7 december: Writer’s Block Schrijffestival Amnesty

Op donderdag 7 december klimt Den Haag massaal in de pen tijdens het Writer’s Block Schrijffestival van Amnesty International. Het mensenrechtenfestival vindt voor de derde keer plaats in de centrale hal van de Haagse Hogeschool. Na twee succesvolle eerdere edities gaan bekende en minder bekende Hagenaars opnieuw brieven schrijven voor de vrijlating van gewetensgevangenen.

Schrijf mee met bekende Nederlanders

Onder de prominente gastschrijvers bevinden zich o.a. oud-politicus Jan Pronk, Frits Huffnagel, radio-dj Justin Verkijk, Fred Zuiderwijk, Gebr. de Gier, Paula Udondek, Marcel Verreck, nachburgemeester René Bom, Haagse raadsleden, journalisten en kunstenaars.

Van ’s ochtends 10.00 tot ’s avonds 22.00 uur is er gelegenheid om met hen mee te schrijven tegen onrecht. Diverse artiesten treden op om de brievenschrijvers te steunen. Er is een actueel filmprogramma over mensenrechten en er vinden diverse pop-up acties plaats van Haagse studenten.

Dit jaar kun je in de Virtual Reality Cinema zelf in 3D ervaren hoe het is om in een isoleercel te leven. Met het festival wil Amnesty het belang van mensenrechten onder de aandacht brengen bij een breed publiek en hen de gelegenheid geven om er door middel van een handgeschreven brief of groetenkaart iets aan te doen.

Brieven schrijven werkt

Een lawine aan brieven maakt indruk en dwingt autoriteiten om mensen eerlijker te behandelen. En hoe meer groetenkaarten, hoe groter de steun voor de mensen voor wie we schrijven. Dat is onvoorstelbaar belangrijk. In de woorden van Máxima Acuña uit Peru: ‘Ik ben oneindig dankbaar dat ik niet alleen ben, maar hulp krijg van zoveel mensen van over de hele wereld.’ Vorig jaar schreven we voor Máxima, omdat zij en haar gezin bedreigd en mishandeld werden nadat ze weigerde haar grond af te staan aan een mijnbouwbedrijf. Na de schrijfmarathon van vorig jaar bepaalde het hooggerechtshof van Peru in dat ze op haar land mag blijven wonen.

166.000 brieven in 2016!

Vorig jaar werd in Nederland een recordaantal van 166.000 brieven geschreven. Tijdens de Schrijfmarathon van 2017 krijgen mensenrechtenverdedigers speciale aandacht. Deze activisten steken hun nek uit. Zij hebben de moed op te komen voor vrije meningsuiting, tegen discriminatie of onderdrukking. Ze roepen machthebbers ter verantwoording. Maar doordat ze op de voorgrond treden, zijn ze een gemakkelijke prooi voor de autoriteiten. Wereldwijd worden zij steeds vaker slachtoffer van intimidatie, vervolging en geweld. Zo zal er ook actie worden gevoerd voor de voorzitter van Amnesty Turkije die na zijn arrestatie nog steeds in de gevangenis zit.

Tijdens Writer’s Block Festival kun je in Den Haag ook kennismaken met mensenrechtenverdedigers die momenteel in Den Haag worden getraind in het Shelter City programma.
Het festival wordt officieel geopend om 12 uur door Tineke Ceelen (directeur Stichting Vluchteling), Caecilia van Peski (expert vrede&veiligheid, democratisering en mensenrechten), Leonard Geluk (bestuur HHS).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.