9 april: Verzetshelden in gesprek met kinderen in Madurodam

Hoe leg je aan een kind uit waarom er nooit meer oorlog mag zijn en waarom het belangrijk is om te blijven herdenken? Op 9 april gaan twaalf verzetshelden, uit iedere Nederlandse provincie één, in Madurodam in gesprek met zo’n 200 basisschoolleerlingen (10-12 jaar) van diverse culturele achtergronden uit Den Haag en omgeving.

Verhalendag

Deze Verhalendag is het startsein voor diverse projecten voor kinderen in aanloop naar de Nationale Kinderherdenking 4 mei in Madurodam. De verzetshelden willen op een toegankelijke manier de weerslag van oorlog en onderlinge intolerantie overbrengen aan toekomstige generaties. Door hun persoonlijke verhaal uit de Tweede Wereldoorlog te vertellen nu het nog kan, hopen zij dat ook kinderen het belang van vrijheid beter zullen begrijpen. 

Het merendeel van de verzetshelden heeft, ondanks Joodse afkomst, de oorlog overleefd. Vaak dankzij de vele onderduikadressen waar zij terecht konden. Zij hoorden echter bijna allemaal na de oorlog dat de rest van hun familie was omgekomen in concentratiekampen. Ook zijn veel verzetshelden en hun familie op een andere verschrikkelijke en onrechtvaardige manier slachtoffer geworden van de Tweede Wereldoorlog. In Madurodam vertellen zij hun persoonlijke verhaal, bij iconische plekken die symbool staan voor de provincie waar zij vandaan komen, zoals de stations van Utrecht en Groningen, het stadhuis van Kampen en het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. In twee keer drie kwartier doen zij aan de hand van persoonlijk object uit de Tweede Wereldoorlog hun verhaal uit de doeken aan een groep kinderen. 

 Denk aan een bonnenboekje of de krant van de dag voor het uitbreken van de oorlog, waarin de boodschap gedrukt stond dat er niets zou gebeuren. Tijdens het gesprek is er alle ruimte voor kinderen om te reageren, vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan. 

Kinderen aanspreken in begrijpelijke taal 

De verhalenmiddag is de eerste van een reeks projecten die georganiseerd worden in aanloop naar de Nationale Kinderherdenking 4 mei. Deze herdenking vindt jaarlijks plaats in Madurodam, het vrolijkste oorlogsmonument van Nederland, en wordt naast de bijeenkomsten op de Dam en de Waalsdorpervlakte gezien als één van de grootste herdenkingen van Nederland. Het bijzondere van deze herdenking is dat kinderen op alle fronten de hoofdrol spelen. Door hen zelf een rol te geven – alles wordt door, voor en met kinderen georganiseerd – en aan te spreken in hun eigen taal worden begrippen als herdenken, vrijheid en verzet (jaarthema 2018) op een voor kinderen laagdrempelige manier onder de aandacht gebracht. 

Het programma voor de Verhalendag ziet er als volgt uit: 

tot 11:30 uur Ontvangst verzetshelden en scholieren 

12:00 uur Eerste verhalenronde, incl. vragenkwartier 

12:45 uur Kinderen wisselen van verteller 

13:00 uur Tweede verhalenronde, incl. vragenkwartier 

14:00 uur Afsluiting 

8.500 basisschoolleerlingen betrokken bij herdenking 

Naast de organisatie van de Verhalendag in Madurodam ontwikkelt de stichting Nationale Kinderherdenking 4 mei diverse schoolprogramma’s die docenten helpen om deze onderwerpen in aanloop naar 4 mei klassikaal te behandelen. Dit moet kinderen inspireren zodat zij zich ook in het dagelijks leven meer bewust zijn van hun omgeving. Naar schatting zullen circa 8.500 basisschoolleerlingen actief betrokken zijn bij de Nationale Kinderherdenking 4 mei in Madurodam. De kinderherdenking wordt georganiseerd in samenspraak met het Nationaal Comite 4 en 5 mei en gemeente Den Haag. 

Voor meer informatie: http://www.NationaleKinderherdenking.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.