HTM test elektrische bus tussen CS en Norfolkterrein

HTM heeft vanaf 29 mei jl. een elektrische bus ingezet als proef tussen het Centraal Station en het Norfolkterrein. Opmerkelijk is dat deze bus wordt opgeladen door middel van de bovenleiding van de tram. Innovatief en kostenbesparend zo blijkt.

De elektrische bus in Wenen

Uniek voor Nederland

Deze vorm van openbaar vervoer is nog niet eerder in Nederland getoond. De bus kan zich in stilstand snel opladen nabij de bovenleiding van de tram. Groot voordeel: deze vorm van elektrisch busvervoer kan relatief snel worden ingevoerd, omdat het bestaande stroomnetwerk van de tram wordt gebruikt. Op deze manier is ook minder gemeenschapsgeld nodig.

Geen hoge investeringen, snel realiseerbaar

Emissieloze bussen zijn hard nodig omdat de luchtkwaliteit van Den Haag staat door de uitstoot van gemotoriseerd verkeer. Om deze moderne eBus beschikbaar te stellen aan de reiziger zijn geen hoge investeringen en lange bouwtijd nodig voor speciale laadstations, zoals dat gebruikelijk is bij het elektrisch busvervoer. De eBus is namelijk voorzien van een pantograaf die binnen acht minuten de benodigde stroom aftapt van een laadstation dat nabij het tramnetwerk snel gerealiseerd kan worden. Het resultaat is een opmerkelijk stille, duurzame en energiezuinige eBus.

Stapsgewijze inzet op “zero emisie” in Den Haag

Voor deze proef heeft men een eBus van dit type laten overkomen van de Wiener Linien in Wenen waar deze voertuigen sinds 2012 worden ingezet op twee stadslijnen. HTM heeft aangekondigd het pad van zero emissie geleidelijk in te zetten met ingang van de nieuwe concessieperiode vanaf 2019.

Beheerst u de Duitse taal enigszins? Lees dan ook dit artikel dat verder ingaat op deze bijzondere vorm van openbaar vervoer: https://www.siemens.com/press/pool/de/events/2013/infrastructure-cities/2013-03-UITP-PK/hintergrund-ebus-wiener-linien-d.pdf

Voorbeeld laadstation in Hamburg

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.