BES Tip van de maand: Slim stroomgebruik helpt het net én jezelf
Op woensdagavond 18 juni jl. vond in het Couvéehuis een levendige en goed bezochte bewonersbijeenkomst plaats met als onderwerp ‘thuisbatterijen’. Er waren twee sprekers: Nino Bellaard van Stedin (zie presentatie “Kennisavond Batterijen gemeente Den Haag“) en Twan Vooijs van batterijenfabrikant Sessy (zie presentatie “De thuisbatterij – onzin, nuttig of noodzaak?“.
Netcongestie
Nino Bellaard lichtte toe hoe het stroomnet in Den Haag onder druk staat door de vele verzoeken om aansluitingen van zowel nieuwe woningen als vooral bedrijven. De vakterm daarvoor is netcongestie. Het is nu voor huishoudens nog mogelijk om hun aansluiting te vergroten. Maar bedrijven kunnen op korte termijn geen grotere aansluiting krijgen. Die situatie moet worden verbeterd door het stroomnet te versterken en bijvoorbeeld nieuwe transformatorhuisjes te plaatsen. Maar ruimte is schaars en bewoners zijn kritisch. De verwachting is nu dat het tot 2032 of langer zal duren. Bellaard liet zien wat Stedin doet om dit op te lossen.
Campagne
De belasting van het stroomnet is vooral hoog in de uren tussen vier uur ’s middags en 9 uur ’s avonds. Vandaar dat er nu een campagne loopt om vooral in die periode het aanzetten van grote energiegebruikers zoals vaatwassers en wasmachines te vermijden. Ook het opladen van de elektrische auto graag op een ander moment! De thuisbatterij kan een rol spelen in het tegengaan van netcongestie, maar het ligt er ook aan hoe die wordt gebruikt.
Overschot opslaan
De productie uit duurzame bronnen, zon en wind, heeft een ander ritme dan het gebruik van elektriciteit. De piek van het gebruik ligt in de ochtend en einde middag en de piek van het aanbod van duurzame elektriciteit ligt midden op de dag. Het overschot van de middag opslaan omdat in de avond en ochtend te gebruiken kan dus nuttig zijn, zowel om netcongestie te voorkomen als om de kosten van elektriciteit te beperken. Een gemiddeld huishouden met zonnepanelen gebruikt ongeveer 30% van de opbrengst van de panelen zelf. Met een batterij en aanpassing van het gebruik kan dat oplopen tot 70%.
Terugverdientijd
Twan Vooijs van Sessy liet zien of de thuisbatterij ‘onzin, nut of noodzaak’ is. In de loop van de presentatie bleek: van alle drie een beetje. Zolang de salderingsregeling loopt (dit en volgend jaar) is een thuisbatterij voor een particulier niet nuttig: het net fungeert als batterij. Een ruwe berekening, gebaseerd op de nu bekende gegevens, laat zien dat de terugverdientijd van een 5 kWh batterij tussen de 8 en 14 jaar ligt.
Handelen
Het is ook mogelijk met een thuisbatterij te handelen op de stroommarkt. De batterij laden op het moment dat stroom goedkoop is en verkopen als het duurder is. Dat lijkt logisch, maar wordt minder aantrekkelijk als veel batterij-eigenaren het gaan doen. Dit lijkt geen goede reden om een batterij aan te schaffen. Twan waarschuwde in dit kader ook voor het aanschaffen van een te grote batterij. Een grotere capaciteit leidt alleen maar tot hogere aanschafkosten, en niet tot een grotere verschuiving van het gebruik. Bij 12 zonnepanelen is een capaciteit van 5 kWh voldoende.
Veilig
Tenslotte ging hij in op de veiligheid van batterijen. De thuisbatterij heeft andere cellen dan een autobatterij en is minder gevoelig voor storingen die brand kunnen veroorzaken.
Warmwatervat
Tijdens de bijeenkomst liet Gerrit-Jan Konink van Energy Guards via een filmpje zien dat het ook mogelijk is om de stroom op te slaan in een warmwatervat. Dan heb je dus warm water gemaakt van de overtollige opbrengst van de zonnepanelen.
Meer informatie
Bekijk Buurtenergie Statenkwartier (BES), voor meer informatie over lid worden, acties, en onze wekelijkse spreekuren.

MADE BY PPTSOLUTIONS.NL
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!