 2016 tot op heden overleg met de wijkbewoners heeft gehad en zou ik graag van u vernemen hoeveel wijkbewoners er iedere keer aanwezig waren. Als bewoner ben ik er NOOIT in gekend door het wijkoverleg om aanwezig te zijn bij een bijeenkomst van het wijkoverleg. Het wijkoverleg is naar mening een particulier initiatief (u moet mij corrigeren als ik dit verkeerd hebt) en is het taak van de gemeente en verantwoordelijkheid dat de bewoners eerst worden geinformeerd en dat eventueel de voorlichting en informatie avonden worden gehouden voordat er een beslisssing wordt genomen n.a.v. een enquette onder de bewoners of er inderdaad een draagvlak is om dit parkeer beleid in te voeren.

  Ik begrijp wel de reactie’s dat als alle omringen gedeelten inmiddels parkeer vergunning plichtig zijn dat er uiteindelijk het Statenkwartier een vrijhaven wordt voor diverse parkeerders.

  Maar met of zonder parkeer vergunning zie ik de problemen op de van Boetzelaerlaan welke ontstaan door de auto’s uit de Burg.v/de Werfstraat en de Douzastraat en cafe bezoekers niet als oplossing omdat deze bewoners geen voldoende parkeer ruimte hebben en structueel zijn aangewezen om hun voertuig op de van Boetzelaerlaan te parkeren. Daartegen over stond d.d. 1 oktober 2017 om 20:00 uur op de Statenlaan 160 parkeer plaatsen vrij en op de Frederik Hendriklaan in het middelste gedeelte stonden 6 auto’s geparkeerd. En op de dag is de van Boetzelaerlaan altijd voor het grootste gedeelte leeg.

  Beantwoorden
  • Bert zegt:

   Als wij ’s avonds na 22:00 uur thuiskomen is er bij ons in de straat (van Aerssenstraat) meestal geen plek meer en ook om de hoek op de van Boetzelaerlaan is er dan vaak geen plaats meer. Dan maar naar de Statenlaan, daar is vaak ruimte, dat is ook wel logisch: 4 stroken parkeerplekken voor 2 rijen brede huizen. Mooi dat die Statenlaan als parkeerbuffer dient.

   Zo zal de Houtrustweg ook gaan dienen als parkeerbuffer voor het Geuzenkwartier. Dan zullen die auto’s die daar nu staan wel ‘verdwijnen’ naar de Vogelwijk.

   Beantwoorden
 9. Eindredacteur zegt:

  Zoals gezegd heeft het wijkoverleg meerdere keren in openbare bijeenkomsten, waaronder de jaarvergadering, de aanwezigen geraadpleegd. Bij deze bijeenkomsten waren steeds ca 75 pp aanwezig. Eenieder kan van deze bijeenkomsten op de hoogte zijn via onze website, de facebook pagina en de digitale nieuwsbrief.
  Het Wijkoverleg is een stichting en geen overheidsinstelling. Ontstaan uit betrokkenen in de wijk. Bestuursleden worden door de wijkbewoners gekozen.
  De eerste verantwoordelijkheid voor het parkeerbeleid ligt inderdaad bij de gemeente. Het is derhalve effectiever wanneer u zich daartoe wendt. Ter informatie: op as woensdag 4 oktober 13.30 uur is er een vergadering van de Raadscommissie Leefomgeving. Agendapunt is onder meer de brief d.d. 5 september 2017 van het college inzake “Invoering betaald parkeren Haven- Staten- Geuzenkwartier”. Mocht u daar willen inspreken en mocht daar gelegenheid voor zijn, dan dient u zich daarvoor tevoren aan te melden.
  Er zijn ook nu nog enkele straten in het Statenkwartier waar parkeren maar beperkt problemen oplevert. Maar naast de huidige situatie in grote andere delen van ons Statenkwartier (forse parkeeroverlast), is juist ook de situatie ná 30 oktober as (betaald parkeren in Havenkwartier en Geuzenkwartier) voor het Wijkoverleg aanleiding geweest geen bezwaar aan te tekenen tegen betaald parkeren in onze wijk.

  Beantwoorden
 10. M. Kosters zegt:

  Best wijkoverleg,

  De eerlijkheid gebiedt toch te zeggen, dat hoewel ik vrijwel altijd bij het wijkoverleg ben geweest, ik me niet kan herinneren dat de aanwezigen om een opinie gevraagd over betaald parkeren. Dat het bestuur dit als mogelijkheid noemde klopt wel. Alle lof aan het wijkbestuur om als vrijwilliger de belangen van het statenkwartier te behartigen, maar ik had liever de gelegenheid gehad om tegen te stemmen. Veel trammelant voor bezoekers en familie. Ik betwijfel ook of de overlast vermindert: veel huishoudens hebben twee auto’s en de beperkte parkeerruimte in het Geuzenkwartier zorgt voor uitwijking naar de van Boetzelaerlaan.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.