Prins Mauritslaan wordt een groene wandelroute

door Marielle van de Ven

Rond 2027 verdwijnt het asfalt op de Prins Mauritslaan en ontstaat er een 30 kilometer-zone: hét moment om een prachtige groene wandelpromenade te realiseren. Dit erkende ook wethouder Arjan Kapteijns op 7 maart jongstleden. Hij zegde toe het plan van de Groene Kansen Statenkwartier (GKS) als vertrekpunt te nemen voor de herinrichting van de laan.

Petitie

Op 7 maart jl. stond de GKS voor de tweede maal in de raadszaal om in te spreken bij de Commissie Leefomgeving. In december 2022 overhandigden we daar een petitie met 1.270 handtekeningen van enthousiaste bewoners voor een groene wandelroute van Kunst naar Kust. Doordat de keerlus van de tram is verdwenen, is er namelijk een enorme kans ontstaan om de Prins Mauritslaan te vergroenen, een ontmoetingsruimte voor bewoners te creëren en om de oorspronkelijke wandelpromenade over de laan te herstellen.

Afwijzing

Helaas kregen we op 18 juli 2023 een afwijzingsbrief, ondertekend door toenmalig wethouder Van Asten. Het idee voor een groene wandelpromenade sprak hem aan, maar er was geen budget.

Natuurlijke looproute naar zee

Het was een domper, maar een tijdelijke! Want eind januari was er verrassend goed nieuws: we hoorden dat de Prins Mauritslaan op de nominatie staat om in 2027 heringericht te worden naar een 30 kilometer per uur zone. Hierdoor wordt de laan een stuk veiliger voor de vele schoolkinderen en andere weggebruikers. En we kunnen nu de kans aangrijpen om samen te werken aan een groene, inspirerende wandelroute, voor het Statenkwartier, maar ook voor de aangrenzende Scheveningse wijkdelen. Want als we de wandelroute doortrekken, dan ontstaat er een prachtige, natuurlijke wandelroute tussen de internationale zone en de kust.

Werk-met-werk-met-werk

Om onze plannen met de Prins Mauritslaan met kracht te bepleiten, stonden we met ongeveer de hele GKS op het stadhuis op 7 maart bij de Commissie Leefomgeving (klik hier om terug te luisteren, het inspreken begint bij 2:37:38). We kregen twee minuten inspreektijd en GroenLinks stelde de vraag of we bereid zijn om zelf de handen uit de mouwen te steken. Ja dus, want dat doen we al! De raadsleden Lotte van Basten Batenburg (VVD) en Dennis Groenewold (D66) drongen er bij de wethouder met klem op aan om de plannen serieus ter harte te nemen en zelfs om daarmee te starten bij de herinrichting van de laan. Ook wezen ze op de grote zorgen die er zijn over de veiligheid van de schoolkinderen bij het oversteken. De reacties van de andere (groene) partijen laten zich samenvatten met de woorden van de Partij voor de Dieren: ‘Een groene wandelpromenade klinkt als muziek in de oren.’

De wethouder zei in zijn reactie dat de gemeente van plan is om te bekijken of de laan nog mooier, groener en veiliger kan worden: ‘Dat doen we heel graag samen met de bewoners. We gaan vooral eerst luisteren naar de wensen en ideeën van bewoners, ook wat betreft verkeersveiligheid en verkeersdoorstroming.’ Al voor of rond de zomer komt er een klankbordgroep, gevold door een schetsontwerp en volgend jaar ligt er een voorlopig ontwerp. In 2027 kan er worden begonnen met de uitvoering. We hoeven ons geen zorgen te maken dat er op het stadhuis al een tekentafelontwerp ligt waarop we alleen nog kunnen reageren, want de wethouder vindt het plan uit de petitie van de GKS ‘belangrijke input’. Letterlijk sloot hij af met de woorden: ‘Ik kan het ook wel gewoon toezeggen dat we dit plan als vertrekpunt gaan nemen voor de gesprekken.’ Wat een geweldig resultaat na bijna drie jaar actie!

 

3 antwoorden
  1. Titia Bartel zegt:

    Het is mooi dat er (vage) toezeggingen gedaan zijn voor 2027/2028 voor herinrichting van de ex-tramroute, maar dat betekent dat we nog 4 á 5 jaar moeten aankijken tegen een steeds rommeliger wordende strook. Het zou voor de Gemeente toch tenminste mogelijk moeten zijn om gras in te zaaien. Wilde planten kan heel leuk zijn, maar is niet gemakkelijk weet ik uit ervaring. Wilde planten groeien alleen op plekken die precies aan hun eisen voldoen. Zo hadden we afgelopen jaar Melganzenvoet, een pioniersplant! Verder vereisen wilde planten een arme grond en deze strook wordt door de vele honden prima bemest (Niet iedereen ruimt op).
    Natuurlijk waardeer ik alle inspanningen van de buurtbewoners, maar het duurt nog érg lang allemaal!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.