Gewürztraminer, chocolade en blauwe kaas, een ideale combinatie?

In deze donkere dagen van december was Jeanet zo vriendelijk een kleine delegatie van de wijnclub te ontvangen. Het thema was deze keer de druif Gewürztraminer, een moeilijke druif, die snel opzij geschoven wordt in ons land. wijnen gewurztraminerHet aanbod is hier ook niet zo groot, dus het was aardig zoeken voor de leden van de wijnclub.

Wijn en spijs

Uiteindelijk hebben we zes varianten geproefd, droge en (wat) zoetere versies. Onze gastvrouw had diverse hapjes op tafel getoverd om te testen hoe de wijn zich tot deze smaken zou verhouden. Zo waren er wal- en hazelnoten, gesuikerde pittige gember, blauwe kaas en geitenkaas, pure chocolade, gerookte zalm, stevig bruinbrood met anijs, kakifruit, droge worst en zoete Lebkuchen (Duitse koekjes met onder andere kruidnagel en nootmuskaat). Een varieteit aan zoet, zout en bitter dus. En dat leverde verrassende combinaties op.

Droog

Van de droge wijnen werd de Gewürztraminer 2013 van Henri Ehrhart uit de Elzas (voor € 13 bij Le Bouchon verkijgbaar) door ons de lekkerste bevonden. Het worstje en de blauwe kaas kon deze heerlijke aromatische wijn uitstekend aan. Ook de Elzasser Cave de Beblenheim 2014 van AH (€ 8) beviel goed. Deze wijn kon de blauwe kaas goed aan, maar was ook -door het kleine zoetje- heerlijk met de Lebkuchen. Een Gewürztraminer van J.B. Adam, 2014 (ook producent uit de Elzas) viel daarentegen weer helemaal weg bij de blauwe kaas. De wijn is verkrijgbaar bij Gall&Gall voor €11. Maar we konden ons deze wijn goed voorstellen bij een enigzins pittige aziatische maaltijd.

hapjes gewurztraminer

Zoet

De zoete varianten, één uit de Pfalz en één uit Isreal, vergden enige omschakeling. Allebei lekker naast pure chocolade of Lebkuchen, maar voor de meesten van ons iets te zoet.

Na deze boeiende lessen in smaakcombinaties sluiten wij het jaar af. Volgend jaar hoort u weer van ons.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.