Kunst- en cultuuragenda februari 2023

Er is de komende maand genoeg te doen in het Statenkwartier op het gebied van kunst en cultuur. Een greep uit het aanbod:

Museon-Omniversum
Museon-Omniversum brengt tot 16 februari 2023 de unieke Arctic Noorderlicht Experience in de avonduren. Deze duo-show bestaat uit de grootbeeldfilm The Arctic: Our Last Great Wilderness en de full dome show Résonances Boréales.
Bekijk hier de complete agenda van Museon-Omniversum.

Wijkbewoner Maarten Ruijters spreekt over #Escher op 21 februari bij Museon / One Planet
Op 27 maart 2023 is het precies 50 jaar geleden dat de graficus M.C. Escher overleed
Ter gelegenheid daarvan is 2023 uitgeroepen tot Escherjaar.
De aantrekkingskracht van Eschers prenten is na zijn dood alleen maar toegenomen, zoals blijkt uit de populariteit van zijn boeken en de talloze reproducties die jaarlijks nog steeds verkocht worden. Die aantrekkingskracht berust niet zozeer op de artistieke kwaliteit, maar veeleer op de raadsels die deze prenten bij ons oproepen.
Maar ook zijn transformaties, waarbij bijvoorbeeld vissen lijken te veranderen in vogels, zijn fascinerend. Escher jongleert met tegenstellingen zoals boven en onder, voor- en achtergrond, hol en bol, dag en dacht, klimmen en dalen.
Houdt hij ons hier een toverspiegel voor?
Maarten zal laten zien hoe Escher’s belangstelling voor perspectief en geometrische patronen al in zijn vroege werk ligt besloten. Daarna zal hij aan de hand van een aantal beroemde prenten uit de doeken doen welke valkuilen Escher voor ons heeft bedacht en waarom wij zijn constructies als “onmogelijk” zien.

Kunstmuseum Den Haag
In 2023 is het 125 jaar geleden dat de kunstenaar Maurits Cornelis Escher (1898-1972) werd geboren. Met de grootste museale Eschercollectie ter wereld vormen Kunstmuseum Den Haag en Escher in Het Paleis het centrum van dit bijzondere jubileumjaar. Vanaf 18 februari is de tentoonstelling Andere Wereld te zien in het Kunstmuseum.
Bekijk hier de complete agenda van het Kunstmuseum Den Haag.

Fotomuseum Den Haag 
De tentoonstelling Cheers! in de lounge van Gember is gebaseerd op de serie YOU RUN AROUND TOWN LIKE A FOOL AND YOU THINK THAT IT’S GROOVY (2014/2022) van Chantal Rens. Rens liet hiervoor meer dan tweehonderd verschillende dieren een flûte bruisende champagne, een glas dessertwijn, een whisky on the rocks of een ander alcoholisch drankje op de rug balanceren. Te zien tot en met 26 februari.
Bekijk hier de complete agenda van Fotomuseum Den Haag.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.