Prins Mauritslaan Oost in actie: een vergeten stuk Statenkwartier

Door Marielle van de Ven

De Prins Mauritslaan, ooit een statige wandelpromenade in het mooie Statenkwartier, is opgedeeld in een deel ten oosten en een deel ten westen van de Fred. Het westelijke deel heeft een bijna parkachtig aanzien gekregen door het verdwijnen van de tramrails en de plaatsing van twee fraaie banken op het kruispunt met de Frankenslag. Fietsers maken nu keurig gebruik van de verse fietsdoorsteek ter hoogte van de Van Aerssenstraat – in plaats van tegen het verkeer in te fietsen – en er rijden veel minder auto’s nu er geen doorgaand verkeer meer mogelijk is richting Statenlaan.

Een vergeten stuk Statenkwartier
Hoe anders is de situatie op Prins Mauritslaan Oost, het deel van de laan tussen de ‘Fred’ en de Eisenhowerlaan. Auto’s staan kriskras geparkeerd op de middenberm. De twaalf vuilcontainers puilen vaak uit, terwijl het zwerfafval door de straat waait en auto’s af en aan rijden omdat het zo’n handige plek is om afval weg te brengen of – erger nog – ongezien te dumpen. De kinderen van de Duinoord school en de Duitse internationale school moeten een straat oversteken waar het – toenemende – verkeer met 50 kilometer per uur doorheen mag rijden. En terwijl bijna overal in de wijk het groen uit de grond springt, ligt er op dit vergeten stuk Statenkwartier alleen maar steen en asfalt.

‘Waarom gebeurt hier niks?’
Een aantal bewoners van Prins Mauritslaan Oost ziet met lede ogen aan hoe overal in de wijk straten worden vernieuwd en hoe op hun stuk straat niks gebeurt. Ze zijn daarom gestart met een verkenningsgroep, in samenspraak met het bestuurslid verkeer en ruimtelijke ordening van het wijkoverleg en de voorzitter van de Groene Kansen commissie Statenkwartier (GKS). Doel is de situatie onder de aandacht te brengen van het gemeentebestuur en op korte termijn verbetering te realiseren in de verkeersveiligheid, de parkeer- en afvalproblematiek en het gebrek aan groen.

Knelpunten en kansen
Wethouder Anne Mulder heeft op 6 februari jongstleden een bewonersbrief ontvangen waarin de situatie is uiteengezet. Hierop is nog geen inhoudelijke reactie binnengekomen. De wethouder is daarom op 8 mei nogmaals per brief benaderd met het verzoek voor een persoonlijk gesprek. De verkenningsgroep heeft intussen de knelpunten, de mogelijke oplossingen en de kansen geformuleerd voor Prins Mauritslaan Oost. Voor ze verdere actie onderneemt, wil ze deze kort na de zomervakantie bespreken met de betrokken bewoners. Woon je op Prins Mauritslaan Oost, dan krijg je hiervoor een uitnodiging in de bus.

5 antwoorden
  1. Klaas van der Grinten zegt:

    Heel goede actie! Ik woon daar vlakbij en vind het contrast met het westelijke deel van de P.M.-laan op zijn minst onverklaarbaar en inconsequent. P.M.-laan Oost lijkt inderdaad een ‘vergeten stuk’ versteende stad waar het verkeer doorheen raast, afval wordt gedumpt en er veel blik schots & scheef geparkeerd staat.
    Ik ondersteun deze actie dan ook van harte en ben benieuwd hoe en wanneer de gemeente ervoor gaat zorgen dat dit stuk P.M.-laan net zo mooi wordt als het westelijke deel.

    Beantwoorden
  2. Jorie Berlijn zegt:

    Het westelijk deel van de PMlaan een bijna parkachtig aanzien! Dit moet een grapje zijn. Ja, er staan 2 prachtige banken, maar verder gebeurt er helemaal niets. Al maanden geleden is (een deel van) het middenpad voorzien van een laag aarde en dat was dat. Op 2 plaatsen hangen al geruime tijd armoedige, deels afgezakte of kapotte rood/witte linten en naast hier en daar wat gras en onkruid lijkt het in de verste verte niet op “parkachtig”. Bovendien is een groot deel in gebruik voor de herinrichting van de FHlaan: bouwmaterialen en door medewerkers geparkeerde auto’s, soms zo dat een of beide oorspronkelijke oversteekmogelijkheden geheel of gedeeltelijk geblokkeerd zijn. Gelukkig zal dit tijdelijk zijn.
    Kortom: waarom gebeurt hier niets, kan ook op ons gedeelte slaan.

    Beantwoorden
    • Marielle van de Ven zegt:

      Jorie je hebt gelijk: ook op het westelijk deel van de Prins Mauritslaan moet nog veel gebeuren voordat het werkelijk een ‘parkachtig aanzien’ heeft. De wens is hier de moeder geweest van het woord, zal ik maar zeggen. Misschien omdat er wel al heel wat is gebeurd op dit deel van de laan. De tram is weg, de rails zijn weggehaald en er is gras ingezaaid. Met veel moeite heeft de Groene Kansen commissie Statenkwartier het voor elkaar gekregen dat er veel minder tegels liggen dan gepland. En we lobbyen door om ook het kruispunt zo groen mogelijk te krijgen. Intussen zijn bewoners druk bezig om de laan bloemrijk te krijgen.

      Beantwoorden
      • Marielle van de Ven zegt:

        Vervolg reactie op Jorie: De rood-witte linten zijn geplaatst door groepjes bewoners die hun best doen om met beperkte middelen de laan groener te maken. Ik nodig je graag uit om je bij ons aan te sluiten. Als je je telefoonnummer en adres aan mij doorgeeft, dan zet ik je in onze PMLaan Groen app.
        Er loopt intussen nog altijd een actie voor een wandelpromenade tussen het groen, zodat ook PMLaan Oost net zo fraai wordt als West. Er gebeurt dus veel, maar niet altijd zichtbaar voor iedereen.

        Beantwoorden
  3. André Biesheuvel zegt:

    Ik ben het helemaal eens met het artikel. Ik mag verwachten dat na het verwijderen van de tramrails de groenstrook over de hele Prins Mauritslaan wordt aangelegd. De leefbaarheid en de verkeersveiligheid zijn met het vergroenen gediend.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.