Veiliger fietsen op de Eisenhowerlaan

De werkgroep Verkeer van het Wijkoverleg Statenkwartier dringt al jaren bij de gemeente aan op een herinrichting van de Eisenhowerlaan, om een einde te maken aan het smalste en gevaarlijkste fietsstrookje van Den Haag. Omdat in 2025 de tramrails vervangen moeten worden, maakt de gemeente nu eindelijk werk van de herinrichting van de Eisenhowerlaan. Eerder op aandringen van onze werkgroep genomen noodmaatregelen, zoals kleine drempels en een snelheidsbeperking van 30 km/h hebben weinig verbetering gebracht: auto’s rijden nog steeds te hard, en de rijbaan is gewoon te smal om veilig te kunnen fietsen naast auto’s, bussen en vrachtwagens. Wijkbewoners kiezen daarom veelal het trottoir of nemen liever een andere route.

Samen met de Fietsersbond en Reizigers openbaar vervoer (ROVER) maken wij ons sterk voor een 4 meter brede, vrijliggende fietsstraat waar fietsers veilig en snel vanuit de wijk richting Vredespaleis of Madurodam kunnen fietsen. De Eisenhowerlaan moet een belangrijke schakel worden in een nieuwe hoofdfietsroute vanuit het Staten- en Geuzenkwartier en de Internationale Zone naar het centrum van Den Haag. De dubbele bomenrij willen we natuurlijk behouden. Ook moeten de woonstraten in de wijk toegankelijk blijven voor wijkbewoners en ander bestemmingsverkeer. Ook blijft er voldoende ruimte voor de HTM en de hulpdiensten. Het overige autoverkeer kan prima via de pres. Kennedylaan worden geleid. Eerste schetsen die door de gemeente zijn opgesteld, hebben ons nog niet kunnen overtuigen. Wij gaan de gemeente verder uitdagen de veiligheid van fietsers meer prioriteit te geven. We hebben daarom de gemeente verzocht nieuwe schetsen te maken.

 

Martin Fikke/Hanno Jol

 

beeld: Martin Fikke

9 antwoorden
 1. Evelien Brandes zegt:

  Een profiel voor de Eisenhowerlaan, waar 2-richtingen autoverkeer, met rijbanen geschikt voor een bus, en met aan beide zijden een fietsstrook van 4 m breed, kan m.i. niet samengaan met behoud van de huidige dubbele bomenrij en groene middenberm. Dus hoe los je dat op? Beter en veiliger is het wanneer fietsers uit de buurt door de parallelstraten (van Bleiswijkstraat/van Hoornbeekstr etc) richting Scheveningse weg kunnen fietsen.
  Daarbij is het ook nodig om de doorgang langs het Eisenhowerplein, die veel fietsers nu illegaal via de trambaan nemen weer toegankelijk te maken. Eens is op het brede troittoir langs het kantoor, waar fietsers zich “medegebruik,” hadden toe geëigend (om de smalle Eiserhowerlaan en/of het kruispunt met stoplichten via de Pres. Kennedylaan te kunnen vermijden) botweg dichtgezet met een krap sla-om-hek. Dit vanwege de enkele voetgangers, die hier heel soms lopen naar de tram. Ook het electriciteitsgebouwtje staat hier lastig net op de verkeerde plek. Weghalen van dit hek, of aanpassen van dit plein, wanneer de tramroute definitief zou verdwijnen zou voor de fietsers weer een veel veiliger alternatieve route bieden richting Teldersweg etc.
  Maar fundamenteler:
  Het stratenpatroon van het Statenkwartier met lanen en straten is mooi ontworpen, maar in de 80-ger jaren is de Oldenbarneveldlaan als ‘normale’ aansluiting van de Eisenhowerlaan afgekoppeld, waardoor zowel auto’s als fietsers niet meer behoorlijk van deze uitgang gebruik kunnen maken. Vanuit de Joh. van Oldenbarneveldlaan komende moet je nu als fietser uiterst knullig en gevaarlijk via een krappe doorgang over de trambaan/middenberm een oversteek proberen te maken om op de fietsstrook langs de Eisenhowerlaan en het stoplicht te komen.
  Dat herstellen, dus een normale 2 -zijdige T-aansluiting, zal veel verlichting kunnen geven. Ook krijgt daardoor Statenkwartier- verkeer voorrang boven het auto verkeer van verder weg, dat de Eisenhowerlaan als afsnijroute gebruikt ( want de auto’s hadden ook de Pres Kennedylaan kunnen nemen)
  t Is wel iets meer verkeers- belasting op het betreffende deel Oldenbarnevelt laan, maar ook voor de bewoners daar wel beter wat betreft wegrijden.

  Beantwoorden
  • Martin Fikke, voorzitter werkgroep verkeer zegt:

   Evelien, dank voor je grondige reactie. Je noemt een paar belangrijke knelpunten: de kromme aansluiting van de Joh. van Oldenbarneveltlaan, geen goede fietsdoorsteek op het Rooseveltplantsoen (weg met dat hekje en het E-huisje) waardoor fietsers de gevaarlijke trambaan moeten nemen en het behoud van een dubbele bomenrij. Het wordt passen en meten, maar het kan wanneer we de verkeersveiligheid van de fietsers serieus nemen. Daar zetten wij als werkgroep ons voor in. Wijkbewoners die mee willen denken zijn welkom. Stuur je mailadres en we houden je op de hoogte.

   Beantwoorden
 2. Robert zegt:

  Helemaal terecht, sinds de versmalling die ook nog eens samenviel met de uitbreiding van de kantoren over de rooilijn heen voor het toenmalige KPMG kantoor, is de Eisenhowerlaan ’the place NOT to be’. Wil graag bijdragen en actief meedenken met de groep Verkeer.

  Beantwoorden
  • Martin Fikke, voorzitter werkgroep verkeer zegt:

   Robert, dank voor je reactie. De toestemming voor het toenmalige KPMG-gebouw had zo nooit gegeven mogen worden. Een ambtelijke blunder van jewelste! Daar hebben we nu last van.
   Fijn dat je mee wilt denken. Stuur ons je mailadres en we houden je op de hoogte.

   Beantwoorden
 3. Edwin van de Haar zegt:

  Ik begrijp uw doelen, maar ben verontrust over de opmerking dat ‘overig autoverkeer via de Kennedylaan kan’. Wat is in dit verband bestemmingsverkeer? De Eisenhowerlaan is nu een van de belangrijkste uit/ingangen van de wijk. De uitgang bij het Kunstmuseum naar de Kennedylaan is een ramp als je linksaf wilt slaan. Wilt u daar de halve wijk nu doorheen gaan jassen?
  Of zijn er goede alternatieven, die u in dit stuk niet hebt opgenomen?
  Ik hoor graag,
  Met vriendelijke groet,
  Edwin van de Haar

  Beantwoorden
  • Martin Fikke, voorzitter werkgroep verkeer zegt:

   Edwin, dank voor je reactie. Evelien (zie boven) noemt het een afsnijroute, aantrekkelijk want de kortste weg, zelfs voor zware vrachtwagens die naar de Haven willen. In de huidige situatie levensgevaarlijk. Nu gaat dit ten koste van fietsers. Die kun je niet via de Pres. Kennedylaan laten omrijden. Maar als automobilist begrijp ik je punt. We hebben de gemeente dan ook gevraagd om de verkeerssituatie van onze hele wijk te belichten, met name de vraag hoe je veilig en snel de wijk in- en uit kan. Alternatieven zijn er, maar het beste alternatief is natuurlijk wanneer fietsen veiliger en OV aantrekkelijker wordt. Wij komen graag in gesprek met wijkbewoners om te kijken welke mogelijkheden er zijn. Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte.

   Beantwoorden
 4. A.A. van Swinderen zegt:

  Vermoedelijk rijden alle vrachtwagens die de winkels aan Fred. Hendriklaan bevoorraden naar of van die winkels over de Eisenhouweln. Geschikt maken van de trambanen voor gemotoriseerde hulpdiensten, autobussen en vrachtwagens lijkt mij daarom een goede oplossing, De rijwegen ter weerszijde kunnen dan als twee brede fietsstroken en daar buiten twee nieuwe groenstroken worden ingericht. De fietsstroken kunnen bij calamiteiten, die beide richtingen van de tramstrook belemmeren, door gemotoriseerd verkeer worden gebruikt.
  Een smalle groenstrook waar struiken groeien produceert meer zuurstof dan een bredere waar alleen gras kan groeien en houdt ook meer lawaai tegen.

  In de tachtiger jaren van de 19 eeuw en nog een tijdje daarna, werden vaak driehoeken aangelegd in straatsplitsingen, om het voor paard en wagen makkelijker te maken de bocht(en) te nemen. Voor bussen, vrachtauto’s etcetera is het onhandig dat veel van die knooppunten in het Statenkwartier honderd jaar later – of eerder al – zijn heringericht.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.