Elke maand geeft het BuurtPreventieTeam (BPT) van het Statenkwartier in samenwerking met onze wijkagent Mike Roeleveld een update van wat er zoal speelt in de buurt. Zo houden we onze wijk samen veilig, schoon en prettig om in te wonen. Wil je ook een bijdrage leven aan een schone en veilige wijk? Kom dan eens langs in het Couvéehuis. Maandelijks vergadert het BPT op de derde dinsdag van de maand om 19.30u. (Zie data op onze Agenda)

Geen gemelde incidenten

  • 3 x ongeval met letsel
  • 1 x ongeval zonder letsel
  • 6 x diefstal fiets
  • 3 x melding overlast jeugd
  • 1 x vernieling aan een auto
  • 1 X diefstal van fietstassen met post (Post NL)

Het betreft gegevens en incidenten die bij de politie bekend zijn. Wij roepen op om alle voorvallen en incidenten te melden en/of daarvan aangifte te doen bij de politie.

Nepagenten actief

De politie waarschuwt voor oplichters die zich voordoen als agent. Zij weten slachtoffers met babbeltrucs over te halen om geld en waardevolle spullen af te geven. Lees verder>>

Door de vakantiesluiting van Het Couvéehuis is er geen inloopspreekmoment voor de wijkagent en het Buurt Preventie Team op 19 augustus.

Wat te doen met afval dat niet in de ondergrondse containers past

Binnen onze wijk zijn er veel klachten over afval op straat. Wil je grofvuil of tuinafval gratis laten ophalen? Dit kan alleen als je een particulier bent (geen bedrijf).
Grofvuil en groot tuinafval zoals snoeihout en takken mogen niet bij het gewone huisvuil. Je brengt die zelf weg naar een afvalbrengstation bij jou in de buurt. Lukt dit niet? Maak dan een afspraak om gratis jouw grofvuil en tuinafval te laten ophalen. https://www.denhaag.nl
Van jouw tuinafval wordt compost gemaakt voor tuinen en parken. Door jouw tuinafval apart aan te bieden, werk je mee aan een beter milieu.
De gemeente haalt grofvuil en groot tuinafval gratis op. Grofvuil is huishoudelijk afval dat niet in een container, minicontainer (kliko) of vuilniszak past. Of afval dat hiervoor te zwaar is. Er zijn 5 soorten:

  • metalen zoals een wasrek of fiets.
  • groot tuinafval dat niet in de gft-container past. Bijvoorbeeld snoeihout en takken. Dit wordt alleen apart ingezameld tijdens de takkenroute. De rest van het jaar kun je tuinafval aanmelden als ‘overig grofvuil’ (zie hieronder bij punt 5).
  • witgoed (koelkasten, wasmachines, diepvriezers, afwasmachines en droogmachines) en bruingoed (beeld- en geluidsapparatuur zoals een tv of cd-speler).
  • matrassen. Matrassen die nog heel zijn, worden apart opgehaald zodat ze gerecycled kunnen worden. Dat kan alleen als de buitenkant niet kapot is. Kies voor matrassen die nog heel zijn de optie ‘matras’. Een kapot matras kun je aanmelden als ‘overig grofvuil’ (zie hieronder bij punt 5).
  • overig grofvuil zoals een bankstel, stoelen, kasten, houten planken, kapotte matrassen, plastic speelgoed of tuinstoelen. En ander afval dat niet bij de soorten hierboven hoort.

Uitzonderingen

  • Zet grote dingen van glas liever niet op straat: dat kan gevaarlijk zijn. Breng het glas naar een afvalbrengstation.
  • Bij een verbouwing heb je bouw- en sloopafval zoals puin, oud sanitair, sloophout en gipsplaten. Hiervoor gelden andere regels. Je kunt dit afval zelf wegbrengen naar een afvalbrengstation. Voor het inleveren van de meeste soorten bouw- en sloopafval moet je betalen. Je kunt het ook tegen betaling laten ophalen. Hiervoor maak je een aparte afspraak.
  • Afval dat je zelf moet wegbrengen naar een afvalbrengstation. Voorbeelden zijn klein chemisch afval (kca) zoals spaarlampen, batterijen, verfresten en gootsteenontstopper, accu’s, bielzen, gasflessen, brandblussers, graszoden of steen. Deze soorten afval mag je niet als grofvuil aanbieden. Doe je dat wel, dan kun je een boete van minimaal € 141 krijgen.
  • Breng elektrische apparaten als dat kan naar een inleverpunt voor recycling. Lees meer over het inleveren van elektrische apparaten.
  • Lees voor je een afspraak maakt voor het laten ophalen van grofvuil en tuinafval de aanbiedregels.
  • Maak voor elk soort afval een aparte afspraak. De gemeente haalt elke soort grofvuil apart op. Zo kan ze het recyclen.

Joke van Rijn, BPT lid in gesprek met Lianne Koenen – Handhaver in Scheveningen én in het Statenkwartier

Voor deze editie van de nieuwsbrief ben ik in gesprek gegaan met Lianne Koenen, mediorhandhaver bij het Handhavingsteam Scheveningen. Lianne is regelmatig actief in het Statenkwartier en vertelt ons graag meer over haar werk en wat bewoners zelf kunnen doen voor een veilige en leefbare wijk.

Wat valt er allemaal onder jouw takenpakket als handhaver?

“Als handhaver houd ik toezicht op de leefbaarheid en veiligheid in de wijk. Mijn werk is heel divers: van het handhaven op de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) – zoals het aanspreken op alcoholgebruik op straat – tot het controleren van het parkeerbeleid. We spreken mensen aan op gedrag dat overlast veroorzaakt, met als doel dat de overtreding stopt.”

Wat vind je het leukste aan je werk?

“Dat geen dag hetzelfde is! Maar vooral het contact met mensen vind ik waardevol. Het geeft voldoening om bij te dragen aan een prettige leefomgeving voor bewoners.”

Wat doen jij en je collega’s in het Statenkwartier?

“We fietsen zichtbaar door de wijk, zodat bewoners of bezoekers ons makkelijk kunnen aanspreken. We letten op foutparkeren, hinderlijk gedrag en nemen meldingen van overlast serieus. Als wijkboa heb ik daarnaast contact met het Buurt Preventie Team (BPT) en de wijkagent. Als er bijzonderheden zijn, stem ik dat met mijn team af, zodat we gericht kunnen optreden en samenwerken aan een veilige buurt.”

Is er een situatie in het Statenkwartier die je is bijgebleven?

“Er is niet één specifieke situatie, maar de gesprekken met mensen die in hun emotie zitten – boos, gefrustreerd of onbegrepen – blijven me het meest bij. Als ik dan rustig kan blijven, goed luister en het gesprek zo kan sturen dat iemand kalmeert, en we uiteindelijk met wederzijds begrip uit elkaar gaan, dan heb ik mijn doel bereikt. Soms eindigt zo’n gesprek zelfs met een handdruk.”

Wat zijn voor jou de prioriteiten in je werk?

“Overlast aanpakken, zorgen voor veiligheid in de wijk en zichtbaar zijn als aanspreekpunt. Het is belangrijk om meldingen snel op te pakken, zodat bewoners merken dat we er zijn en dat we echt iets doen met hun zorgen.”

Wat is volgens jou het grootste misverstand over jullie werk?

“Dat we er alleen maar zijn om boetes uit te delen. Natuurlijk gebeurt dat ook, maar ons werk draait vooral om het gesprek. Een goed gesprek kan vaak meer bereiken dan een bekeuring. Het belangrijkste is dat de overtreding stopt.”

Heb je tot slot een tip voor bewoners van het Statenkwartier?

“Blijf in contact met elkaar, let op elkaar en meld situaties, ook als je twijfelt. Je kunt meldingen doen via www.denhaag.nl/meldingen. Beter voorkomen dan genezen!”

Wil je meer weten over wat het Buurtpreventieteam doet voor de veiligheid in onze wijk? Loop dan langs op de derde dinsdag van de maand om 19.30 uur in het Couvéehuis. Samen maken we de wijk veiliger!

Stedelijke Netwerkdag

Het Buurtpreventieteam heeft de stedelijke netwerkdag op zaterdag 10 mei bezocht en heeft daar de volgende workshops gevolgd.

Toelichting workshops

  1. Spotter-Informant en herkennen van (criminele) jeugdbendes
    Je kent jouw wijk als geen ander. Je ziet snel wanneer iets niet normaal is. Deze kennis is heel belangrijk, want het zorgt voor een veilige leefomgeving.
    Tijdens deze workshop leer je nog beter kijken naar wat je al ziet. Je begrijpt beter wat er gebeurt en hoe je jouw wijk nog veiliger kunt maken.
    Ook wordt er aandacht besteed aan het herkennen van (criminele) jeugdbendes. Door op tijd verdachte signalen en patronen te zien, kunnen gevaarlijke problemen worden voorkomen.

  2. Wat mag je als burger doen? Burgerrechten & plichten
    Als lid van een BPT*) draag je bij aan een veilige en leefbare wijk. Maar wat mag je als burger eigenlijk wel en niet doen? Hoe werk je goed samen met de politie en gemeente zonder dingen te doen die niet zijn toegestaan?
    Tijdens deze workshop ga je hier dieper op in.

  3. Rampen: omgaan met onverwachte gebeurtenissen
    Een crisis kan iedereen overkomen. Denk aan stormen, stroomstoringen of digitale aanvallen. Hoe ga je ermee om? Wat doet de overheid en wat kun jij zelf doen?
    Tijdens deze workshop leer je welke rampen kunnen gebeuren, wat de overheid doet aan aanbevelingen en hoe jij, jouw BPT*) en de buurt zich kunnen voorbereiden.

  4. Wat zie ik: op stap met de wijkagent in de wijk
    Samen met de wijkagent leer je vreemd gedrag en opvallende situaties in de buurt herkennen. Je leert waar je op moet letten en wat je met deze kennis kunt doen om de buurt veiliger te maken.

  5. Kennismaking met vrijwillige initiatieven van Politie Eenheid Den Haag
    Vrijwilligers bij de Eenheid Den Haag spelen een belangrijke rol in de samenleving. Hun ervaringen en verhalen laten zien hoe afwisselend en waardevol dit werk is.
    Tijdens deze dag ontmoet je collega-vrijwilligers en krijg je een kijkje in hun dagelijkse werkzaamheden binnen de eenheid. Zij vertellen over hun werk en delen hun ervaringen.
    Misschien raak je wel geïnspireerd om zelf vrijwilliger te worden bij DROS (Dienst Regionale Operationele Samenwerking) en een collega in uniform te worden.

  6. Omstanderinterventie: wat kun je doen als je grensoverschrijdend gedrag ziet?
    Tijdens deze workshop leer je de basisregels van omstanderinterventie. Hoe herken je grensoverschrijdend gedrag en welke stappen kun je zetten om veilig en effectief te handelen?
    Je krijgt praktische tips om je uit te spreken in lastige situaties.

  7. Buurtveiligheid in actie: EHBO, veiligheid en preventie
    Wil je weten hoe je eerste hulp kunt verlenen in noodsituaties? Meld je dan aan voor deze workshop.
    Je leert EHBO-technieken, oefent met praktijkvoorbeelden, krijgt uitleg over het cursusaanbod en sluit af met een gezellige pubquiz.