De Fred: de laatste loodjes

De reconstructie, of liever gezegd de herinrichting, van de Fred vordert. Iedere donderdag om de veertien dagen is er overleg met de aannemer en het Wijkoverleg en ook de winkeliersvertegenwoordiging. Hier nu de informatie mbt de bijeenkomst van afgelopen donderdag, 12 december.

Interne gemeentelijke inventarisatie

De gemeente Den Haag heeft een eigen interneinventarisatie gedaan mbt het thans gerenoveerde gedeelte van de Fred. Daar komen nog enkele aanpassingen, lees verbeteringen, op. Zo was er aandacht voor de oversteekplaats ter hoogte van Paagman. Die wordt nu vrijwel steeds belemmerd door de talrijke dar geparkeerde tweewielers: ondoenlijk voor de voetgangers en beslist ook niet de bedoeling. Zo wordt er ook nog gedacht over extra snelheidsremmende maatregelen en in dat verband mogelijk de hellinghoek van de drempels in de rijbaand wat steuiler maken. Planning is voorts om in het nieuwe jaar (de winkeliers hebben het nu te druk, een rondje te maken in het nog te renoveren noordelijk deel van de Fred. Bedoeling is daar om in de tussntijd (tot aan de start van de renovatie) wat verbeteringen aan te brengen. Kortom: een minder schril contrast tussen het noordelijk en zuidelijk deel. In ieder geval de losliggende straattegels beter begaanbaar maken en ook voor het oog wat moois neerzetten. In ieder geval een winkelstraat die, ook dan, het aanzien waard is.

Looptracé

Hier hebben we als wijkorganisatie aandacht voor gevraagd. Zo blijkt dat het tracé toch niet geheel vrijliggend is: bloemstallen nemen een gedeelte in en er blijkt zelfs een vergunningte zijn verleend voor de bakker op de Fred in het kader van verkoop oliebollen e.d. Dat is nu juist NIET de bedoeling. Wij vrezen dat voorbeeld doet volgend en het looptracé toch niet zo “heilig” is als oorspronkelijk bedoeld, ook voor de winkeliers. De gemeente gaat hier nu scherp(er) op toezien. Wij hebben in dit verband herhaald dat handhaving en nazorg essentieel is om van de Fred na de reconstructie een succes te maken. Het ligt voor het Wijkoverleg voor de hand hiervoor politiek en bestuurlijk contact te zoeken.

Terrassen

Het blijkt, na navraag door het Wijkoverleg, dat er nog steeds geen op maat gemaakt terrassenbeleid is voor de Fred. Cruciaal: gaat het nu om seizoensterrassen of ligt eea meteen voor een gehele periode (maar liefst 5 jaar) vast. Die toezegging van de gemeente was er maar laat nu lang op zich wachten. Wij gaan ervan uit dat het nu voor één jaar seizoensterrassen zijn en dat aansluitend direct een op maat gemaakt terrassenbeleid voor de Fred wordt ontworpen door de gemeente.

Start werkzaamheden Aert van der Goesstraat (info gemeente)

De Aert van der Goesstraat is onderdeel van een belangrijk winkelgebied in het Statenkwartier. De straat wordt opnieuw ingericht, de verkeersveiligheid wordt verbeterd en zal worden ingericht als 30 km/uur gebied. Door deze herinrichtingwordt de Aert van der Goesstraat aantrekkelijker gemaakt. De werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd en duren in zijn geheel tot eind maart 2020. Aanvankelijk stonden deze werkzaamheden gepland voor eind februari 2020. Samen met de gemeente hebben wij echter besloten deze werkzaamheden naar voren te halen. Door de werkzaamheden in de “stille/koude” periode van het jaar uit te voeren, hopen wij met deze beslissing de overlast voor de ondernemers/terrassen tot een minimum te beperken.

Wat gaat er gebeuren in deAert van der Goesstraat?

We starten op maandag 6 januari met het eerste deel van de Aert van der Goesstraat. Deze fase loopt vanaf het Frederik Hendrikplein tot aan de Van Loosstraat. Ook breken we de kruising van het Frederik Hendrikplein met de Antonie Heinsiusstraat op. Eerst worden de stoepen en het asfalt op de rijweg opgebroken. Daarna wordt de straat opnieuw ingericht met nieuwe bestratingsmaterialen. De stoepen op de Aert van der Goesstraat worden, net als op de Frederik Hendriklaan,

voorzien van een natuurstenen loper. Begin februari voeren we dezelfde werkzaamheden uit in het volgende deel van de Aert van der Goesstraat. Dit deel betreft de kruising met de Van Loostraat tot aan de Cornelis de Wittlaan. Via onze app informeren wij u wanneer het laatste deel zal worden afgesloten.

Bereikbaarheid Fred van af 6 januari

Ook hier de info van de gemeente: 13B Bereikbaarheid vanaf 6-1

Laden en lossen bedrijfsafval Aert van der Goesstraat

Ook hier de info van de gemeente:

 Van toepassing voor alle ondernemers Aert van der Goesstraat voor de periode vanaf 6januari t/m eind maart 2020;

Houdt u aan de venstertijden voor leveranties tussen maandag t/m zaterdag tussen 07.00en 11.00 uur;

Kies de locatie van uw voorkeur;

Deel deze flyer met uw ophaaldienst of leveranciers. U kunt hem vinden in de gratis app“HABO GWW” onder het kopje laden en lossen of volg de QR code naar de app;

Ophaaldagen bedrijfsafval zoals u gewend bent;

Verwijder tijdig uw rolcontainers zodat er ruimte over blijft voor andere containers.

L&l – bedrijfsafvallocaties Fase 7

Aanbieden huisvuil op de Aert van der Goesstraat

Zie deze link: Huisvuil Fase A-B Aert van der Goesstraat

 Start werkzaamheden fase 3D Statenplein 

zie deze link: 10 Statenplein 3D en hervat 3C compl app

Start werkzaamheden Aert van der Goesstraat

en dit is de laatste link vanuit de aannemer: 11b Aert vd Goesstraat fase 7 compl app

 

Al met al: nog even doorbijten voor wat betreft het zuidelijk deel en we blijven alert op een spoedige aanpak van het noordelijk deel van de Fred!

Ter info:

U kunt voor de laatste informatie de gratis app “HABO GWW” downloaden via de Apple AppStore en de Google Play Store.

Kies daarna voor het project Winkelgebied Statenkwartier. De app houdt u op de hoogte van informatie als de planning, veiligheid, parkeren en contactinformatie.

Zijn er wijzigingen in de planning, dan informeren wij u via een pushbericht.

Ook vindt u hier een contactformulier waarmee u direct een vraag kunt stellen of een melding kunt doen.

2 antwoorden
  1. Bert zegt:

    Heel jammer dat bezoekers en of bezorgers ten onrechte gebruik blijven maken van de GPA’s.
    Ook worden deze GPA’s vaak geblokkeerd door fout geparkeerde fietsen, daar draagt het verkeerd geplaatste straatmeubilair helaas ook aan bij.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.