Bij de wijnclub was het al (vroeg) Kerst……

Goed voorbereid de Kerst in, dat was de motivatie om voor de laatste wijnproefavond van dit daar ‘het Kerstdiner’ als thema te kiezen. Het werd een bijzondere en feestelijke avond, vanwege de kennismaking met een nieuwe wijnwinkel, de niet alledaagse wijnen die we proefden, de mooi verzorgde tafel met lekkere hapjes waar onze gastheer/-vrouw ons aan verwelkomden en de verhalen erom heen.

Wat te denken bijvoorbeeld van de eerste witte wijn die we proefden; een Italiaanse Riesling uit China! Gewoon te koop bij Gall&Gall en ook van goede kwaliteit (hij scoorde gemiddeld een 7). Of een rode wijn uit Uruguay! Ook van Gall&Gall. Het zou de beste rode wijn van de avond worden.

We proefden drie witte en zes rode wijnen. Niet verrassend dat er meer rood dan wit op het programma stond. Met hazenpeper, kalkoen, een mooi stuk rood vlees… op het menu, was dat een logisch proefprogramma.

Tijdens het proeven testten we een paar tips uit van Janna Rijpma (vinologe, wijnschrijver, wijnconsulent), wwaaronder het toevoegen vann een scheutje rode port bij een rode wijn met wrange afdronk. Met een verrassend resultaat. Alleen niet aan de gasten vertellen, vonden we, want eigenlijk is zoiets natuurlijk niet comme il faut.

De nieuwe wijnwinkel waar we kennis mee maakten heet Henry II en is gevestigd aan de Westduinweg 193. www.henrydetweede.nl Net open, met nog maar een beperkt wijnassortiment; een wijnselectie speciaal voor de aanstaande feestdagen. En juist van deze wijnwinkel kwam de winnende witte wijn: een Spaanse Verdejo Rueda, Las Lunes 2016. Met een niet te vette vis op het menu wordt dat een heerlijke combinatie.

Bij de rode wijnen dienden zich Duitse, Franse, Chileense, Italiaanse en Spaanse wijnen aan; wederom een goede kwaliteitswijn (Ribera del Duero 2015, 100% Tempranillo) van Henry II. Een klein, maar goed uitgekozen assortiment blijkt.

De winnende rode wijn komt dus uit Uruguay. Een Tannat/Merlot van Bodega Garzon uit 2016. Een volle, maar toch zachte rode wijn. Te koop bij Gall&Gall voor zo’n € 10.

We deelden geen onvoldoendes uit. Kortom, laat de Kerst maar komen!
NB: mocht iemand geïnteresseerd zijn in alle 9 wijnen die geproefd zijn; deze zijn via de redactie te verkrijgen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.