Fietsparkeren in het Geuzen- en Statenkwartier 

Bij gebrek aan ruimte worden fietsen vaak op de stoep of tegen gevels geparkeerd. Dit brengt dagelijks hinder mee voor bewoners, bezoekers en mensen die minder mobiel zijn. De gemeente wil daarom de situatie voor het stallen van fietsen in onze wijken verbeteren.

In 2021 is de gemeente in het Geuzen- en Statenkwartier gestart met de wijkaanpak ‘fietsparkeren’ om uiteindelijk de fietsparkeeroverlast in de wijken te verminderen. Vorig jaar zijn de bewoners van de wijken gevraagd om mee te denken over knelpunten. In mei 2021 zijn een tweetal digitale sessies georganiseerd waar ruim 100 bewoners van de wijken aan hebben meegedaan. Alle knelpunten zijn in kaart gebracht en er is een ‘top 10’ gemaakt van de straten waar de nood het hoogst is.

Op basis van de analyse is gekeken naar mogelijkheden om in de directe omgeving meer en betere fietsparkeergelegenheden te realiseren. Dit proces heeft helaas meer tijd gekost dan verwacht. De gemeente wil de nieuwe schetsontwerpen met concrete oplossingen nu begin 2023 presenteren aan bewoners. Deze zullen dan op verschillende locaties te bekijken zijn bij ‘Den Haag fietst! Koffiekar’. Ook online kun je de schetsontwerpen bekijken en hierop reageren. Informatie volgt zodra deze ontwerpen beschikbaar zijn.

Werkgroep Verkeer en Ruimtelijke Ordening Statenkwartier 

3 antwoorden
 1. Frank Krijgsman zegt:

  L.s.
  Helemaal eens met het uitbreiden van de fietsparkeermogelijkheden. Een ding moet mij daarbij van het hart: het wordt tijd dat de gemeente zijn beleid m.b.t. fietswrakken drastisch aanpakt. Bij vrijwel alle fietsnietjes hier in het Stetenkwartier staan voor de helft kapotte, maanden soms jaren niet meer gebruikte fietsen. Kennelijk neemt niemand de moeite zijn oude kapotte fiets op te (laten) ruimen.Het opruimen hiervan moet veel en veel rigoreuzer. Nieuwe nietjes plaatsen? die staan binnen een paar weken weer vol met de helft verlaten fietsen. Ik kan het weten ik loop vijf keer per dag met mijn hond door de wijk.

  m.v.g. F. krijgsman

  Beantwoorden
  • M.Kiebert zegt:

   L.S.,

   Ik sluit me volledig bij bovenstaande inzender aan. We hebben met ons appartementencomplex een jaar of 10 geleden fietsnietjes in onze straat toegewezen gekregen omdat inpandig stallen voor ons niet op een veilige manier gerealiseerd kon en kan worden (o.a. door smalle oudbouw en ingang naar de bergingsruimte). Het staat echter altijd veel te vol met fietsen bij onze nietjes, ook langdurig van buurtbewoners en bezoekers die er in feite geen recht op hebben. Dat valt echter met nietjes niet tegen te houden, alleen met zo’n overdekte container die je tegenwoordig veel vaker ziet. Door gebrek aan ruimte bij o.a. onze en andere nietjes in de straat staan fietsen, ook de meest armoedige exemplaren die rijp zijn voor de schroot, geregeld tegen voorgevels van huizen geparkeerd voor langere tijd. Verre van een visitekaartje voor de huizen/gebouwen en straat zelf wat het verkopen van woningen ook niet ten goede zal komen. Inderdaad rigoureuzer zijn met oude fietsen opruimen die al lang blijven staan. In en om de binnenstad gebeurt dat ook al lang, waarom niet in de wijk? Hopelijk komen voor het Statenkwartier gauw plannen en mogelijkheden om je fiets veilig en overdekt te stallen in de omgeving, desnoods dat je iets moet betalen ervoor. Zoals er nu kennelijk ook plannen zijn voor Duinoord: https://www.denhaagfietst.nl/nieuws/meer-ruimte-voor-fietsparkeren-in-duinoord/ Al lijkt het daar vooral om fietsnietjes te gaan. Ik zou (ook) inzetten juist op fietscontainers of beveiligde overdekte stallingen.

   Tot zover. Ik zie de nadere informatie/ schetsen etc. voor het Statenkwartier met belangstelling tegemoet.

   Met vriendelijke groet,
   M. Kiebert

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.