Tekst: Caroline Ludwig

Duurzaam wonen in een groene omgeving

Minder stenen, meer woonplezier

Mariëtte van den Heuvel (bestuurslid Groen) richt zich op bewoners en fungeert als tussenpersoon tussen de wijk en de gemeente. Zo is er een budget vanuit de gemeente waarmee activiteiten voor bewoners georganiseerd kunnen worden. “Eind vorig jaar profiteerden we bijvoorbeeld van een subsidie voor regentonnen. Met de 57 tonnen die geplaatst werden, kan per regenbui 7500 liter water worden opgevangen. Hiermee ontlasten we de riolering en besparen bewoners water voor het sproeien van de tuin. Onze Groene Kansen commissie haalde 1200 handtekeningen op voor een groene invulling van de Prins Mauritslaan. Het oude tramtracé is nu een kruidenberm. Voor de definitieve herinrichting maken we ons bij de gemeente sterk voor een groene laan met wandelpromenade. Dit zijn maar een paar voorbeelden. We nodigen bewoners graag uit  om in actie te komen voor een groenere omgeving. Dat kan onder meer met groene daken, de Actie Steenbreek – planten in plaats van stoeptegels -, door geveltuintjes of door een boomspiegel te adopteren. Groen biedt zoveel mogelijkheden. Niet alleen zorgen minder stenen voor minder wateroverlast; meer bomen, planten en perkjes in de openbare ruimte dragen bij aan een prettige leefomgeving. Ook biedt het allerlei kansen voor ontmoetingen. Als dat geen win-winsituatie is…”

Kansen voor verduurzaming en autodelen

Ook Herman Berends onderhoudt als bestuurslid Duurzaamheid nauwe contacten met de gemeente over de duurzaamheidsvisie en -plannen. “Wat is de visie van de gemeente en hoe vertaal je dit naar de wijk? Als iedereen morgen een warmtepomp plaatst is er niet genoeg capaciteit op het elektriciteitsnetwerk. Blijft gas beschikbaar of wordt het elektriciteitsnetwerk verzwaard? Dit is cruciale informatie bij de aanschaf van een nieuw verwarmingssysteem. De overheid weet het zelf ook nog niet helemaal of wijzigt de bestemming tijdens de rit. Maar hoe de energie straks ook ons huis inkomt, isoleren en de woning geschikt maken voor lage temperatuur (vloer)verwarming is altijd goed”. 

En dat vindt hij dan ook de belangrijkste maatregel bij het verduurzamen van woningen. Zelf geeft hij het goede voorbeeld. Hij verhuisde dit jaar vanuit Amsterdam naar het Statenkwartier en liet tijdens een grondige verbouwing zijn huis flink verduurzamen. “Maar ook met kleinere maatregelen kun je veel bereiken. Dubbel glas in de woonkamer, isoleren van dak en vloer kan het wooncomfort enorm verbeteren, ook in de zomer. Daarnaast bespaar je op de stookkosten in de winter. Voor al deze maatregelen zijn subsidies beschikbaar die je eenvoudig zelf kan aanvragen. Dit kan net het zetje zijn voor eigenaren om te investeren in hun woning. Op een later moment kan dan een (hybride) warmtepomp aangesloten worden op het bestaande systeem”.

Naast woningverduurzaming proberen we het autobezit te verminderen en deelvervoer te stimuleren. Auto’s staan 23 van 24 uur per dag stil. In een wijk met veel (tweede) auto’s biedt autodelen kansen om ruimte te maken voor groen of wordt het vinden van een parkeerplek eenvoudiger”. 

Voor praktische ondersteuning bij het verduurzamen van woningen is er de vereniging Buurtenergie Statenkwartier (BES). BES is een vereniging opgericht door een aantal betrokken bewoners. Het doel is om mensen te interesseren en informeren over maatregelen ter vermindering van het energiegebruik, het opwekken van duurzame energie en het verbeteren van het binnenklimaat van woningen. Er is een wekelijks spreekuur, bewonersbijeenkomsten en er zijn energieadviseurs voor individuele raad voor leden. Het lidmaatschap kost €20 per jaar, daarmee steunt u de vereniging en wordt u geïnformeerd over activiteiten, bijeenkomsten, gezamenlijke inkoopacties en kan u een beroep doen op de ervaringsdeskundigheid van de BES-te buurman. ”

Hoe meer handen…

Woon je in het Statenkwartier en wil je ook bijdragen aan jouw wijk? Er zijn altijd extra handen nodig. Voor eenmalige activiteiten tot vaste inzet in werkgroepen of binnen het  bestuur. Zo zijn er op het moment vacatures voor de bestuursleden Communicatie en Verkeer en Ruimtelijke ordening. Bezoek de vrijwilligerspagina op statenkwartier.net voor vacatures en andere manieren om bij te dragen.

Veiligheid en erfgoed in balans

Hanno Jol maakte al acht jaar deel uit van de werkgroep Verkeer & Ruimtelijk Ordening

toen hij eerder dit jaar werd gevraagd interim bestuurslid te worden. Ondanks zijn drukke werk- en privéleven doet hij dat graag. Al hoopt hij dat deze functie snel permanent wordt ingevuld. Deze portefeuille heeft  twee hoofdtaken. “De eerste zijn de gebouwen in het Statenkwartier. We willen het unieke cultuur-historische karakter versterken. Dit doen we door excessen te voorkomen en bij te sturen bij ontwikkelingen. Het gaat van grote projecten als  de uitbreiding van Europol tot kleinere zaken als veilige uitgangen van wooncomplexen en dakopbouwen. De tweede hoofdtaak gaat over de openbare ruimte. We bevorderen de verkeersveiligheid door o.a.: de inzet op een maximumsnelheid van 30 km/uur veilige fiets- en schoolroutes, goede oversteekplaatsen en daarnaast de zorg voor het openbare gebied en het verbeteren van het Groen.

Voor beide aandachtsgebieden geldt dat dit alleen kan in goede samenwerking met de bewoners, de BAS (Bescherming Architectuur Statenkwartier), de winkeliers, de fietsersbond, reizigersvereniging Rover en de gemeente.

Zorg voor omgeving

“We voeren regelmatig allerlei gesprekken. Over praktische projecten  als de herinrichting van de Eisenhowerlaan en de Prins Mauritslaan. Maar ook abstractere zaken komen aan bod, zoals  de gevolgen voor de wijk van de nieuwe Omgevingswet. Het is heel belangrijk dat de kernwaarden van onze mooie wijk daarin goed beschermd worden.”

Verder neemt de werkgroep deel aan projecten van de gemeente rond het verbeteren van parkeren voor auto’s, fietsen, deelauto’s en het vergroenen van lanen, straten en pleinen.

“Graag deel ik twee successen. We zijn blij met de herinrichting van de Frederik Hendriklaan en de Willem de Zwijgerlaan en ook met de definitieve plek van de snackcar op het Frederik Hendrikplein. Al hebben we daar een dubbel gevoel bij, omdat we  moesten procederen en de vertraging en onzekerheid waren zeer vervelend voor de eigenaar. Gelukkig past de kar nu goed  in het straatbeeld en hoefden de veelgebruikte bankjes niet weg.”

Wijkbewoners die interesse hebben in deze thema’s kunnen deelnemen aan de werkgroep of misschien Hanno’s functie overnemen. Zie de vacature op statenkwartier.net.

De best bewaarde geheimen van het Statenkwartier

(volgens de bestuursleden van het Wijkoverleg)

Hanno: “Dat ik door de wijk dwaal en na meer dan 30 jaar nog steeds verrast kan worden door torentjes en details in de gevels, die ik nog niet eerder had ontdekt. Daarnaast de kwaliteit van wandelroutes als de Frankenslag met uitnodigende trottoirs en fantastische panden en bomen.”

Ottilie: “Als je de Frederik Hendriklaan en de Aert van der Goesstraat al uitgebreid hebt verkend, is het zeker de moeite waard om ook de zijstraten te ontdekken. Daar vind je nog meer leuke winkels, cafés en restaurants.”

Jolanda: “Het duin tussen de Van Dorpstraat en de Doornstraat.”

Mariëtte: “Wil je een beeld krijgen van de samenstelling van onze wijk? Ga dan eens langs bij één van de gezellige wijkkroegen. Daar tref je jong en oud, lokale en internationale bewoners.”

Marjolein: “De tuin van het Kunstmuseum vind ik een verboren parel. Alleen jammer dat mijn hond er niet in mag.”

Herman: “Bekijk de architectonische details op de gebouwen. Van tegeltjes in de voortuin tot ornamenten op het dak. Leuk om je bevindingen (online) te vergelijken met oude foto’s in het Haags Gemeentearchief en te zein wat nog origineel is.”

Paul: “Het ‘Gustav Klimt’-achtige fonteinmonumentje op het Frederik Hendrikplein. Daar loop je zo voorbij, maar het is echt bijzondere kunst.”

Rebecca: “Kijk op de Fred en in de zijstraten eens naar beneden. Er liggen veel bronskleurige Stolpersteine (struikelstenen) van mensen en families die in de Tweede Wereldoorlog in deze wijk woonden en zijn weggehaald en vermoord. Bijvoorbeeld van George Maduro, naar wie Madurodam is vernoemd.”