Wijn bij volle maan

De gastheer van de avond had het thema bepaald op Volle Maan, dat was het namelijk op de bewuste avond. Dat klinkt mooi, maar de deelnemers moesten wel even achter hun oren krabben, want welke wijn past daar nu bij? Uiteindelijk werd het een bonte verzameling wijnen met een verhaal, gepaard met verhandelingen over muziek en film.

Wit

Een Sauvignon Blanc, een Gewürztraminer, een Gavi en een Chardonnay/Grenache Blanc passeren de revue. De associaties variëren van wijn bij Beethoven’s Mondscheinsonate, een wijndomein dat naar de maan is vernoemd (Vignobles des deux Lunes), een hoog gelegen domein, maar de winnaar is een biologisch dynamisch geproduceerde wijn, de Touraine Les Hauts Lieux, geproduceerd door de Famille Bougrier. Het betreft een Sauvignon Blanc uit 2016 van Gall & Gall van €12. Bij de biologisch dynamische productie worden niet alleen de druiven nauwelijks zonder bestrijdingsmiddelen gekweekt, maar wordt bij de oogst van de druiven ook rekening gehouden met de stand van de maan.

Onze gastheer verblijdt ons -naast heerlijke kaasje en hapjes en hapjes bij de wijn- met mooi pianospel, om de kracht van de volle maan te onderstrepen.

Rood

In de categorie rood vervolgens komen twee Sicilianen met een associatie met Chopin voorbij, twee hooggelegen wijnen uit Frankrijk en Spanje, maar de winnaar wordt de Rioja Crianza van Ramón Bilbao uit 2014. Te koop voor €12,95 bij Le Connaisseur en voorzien van een 8,5 door de grote Hamersma. De nominatie voor volle maan dankt de wijn aan zijn etiket, prachtige pentekening van een wereldbol als luchtballon waaronder een fietser op een rijwiel van 100 jaar oud zijn toeren uithaalt.

Veel dank aan de gastheer, op naar het volgende thema.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.