Update Buurtpreventieteam (BPT) juni 2024

Update vanuit het Buurtpreventieteam (BPT)

Er zijn meldingen over vandalisme. In verschillende straten in onze wijk zijn er voordeuren vernield en is er een raam ingegooid. De wijkagent is met de betrokkenen in gesprek. Heeft u beelden van vandalisme via b.v. uw voordeurbel, deel deze met de politie.

BELANGRIJK: Zelf mag u de beelden niet delen op de sociale media maar uw mag de beelden wel delen met de politie en deze beelden mogen ook gebruikt worden door de politie.

In de maanden mei en juni  zijn de volgende incidenten te melden waar aangifte van is gedaan:

  • 7 X fiets diefstal
  • 1 X is er een bromfiets gestolen
  • 7 X melding van overlast jeugd
  • 2 X verkeersongeval met letsel
  • 2 X verkeersongeval met uitsluitend materiële schade
  • 5 X diefstal vanuit een personenauto

In gesprek met Hilly, een lid van het buurtpreventieteam Statenkwartier

Hilly is al heel lang woonachtig in het Statenkwartier en 10 jaar lid van het buurtpreventieteam (BPT) gezien haar lange ervaring als lid in het BPT kijk er dan ook naar uit om haar mening te horen over de veiligheid in de wijk.

Hilly laat ik maar met de deur in huis vallen, wat is voor jou de belangrijkste reden waarom je al zo lang je in blijft zetten voor de veiligheid van het Statenkwartier?

Als bewoner van het Statenkwartier wil ik net als andere bewoners graag dat de wijk veilig en schoon is. Ik vind dat we daar zelf ook een actieve bijdrage aan moeten leveren. Ik heb dat gedaan door aan te sluiten bij het buurtpreventieteam. Het team heeft een signalerende en preventieve functie. De politie en de gemeente kunnen extra ogen en oren heel goed gebruiken.  Een ander aspect van buurtpreventie, is de verbindende factor voor bewoners. Het geeft ook voldoening om je samen met anderen in te zetten voor een veilige en schone wijk. Daarom ben ik al bijna tien jaar lid van het buurtpreventieteam in onze wijk.

Ik weet dat jij een brede kijk hebt op wat er allemaal onder veiligheid kan worden verstaan, een van de dingen waar ik veel van je heb geleerd is het aspect digitale veiligheid, wil je vertellen wat het BPT maar jij in het bijzonder allemaal doet om digitale veiligheid onder de aandacht te brengen?

Ons buurtpreventieteam heeft een goede samenwerking met de politie, in het bijzonder met de wijkagent, en de gemeente tot stand gebracht.  Er zijn met de politie en de gemeente voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd over veiligheid.  Gesproken is o.a. over bankpasfraude, babbeltrucs en veilig met telefoon en computers.  In bijna dertig straten zijn op initiatief van het buurtpreventieteam whatsapp- groepen opgericht. Een probaat middel om snel verdachte situaties onder de aandacht te brengen en informatie te delen. Ook dat is het resultaat van het werk van het buurtpreventieteam.

Stel we zouden nog meer leden hebben in het BPT die zich vrijwillig willen inzetten voor de veiligheid van de wijk, welke zaken zouden er dan volgens jou nog meer aandacht verdienen?

Naast veiligheid is ook van belang dat afval op straat snel wordt opgeruimd, dat er geen losse stoeptegels liggen, de straten goed verlicht blijven en graffiti wordt verwijderd. De leden van het buurtpreventieteam melden bij de gemeentezaken die niet op orde zijn.  Eigenlijk zou elke wijkbewoner dat moeten doen. Melden is vrij eenvoudig via een app op je telefoon.  De gemeente wil dit nog gemakkelijker maken. Caroline en ik hebben onlangs samen met andere bewoners van Den Haag de gemeente daarvoor suggesties gedaan.

Als jij 2 tips zou mogen geven aan de mensen in de wijk wat zij zelf kunnen doen om de wijk veiliger te maken, wat zou je dan adviseren?

De My Clean City app of de algemene app van de gemeente voor meldingen op de telefoon te downloaden en te gaan gebruiken. Ik adviseer bewoners zeker om een keer langs te komen tijdens een bijeenkomst van het buurtpreventieteam in het Couvéehuis. Als je zelf ook een bijdrage wilt leveren aan een veilig en schoon Statenkwartier wordt dan lid van het team! 

Bedankt Hilly voor het delen van je ervaringen, heeft dit verhaal je aangezet tot denken, kom dan langs tijdens onze maandelijkse bijeenkomst iedere derde dinsdag van de maand om 20.00 uur in het Couvéehuis.  

Hilly, aan wie mogen we voor de volgende Nieuwsbrief vragen stellen?

Voor de volgende nieuwsbrief geef ik het stokje door aan Lenny Schmale.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.