Zorg zelf regelen, vertrouwd en dichtbij in de Wijzelf Zorgcoöperatie Den Haag

Waarom een Wijzelf Den Haag?

De zorg verandert! De overheid verwacht van ons dat we zelf onze zorg gaan regelen en betalen. Steeds vaker krijgen mensen met een hulp- of zorgvraag geen of onvoldoende indicatie voor zorg en (huishoudelijke) hulp. Er zijn op lokaal niveau meer vrijwilligers nodig die het belangrijk vinden dat ook in hun buurt zorg en hulp voor elkaar weer de standaard wordt. Zo ook in ons Statenkwartier.

Wat is het?

Ik regel mijn zorg zelf 1Willemien Visser en Maurice Smit, een ondernemersechtpaar uit Zoetermeer hebben als oplossing voor dit probleem de Wijzelf zorgcoöperatie ontwikkeld. Vragers van hulp en zorg worden lid van de lokale coöperatie. Een Wijzelf Zorgcoöperatie behartigt de belangen van de leden door betrouwbare aanbieders te werven. Zonder tussenkomst van dure organisaties. Met als doel praktische zorg in en om huis bereikbaar, betrouwbaar en betaalbaar te maken. De zorgaanbieders zijn altijd particulieren of zzp’ers en komen uit dezelfde woonplaats of regio, vertrouwd dichtbij. Zij bieden huishoudelijke hulp, klussen in en om huis, werkzaamheden in de tuin, burenhulp en persoonlijke verzorging, vrijwillig of betaald. Er is in Nederland al een flink aantal Wijzelf Zorgcoöperaties met succes gestart.

Hoe werkt het?

Vrijwillige bestuurders van de coöperatie werven aanbieders en zien toe op hun profielen. Voordat een aanbieder online mag bekijkt het bestuur de aangeleverde gegevens. Wijzelf vraagt de aanbieders om diploma’s, opleidingscertificaten, getuigschriften en werkervaring. Ook een Verklaring omtrent het Gedrag (VOG) kan worden aangeleverd. Als er klachten zijn over een aanbieder, bemiddelt het bestuur van de Wijzelf Zorgcoöperatie. (meer informatie over hoe een Wijzelf zorgcoöperatie werkt: https://vimeo.com/80467285)

Een Wijzelf zorgcoöperatie in Den Haag?

Hoe mooi zou het zijn als mantelzorgers en zorgvragers in Den Haag de regie in eigen hand hebben en de zorg helemaal zelf kunnen regelen? Dat was de gedachte van Jonathan van der Heijden, hij werd direct enthousiast toen hij las over het Wijzelf initiatief. Hij wil graag vrijwillig medio 2016 een Zorgcoöperatie in Den Haag opstarten. Maar dat kan hij niet alleen. Er zijn op lokaal niveau meer vrijwilligers nodig die het belangrijk vinden dat ook in hun buurt zorg en hulp voor elkaar weer de standaard wordt. En daarom zoekt ze bestuurlijke pioniers woonachtig in Den Haag en directe omgeving. Er zijn 3-5 bestuurders nodig om te starten, met een mix van bestuurlijke en financiële vaardigheden, mensgerichte doeners en internetvaardigheid.

Informatieavond voor potentiële bestuurders

Op dinsdagavond 8 maart van 20:00 tot 21:30 organiseert Jonathan samen met Willemien Visser een eerste informatieavond in Het Couvéehuis te Den Haag. Daar zijn geïnteresseerden potentiële bestuurders van harte welkom om meer te weten te komen over de Wijzelf Den Haag. Samen kunnen we praktische hulp of zorg in en om huis bereikbaar, betrouwbaar en betaalbaar maken in Den Haag!

Contactgegevens: Jonathan van der Heijden 0641704409/vanderheijden.jonathan@gmail.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.