Wijkoverleg werkt samen met fietsersbond aan betere fietsroute op kruispunt Houtrustbrug

Een oplettende wijkbewoonster uit de Cornelis de Wittlaan attendeerde onze werkgroep op een gewijzigde situatie voor fietsers die niet langer meer komend vanuit de Kranenburgweg/Van Boetzelaerlaan richting de Cornelis de Wittlaan kunnen afslaan.  Als alternatief kunnen zij wel via de 2e Antonie Heinsiusstraat fietsen. Ook op de Houtrustbrug mogen zij niet linksaf slaan. Net als fietsers die vanuit de richting Sportlaan komen, worden zij via een opmerkelijk bord (zie foto) gevraagd, een nogal omslachtig rondje over het hele kruispunt langs drie (!) stoplichten te rijden. De werkgroep verkeer heeft samen met de Fietsersbond de gemeente om opheldering gevraagd over de logica van deze maatregelen. De eerste reactie van de gemeente was dat deze maatregelen noodzakelijk waren om de veiligheid van de fietsers te waarborgen. Binnenkort gaan wij de situatie ter plekke bekijken en de gemeente op de hoogte stellen van onze bevindingen. Ook heeft de Fietsersbond toegezegd deze situatie met de gemeente opnieuw te zullen gaan bespreken.

2 antwoorden
 1. Bert zegt:

  Hieronder het late antwoord van de gemeente op mijn vraag waarom de doorgang naar de Cornelis de Wittlaan is verdwenen:

  Excuus dat het zolang heeft geduurd. Omdat het project is beëindigd zakt het na verloop van tijd naar de achtergrond – en dan gaat de tijd snel.
  Ik heb het volgende begrepen: voor veilige verkeerskundige ontwerpen hanteert de gemeente Den Haag een aantal vaste regels. Het dichtzetten van de doorsteken is een consequentie van het correct uitvoeren van die ontwerpregels. Zo mag een fietser/voetganger niet zonder verkeerslicht meer dan 2 rijstroken (in dezelfde richting) oversteken.

  Ik begrijp dat dit niet het antwoord is dat je wil horen maar hoop dat we in ieder geval duidelijkheid hebben gegeven over het waarom.
  Vriendelijke groet,
  Bart de Haan
  Omgevingsmanager gemeente Den Haag

  Beantwoorden
  • Martin Fikke, voorzitter werkgroep verkeer zegt:

   Bert, dit antwoord hebben wij ook gekregen van de gemeente. We hebben hierover contact opgenomen met de Fietsersbond. De gemeente heeft begrip getoond en overweegt nu om ter hoogte van de Kranenburgweg/Van Boetzelaerlaan tijdelijke borden te plaatsen om fietsers erop te wijzen dat de situatie richting Cornelis de Wittlaan is gewijzigd en dat men bijvoorbeeld via de 2e Antonie Heinsiusstraat kan fietsen.
   Op de Houtrustbrug zelf ontbreekt de mogelijkheid voor fietsers om komend vanuit de richting Sportlaan de Van Boetzelaerlaan over te steken. Hier heeft de gemeente borden geplaatst waarmee fietsers een omweg over het hele kruispunt moeten maken (zie de foto bij dit bericht). Deze situatie vinden wij erg fietsonvriendelijk. Samen met de Fietsersbond gaan wij met de gemeente in gesprek om te kijken hoe dit (beter) kan worden opgelost.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.