Update Buurtpreventieteam (BPT) – mei 2024

Mededelingen vanuit het Buurtpreventieteam (BPT)

Er zijn meldingen over stelen van spiegels, radarsystemen en koplampen van bepaalde automerken, voornamelijk BMW en Audi. Dit is een landelijke tendens, De attributen die worden gestolen worden zijn “besteld”. Voor deze problematiek is een landelijke eenheid opgericht. Op dit moment lijkt het in onze wijk rustig maar dit kan volgende week weer actueel zijn. De wijkagent raad aan altijd aangifte te doen en de sleutels van de auto niet direct achter de voordeur te bewaren. De sleutels in een metalen doos kan ook helpen.

In de maanden april en mei zijn de volgende incidenten te melden waar aangifte van is gedaan:

  • 29 X diefstal uit/vanaf personenauto
  • 9 X fietsdiefstal
  • 1 X diefstal auto
  • 1 X diefstal motor
  • 4 X melding van overlast jeugd
  • 3 X verkeersongeval met letsel
  • 4 X verkeersongeval met uitsluitend materiele schade
  • 2 X woninginbraak

Bijeenkomst met de burgemeester

Op dinsdag 12 september heeft het Buurtpreventieteam Statenkwartier een presentatie gehouden voor alle BPT’s van Scheveningen met als speciale gast burgemeester Jan van Zanen. Wij hebben uitleg gegeven over hoe wij met hulp van whatsapp in straatgroepen het Statenkwartier proberen veiliger maken. De burgemeester was verrast over onze aanpak.

Aankondiging voor 18 juni

Op dinsdagavond 18 juni van 20.00 uur tot 22.00 uur organiseert het Buurtpreventieteam met ondersteuning van de wijkagent een bijeenkomst in het Couvéehuis voor de beheerders (wasberen) van de straat whatsappgroepen. Natuurlijk zijn ook geïnteresseerde buurtbewoners van harte welkom. Doel is om met elkaar van gedachten te wisselen over hoe we nog beter kunnen samenwerken met de gemeente en de politie. Tijdens deze avond zal er op een ludieke wijze kennis gemaakt worden met aspecten van veiligheid en wordt er natuurlijk voor de inwendige mens gezorgd. Het zou erg fijn zijn als je aanwezig kan zijn op 18 juni. Meer informatie volgt via statenkwartier.net. Wil je komen, meld je dan aan via ontmoet@statenkwartier.net
Het Buurtpreventieteam zoekt nog steeds enthousiaste wijkbewoners die mee willen helpen om de wijk nog mooier te maken.

Vooraankondiging AED trainingen

Dit jaar zullen er twee AED trainingen worden georganiseerd: een herhalingstraining en een beginnerstraining. De herhalingstraining vindt plaats in juli en de inschrijving hiervoor start binnenkort. Houd de aankondiging op statenkwartier.net in de gaten voor meer details.

In gesprek met Caroline, een lid van het buurtpreventieteam Statenkwartier

Caroline is enorm betrokken bij diverse onderwerpen die op de maandelijkse agenda staan van het Buurt Preventie Team (BPT). Een van de onderwerpen is zwerfafval, huisraad naast afvalcontainers of verlaten fietsen of scooters in de straten van het statenkwartier.

Caroline, waarom vind jij zwerfafval zo een belangrijk punt, met name ten aanzien van buurtpreventie?

Zwerfafval leidt tot aantasting van natuur en milieu, heeft een negatief effect op de beleving van de openbare ruimte en ongedierte aan, dit is onveilig voor mensen en dieren kunnen erin verstrikt raken en dus ook onveilig voor dieren.
Ik bedoel met zwerfafval ook afval naast de ORAC, en het blijkt dat afval naast de container vaak leidt dat een volgende persoon er gewoon wat bijzet want “zij doen het ook”.
Dit geldt ook voor de weesfietsen, frustrerend omdat er dan geen plek is voor eigen fietsen en vandalisme/diefstal wordt bevorderd. Ik geloof gewoon dat een schonere omgeving een veiliger gevoel geeft en dat dit diefstal en vandalisme voorkomt. Het is volgens mij niet zo zeer mijn taak van uit het BPT maar voor iedereen in de wijk. Ik weet dat jij ook net als andere BPT leden via de gemeente een afvalgrijper hebt aangevraagd waarmee je regelmatig een rond je door de wijk loopt om zo zwerfafval “op te prikken”.

Welke andere methodes zet jij in om de wijk schoner te maken?

Ik heb inderdaad voor een aantal buren en BPT leden een grijper gevraagd en gekregen van de gemeente en maak daar regelmatig (2 keer per week) gebruik van met en zonder kleinkinderen en buren. We halen echt veel plastic, papier, blikjes en flesjes van sterke drank uit de struiken en langs de stoeprand en sigarettenpeuken in overvloed. De hondenpoep laat ik daar liggen maar is wel een grote ergernis, op de stoep haal ik ook die weg. Maar we merken verbetering op, duidelijk minder blikjes sinds invoering van statiegeld. Voor de grotere rommel die ik tegenkom (wastafel, kluis, groot mes en stoeptegels) maak ik melding met de apps Buiten Beter of MyCleanCity of via de website Scheveningenmeldt.nl. Zo te horen zijn dus verschillende manieren om meldingen te maken.

Wat is jouw advies over deze verschillende manieren en wat is jouw ervaring met deze apps en online melding via de gemeente?

De BuitenBeter app werkt het eenvoudigst omdat die app mijn gegevens als naam/email etc. onthoudt en meteen straat en huisnummer aangeeft (weet ik zelf niet altijd) maar de gemeente heeft liever de meldingen via de website Scheveningenmeldt of My Clean City app omdat de gemeente meldingen via deze twee kanalen meteen binnen krijgen en de melding in principe sneller is afgehandeld. Het is alle drie makkelijk om te gebruiken, de gemeente stuurt na melding een bevestiging per email dat aanvraag in behandeling is genomen en zodra deze is afgehandeld komt er ook een bevestiging van. Weghalen vuil gebeurt vrij snel na melding maar opnieuw aanleggen stoeptegels, groot zwerfvuil als bankstel kost vaak wat meer tijd. Als het langer dan 2 weken duurt reclameer ik weer door nogmaals melding via de mail of bellen naar de gemeente tel. 14070. 

Bedankt Caroline, heel nuttig om te horen hoe jij je inzet voor een veilig en schoon Statenkwartier. Wil je meer weten over wat het Buurtpreventieteam nog meer doet? Kom dan langs tijdens onze maandelijkse bijeenkomst iedere derde dinsdag van de maand (in september op de tweede dinsdag van de maand) om 19.30 uur in Het Couvéehuis

Caroline, aan wie mogen we voor de volgende nieuwsbrief vragen stellen?

Voor de volgende nieuwsbrief geef ik het stokje door aan Hilly Offens.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.