Chileense druiven smaken naar meer

Geïnspireerd door een recente reis naar Latijns Amerika van gastvrouw Marjan en gastheer Boudewijn was het gekozen thema van de maandelijkse wijnproefavond ‘Chili’.

chileense wijnenDe deelnemers van vanavond brachten 4 witte en 5 rode wijnen in, alle met een winkel(richt)prijs van ± € 10. Er wordt blind geproefd waarna de wijn wordt besproken en van punten wordt voorzien.

De wijnproductie in Chili (± 210.000 ha, ± 12 miljoen hectoliter) is voor een belangrijk deel te danken aan Spaanse kolonisten, die zich hebben toegelegd op de productie van wijn van overwegend authentieke, Franse druivenrassen. De verkoelende invloed van de Stille Oceaan op de tussen het Andes-gebergte en kustgebergte gelegen wijngaarden mist zijn uitwerking niet op kwaliteit van druif en wijn.

Diverse wijnhuizen hebben het toerisme middels een wijnroute aan zich weten te binden. Zo is het mogelijk met een authentieke stoomtrein uit het begin van de vorige eeuw een rondrit te maken door de Colchagua-vallei en wijndomeinen te bezoeken. Een doordacht marketing-concept staat garant voor internationaal commercieel resultaat. Omdat de Chileen slechts 15 liter wijn per jaar drinkt is het grootste deel van de productie bestemd voor de export.

Wit

Van de vier geproefde witte wijnen waren wij het meest enthousiast over de Secret de Viu Manent, Valle de Colchagua 2014. Een frisse witte wijn op basis van de Viognier, die soms de smaak kan aannemen van melige appels, maar dat was bij deze wijn absoluut niet het geval. Te koop voor € 10,95 bij wijnhandel De Wakende Haan (via internet).

De tweede keus ging – evenwel formeel buiten mededinging – naar een per ongeluk ingebrachte Argentijnse wijn op basis van Chardonnay-Viognier, Overa Negro, Gabriella & Klaus Grehling (aanbieding Gall & Gall, € 4 i.p.v. € 9). Prima wijn, goed bij vis en kaas.

Rood

Van de rode wijnen was het gezelschap het meest gecharmeerd door een voortreffelijke Viña Tarapaca, Gran Reserva, 2013, D.O. Valle del Maipo. Prachtige kleur, dieprood, volle gecompliceerde smaakervaring van de àndere druif van Chili (Carmenère), associeert met een stevige Merlot. Gekocht bij Van Dop, Voorburg voor € 13,95.

Een rode Trapiche, Oak Cask, Malbec 2014 eindigde met minimaal puntenverschil op de tweede plaats. Aantrekkelijk bouquet van rood fruit. Verkrijgbaar bij Gall & Gall voor € 12.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.