Ton extra voor milieuvriendelijk vervoer ondernemers

De subsidieregeling waarmee ondernemers elektrische scooters, high speed elektrische fietsen en bakfietsen met trapondersteuning kunnen kopen of leasen, is zo’n succes dat er extra geld bijkomt en de termijn wordt verlengd. Dat laat wethouder Tom de Bruijn (Milieu) weten.
De Bruijn stelt € 100.000 extra beschikbaar en de regeling wordt verlengd tot 1 april 2018. Dankzij de regeling hebben ondernemers inmiddels 120 elektrische scooters of fietsen gekocht of geleased. De subsidie geeft ondernemers de mogelijkheid om schoner te gaan rijden en dat is goed voor de Haagse luchtkwaliteit.

Veelrijders

Bezorgdiensten, zorgverleners, pizzakoeriers, makelaars en aannemers rijden jaarlijks duizenden kilometers met hun benzinescooters (of auto). Zij maken weinig gebruik van elektrische voertuigen, omdat bijvoorbeeld een kwalitatief goede elektrische scooter wel twee tot vier keer zo duur is als een scooter op benzine, ook al zijn de verbruikskosten veel lager. Het verschil in aanschafkosten compenseert de gemeente deels met deze subsidie. De gemeente geeft maximaal € 1.500 subsidie voor elke schone scooter. Ook high speed elektrische fietsen (speed pedelec) of elektrische bakfietsen kunnen met subsidie worden aangeschaft. Iedere Haagse ondernemer kan voor maximaal 6 voertuigen subsidie krijgen. Met een voertuig moet per jaar minimaal 3.000 zakelijke kilometers worden gereden.

Lodewijk Cobben (53), medisch specialist voor Haaglanden Medisch Centrum, kocht met subsidie een speed pedelec ‘Stromer 1′: ‘Deze fiets rijdt zo lekker. In Den Haag doe ik nu eigenlijk alles op de fiets. Zelfs als het regent. Dan doe ik gewoon een regenpak aan. En met zo’n snelle fiets ben je toch zo weer op je bestemming. Ik werk op drie locaties: Bronovo, Westeinde en Antoniushove en moet vaak overdag van het ene naar het andere ziekenhuis. Met deze fiets ben ik er sneller dan met de auto. In 2 maanden tijd heb ik al zo’n 1.000 kilometer gereden. De subsidieaanvraag is ook heel simpel. Dat is geen beletsel om van de subsidie gebruik te maken.’

Leasen

De elektrische scooters, high speed fietsen of bakfietsen mogen ook worden geleased. De leasemaatschappij berekent de korting door aan de klant. In totaal is er € 300.000 subsidie beschikbaar. De regeling eindigt op 31 maart 2018 of zoveel eerder als de subsidiepot is uitgeput. Iedere ondernemer die op 1 september in 2017 al in Den Haag was gevestigd, kan van de regeling gebruik maken.
De subsidieregeling is één van de maatregelen uit het Actieplan Luchtkwaliteit 2015 – 2018. Daarin zitten verschillende maatregelen om de lucht in de stad nog schoner te krijgen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.