NAVO-top in het Statenkwartier: Interview met Peter van Heerwaarden

Door Barbara Berger

Vragen? Stuur een email naar  navotop2025@denhaag.nlOp dit emailadres kun je je ook opgeven voor de nieuwsbrief over de NAVO-top.


‘De Fred blijft echt wel open’

Over negen maanden is het Statenkwartier voor even wereldnieuws. De NAVO-top 2025, met 45 staatshoofden en regeringsleiders plus hun ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie, hun delegaties, en ook zo’n 2000 journalisten, vindt van 24 juni tot en met 26 juni direct in onze achtertuin plaats. Een hele bevalling dus met ruim 8000 gasten! 

Peter van Heerwaarden, ervaren manager bij de Gemeente, gaat deze megaklus voor Den Haag in goede banen leiden. De opgewekte ambtenaar krijgt energie van ingewikkelde projecten waarbij optimisme verplicht is. “Je moet er lol in hebben. En met een goed team voorbereid zijn op onverwachte dingen. Je kunt 25 scenario’s bedenken en dan gebeurt er toch scenario 26. En dat los je niet op met dikke draaiboeken, maar met een team dat op elkaar kan bouwen. Korte lijntjes dus!” 

De bewoners van het Statenkwartier zullen veel merken van de top, waarvoor onder meer de Johan de Wittlaan enkele maanden dicht gaat om extra gebouwen voor het World Forum neer te zetten. Ook komt er een hek om het conferentiegebied. “Maar de Fred blijft heus wel open, dus hamsteren hoeft niet”, lacht Van Heerwaarden. Al vindt hij het wel belangrijk dat er op tijd rekening wordt gehouden met de moeilijkere bereikbaarheid van het Statenkwartier en omgeving bij de planning van (school)feesten, verhuizingen of andere activiteiten eind juni. 

Van Heerwaarden is van open communicatie, gesprek en maatwerk. Hij is een bekend gezicht op bewonersbijeenkomsten.  “Ons uitgangspunt is: iedereen kan tijdens de top thuiskomen, het normale leven gaat zo veel als mogelijk door.” Aan vervoersplannen en omleidingen wordt gewerkt. En: “Aan de bewoners van de Catsheuvel en Zorgvliet, die dicht bij de locatie zitten, gaan we extra aandacht besteden zodat zij gewoon hun boodschappen in huis hebben en bijvoorbeeld mantelzorg door kan gaan.”. 

Tot nog toe zijn vrijwel alle bewoners en ondernemers begripvol voor dit prestigieuze project. “Inwoners zijn trots op onze stad, ze maken van dichtbij mee wat ons profiel van vrede en recht betekent. En juist nu vinden veel mensen vrede en veiligheid heel belangrijk.“ Ook het MKB werkt mee. “De top legt ondernemers geen windeieren. Alle hotels zitten vol, en er wordt zoveel mogelijk lokaal ingekocht.” 

Van Heerwaarden organiseerde namens de gemeente ook de vorige grote top in onze stad, de Nuclear Security Summit in 2014 met onder meer Barack Obama. De goed verlopen top leverde de stad wereldwijd veel positieve bekendheid op. 

Tien jaar later is er nog meer aandacht dan toen nodig voor veiligheid, onder andere door mondiale spanningen.  Sommige bewoners maken zich zorgen over de veiligheid van hun buurt. ‘Je hoort weleens: we zijn straks een ‘supertarget’. Dat is een gevoel, dat kan ik met ratio niet wegnemen. Maar besef wel dat de stad eind juni heel goed beveiligd zal zijn.” 

Van Heerwaarden doet zijn best om de conflicterende belangen van een ‘veilige, gastvrije en impactvolle top’ bij elkaar te brengen. “En we hopen dat burgers met ons meewerken. Als je je ergens zorgen over maakt, meld het dan! En verheug je alvast op deze unieke gebeurtenis in je achtertuin.”

Foto’s door Marijke Stroucken

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.