3 juni: Bewonersbijeenkomst i.v.m. NAVO-Top 2025 in Statenkwartier

Bewonersbijeenkomst op 3 juni in World Forum om 19.30 uur!

Details over 3 juni op website van Gemeente Den Haag

Datum 24 mei 2024

Raadsmededeling NAVO-top

De NAVO-Top in 2025 komt naar Nederland en Den Haag wordt gaststad (24 – 26 juni 2025). Dat  heeft de ministerraad vanmorgen besloten. 

Het besluit betekent de erkenning voor de kracht van ons bod, een grote eer en een enorme  verantwoordelijkheid. In de aanloop naar en tijdens de top zelf zullen de ogen van de wereld gericht  zijn op Nederland en Den Haag. Om tot een geslaagde top in Nederland te komen is een gezamenlijke  inspanning van departementen, veiligheidsorganisaties en -diensten, gezagen, gemeenten en  instellingen essentieel. 

Al meer dan een eeuw zijn we stad van vrede, recht en in toenemende mate veiligheid. 125 jaar geleden  werd hier de Eerste Haagse Vredesconferentie gehouden. De vervolgconferentie leidde tot de bouw van  het Vredespaleis, de vestiging van het Permanente Hof van Arbitrage en later het Internationaal  Gerechtshof van de Verenigde Naties. Het begin van een netwerk in en rond Den Haag dat nu 131  internationale instellingen telt.  

Daarnaast is Den Haag ‘neutraal gebied’ voor vredesbesprekingen en bemiddelingen. Wij huisvesten  hoven en tribunalen, maar ook organisaties als Europol en Eurojust. We zijn NAVO-stad sinds 1954.  Het communicatie- en informatie agency van de NAVO geeft hier werk aan 1100 mensen.  Samen vormen de veiligheidsorganisaties in Den Haag en omgeving het grootste veiligheidscluster van  Europa. 

De keuze voor Den Haag is ook een keuze voor ervaring. We zijn regeringsstad en stad van  internationale diplomatie. Onze stad is gastgever aan grote internationale evenementen en heeft er nog  altijd de juiste accommodaties voor. Het succes van de Nuclear Security Summit (NSS) van 2014 is  daarvan het meest sprekende bewijs. Deze Summit vond plaats in onze internationale zone. Het gebied  in stadsdeel Scheveningen waar ook de NAVO-top zal plaatsvinden. We zijn daar goed bereikbaar voor  internationale gasten en zijn in staat hen een aangenaam en veilig verblijf in de directe omgeving te  bieden. 

Tegelijkertijd beseffen we dat de top veel van de stad zal vragen; het is op het gebied van logistiek en  veiligheid een zeer grote operatie: 

 • gedurende langere tijd afsluiten van een deel van de Johan de Wittlaan in verband met het  bouwen van tijdelijke voor de top noodzakelijke constructies; 
 • het afsluiten van het conferentiegebied gedurende de week van de top; 
 • de beperking van de bereikbaarheid van (de omgeving van) de stad ten tijde van  vervoersbewegingen van de delegaties. 

We organiseren op 3 juni een bewonersbijeenkomst om de bewoners binnen en in de nabijheid van de  Internationale Zone nader te informeren. Het is informatie op hoofdlijnen. Want de top is nog relatief ver weg en veel plannen moeten nog worden geconcretiseerd en vastgesteld. Daarom zullen wij in  aanloop naar de datum van de top in gesprek blijven met bewoners, organisaties en ondernemers over  de veiligheid en benodigde maatregelen tijdens de top en gedurende de voorbereiding. We zullen open  omgaan met overlast door wegafsluitingen en leggen uit waar en waarom veiligheidsmaatregelen nodig  zijn. We kijken ook naar maatregelen die een deel van de overlast kunnen compenseren. 

De top zelf heeft straks plaats in een hermetisch afgesloten gebied, daarbuiten zoeken we de  verbinding. Side events, tijdens en vooral in de aanloop naar de top, kunnen een bijdrage leveren aan  ons ‘veiligheidsbewustzijn’, want veiligheid is ook een zaak van burgers. In samenspraak zullen we  bepalen waaraan bij onze inwoners behoefte is. We benutten de internationale aandacht door te laten  zien waar we als Den Haag trots op zijn.  

We maken er geen “feestje” van, daarvoor geeft de internationale situatie geen aanleiding. We zorgen  wel dat de Top verbonden is met de stad en haar inwoners. Juist in deze tijd voelt Den Haag hierin een  grote verantwoordelijkheid. Als thuisstad van alle instellingen en organisaties die hier in vrijheid en  onafhankelijkheid hun werk moeten kunnen doen. Als gastgever aan de Top van de alliantie die de  vrijheid en democratie van de aangesloten landen verdedigt. Als bestuur en gemeentelijke organisatie  die ervoor willen zorgen dat Den Haag ook in de toekomst een gastvrije stad van vrede, recht en  veiligheid kan blijven. 

Als u in deze fase behoefte heeft aan een nadere toelichting, dan verzorgen we dat graag.  

Het college van burgemeester en wethouders, 

de secretaris, Ilma Merx

de burgemeester,  Jan van Zanen

Raadsmededeling NAVO-top

1 antwoord
 1. Martine Keus zegt:

  Hallo,
  Wat fijn dat de NAVO Top hier in Den Haag, in mijn buurt plaats kan vinden, geweldig.
  Moet ik mij ergens aanmelden voor de info avond op 3 juni a.s

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.