Onderzoek ING: zonnepanelen rendabel, warmtepomp niet

Investeren in goede woningisolatie en zonnepanelen levert nu vaak per saldo al geld op, constateert ING in een rapport over de kosten en baten van verduurzaming. Een warmtepomp en een aansluiting op het waternet verdienen zich echter niet terug.

Deskundigen bij de bank hebben voor vijf verduurzamingsmaatregelen bekeken of ze zich nu of in de toekomst uitbetalen. Isolatie en zonnepanelen leiden volgens ING tot een daling van de energiekosten die de investering ruim overtreft.

Het economisch bureau van ING stelt dat de hogere prijzen van aardgas en stroom het voor huiseigenaren naar verwachting steeds aantrekkelijker maken om zuiniger om te gaan met energie. Volgens ING is een woningeigenaar in 2030 gemiddeld 13% meer kwijt als hij niets doet om zijn huis te vergroenen.

Van de door ING berekende kostenstijging komt iets meer dan de helft door hogere prijzen voor energie en de rest door veranderingen in de energiebelastingen. Bovenop de genoemde 13% komt dan nog de inflatie tot 2030.

De overheid verhoogt deze belastingen om woningeigenaren te stimuleren via verduurzaming hun energieverbruik te verlagen. De bank voorziet daarnaast dat de investeringskosten van verduurzamingsmaatregelen komende jaren zullen dalen.

2 antwoorden
 1. Tom Egyedi zegt:

  Te kort door de bocht dit onderzoek en dit geldt voor een gemiddelde woning in Nederland. Onze woningen in het Statenkwartier zijn niet gemiddeld. Met ‘waternet’ wordt waarschijnlijk ‘warmtenet’ bedoeld.
  Op dit moment (november 2019 – februari 2020) wordt door Bureau DWA uit Gouda een onderzoek gedaan specifiek voor het Statenkwartier. Daaruit zal blijken wat voor onze woningen geldt. Het onderzoek wordt gepresenteerd op een bijeenkomst van Statenwarmte op 4 maart 2020 19.30 uur, in het Mariscollege in de Van Slingelandtstraat. Alle buurtbewoners zijn zeer welkom om de resultaten te horen en het over het vervolgproces te hebben.

  Beantwoorden
  • Eindredacteur zegt:

   Ik weet niet of het gememoreerde onderzoek “te kort door de bocht” is. De woningen in Statenkwartier zijn inderdaad zeker niet gemiddeld: bijna allemaal enkelsteens en doorgaans weinig of geen dubbel glas.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.