Aad Blokpoel-Lotsy overleden

Op 3 oktober jongstleden overleed op 92-jarige leeftijd mevrouw Aad Blokpoel-Lotsy. Zij was van 1994 tot 2002 voorzitter van het Wijkoverleg Statenkwartier. Op grond van haar bijzondere inzet en verdienste voor de wijk was zij sinds 2003 erevoorzitter. Al geruime tijd tobbend met een afnemende gezondheid is zij rustig ingeslapen.

Als voorzitter van het Wijkoverleg Statenkwartier is het belangrijkste wapenfeit van Aad Blokpoel-Lotsy ontegenzeggelijk geweest haar met succes bekroonde streven eind jaren 1990 om het markante appartementencomplex Cats’ Heuvel van de sloop te redden. Voornamelijk door haar acties en inspanningen bleef dit gebouw als beeldbepalend monument voor onze wijk behouden. Evenmin mag worden vergeten dat zij in 1995 het voortouw nam bij de oprichting van de stichting Vrienden van het Statenkwartier. Langs die weg verkreeg het wijkoverleg in een tijd van afnemende gemeentelijke subsidies een stevig(er) financieel fundament.

Tot medio 1994 was zij jaren lang lid van de gemeenteraad van Den Haag voor de VVD. In die functie heeft zij tal van nuttige contacten opgedaan, die haar bij haar werk in én voor het Statenkwartier later steeds goed van pas zijn gekomen. Maar eigenlijk was zij op haar best als de zaken tegenzaten. Karel Wagemans, oud-redacteur van de Statenkoerier en indertijd bestuurslid, herinnert zich: “Zij behoorde tot het slag mensen dat groeit en opveert als het lastig wordt. De meeste mensen haken dan af. Aad niet. Juist als ze tegenwind voelde, dan trok ze er op los. Dat gaf haar meteen een doel, iets om voor te vechten. Dan wist ze waar ze mee bezig was. Het podium schuwde ze niet, maar het liefst werkte ze toch eigenlijk achter de schermen. Zo heeft zij het voor elkaar gekregen om die historische lantaarnpalen, die je hier nu in elke straat ziet, ook bij ons in de wijk geplaatst te krijgen. De eerste is toen – als aardigheidje van de gemeente – bij haar in de Van Weede van Dijkveldstraat voor de deur gezet.”

In 2015 verhuisde Aad Blokpoel-Lotsy vanaf die plek naar een flat in het Benoordenhout. Bij de ontwikkelingen in het Statenkwartier bleef zij zich echter nog steeds sterk betrokken voelen. Want zoals ze vaak zei: “Ik ben er geboren én ik heb er mijn hele leven gewoond!”

Op haar eigen verzoek hebben uitvaart en begrafenis in alle stilte plaatsgevonden. Mede daarom raakte het bericht van haar overlijden pas enkele weken later bekend. In de Haagse gemeenteraad is zij op 3 november jongstleden herdacht. De dag waarop zij 93 zou zijn geworden.

De foto komt uit 1982 en is gemaakt door Robert Scheers (Haags Gemeentearchief). Aad Blokpoel zit naast burgemeester Schols tijdens een simultaanwedstrijd dammen in de Palace Promenade. 

 

2 antwoorden
 1. Robert sandbergen zegt:

  Beste Aad, toch nog onverwacht je overlijden. Markant was je zeker. Ik leerde je in de jaren 90 kennen, samen deden we de operatie tankslag en wat later de actie om de iep in onze wijk te redden van de dodelijke iepspintkever. Dertigduizend gulden is opgehaald in de wijk om de iepen te injecteren. Je had een hart voor de wijk en vocht daarvoor met overgave, rust in vrede.

  Beantwoorden
 2. Paul Goud zegt:

  Toevallig kreeg ik dit overlijdensbericht onder ogen. Aad herinner ik mij, destijds hoofd Wijkaangelegenheden van de gemeente Den Haag, als een nuchtere, bevlogen en innemende persoonlijkheid. Zij had een prominente inbreng in commissieverband als het ging om de wijkbelangen. Daarnaast denk ik met veel genoegen terug naar onze periodieke lunchgesprekken waarin wij, partijgenoten, velerlei zaken bespraken.
  Zij heeft een hoge leeftijd mogen bereiken. Dat zij ruste in vrede.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.