Gemeente Den Haag ontdekt cruciale fout in inmiddels vastgesteld bestemmingsplan Statenkwartier

Het bestemmingsplan Statenkwartier is op 14 april 2016 door de gemeenteraad vastgesteld en op 30 juni in werking getreden. Het bestemmingsplan heeft tot doel de bestaande situatie in hoofdzaak te conserveren. Recentelijk is echter geconstateerd dat bij de actualisatie van dit bestemmingsplan voor een belangrijk deel van het plangebied abusievelijk hogere goot- en bouwhoogten in de plankaart zijn opgenomen waardoor bouwplannen mogelijk worden die veel hoger zijn dan de huidige bebouwing. Dit is in strijd met de bedoelde conserverende werking van het bestemmingsplan.

raadZo begint de raadsmededeling van 30 september jl.. Niemand had tot dan toe de fout gesignaleerd en inmiddels is het te laat om in het voorliggende bestemmingsplan nog aanpassingen te doen. Het is immers vastgesteld. Gelukkig gaat de gemeente nu niet achterover zitten in afwachting van de behandeling bij de Raad van State.

Bij besluit van 29 september jl. heeft de gemeenteraad dan ook een voorbereidingsbesluit genomen om ongewenste ontwikkelingen vanwege deze fout in het bestemmingsplan zoveel mogelijk tegen te gaan.

Voor wat betreft de komende procedure bij de Raad van State met betrekking tot het inmiddels vastgestelde bestemmingsplan Statenkwartier zijn er drie uitkomsten mogelijk:

Optie 1. De Raad van State voorziet zelf in de zaak.b821041397z-1_20151218193448_000gg2mf8k9-2

 Optie 2. De Raad van State geeft de gemeente opdracht om het gebrek te herstellen

 Optie 3. De Raad van State vernietigt, met de kennis die het verzoek meebrengt, het bestemmingsplan geheel of gedeeltelijk.

In de tussentijd blijft maximale alertheid noodzakelijk. Primair natuurlijk bij de gemeente, maar ook het Wijkoverleg Statenkwartier zal met (nog) meer dan gebruikelijke aandacht nieuwe initiatieven in onze wijk volgen en waar nodig direct gepast reageren in de geest van het bestemmingsplan: conserverend.

Bijgaand de link naar de kaart van het Statenkwartier waarop de betreffende gebieden zijn aangegeven en de bijbehorende brief van het College aan de Raad:

inventarisatiekaart-raadsmededeling-dso-2016-1065-over-bp-statenkwartier

ris295137-bestemmingsplan-statenkwartier

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.