‘Zonnestroom vanaf je eigen dak’ (afgerond in 2020)

Met 208 zonnepanelen op het dak van het Museon (2016) en 258 zonnepanelen op het dak van het WorldForum (2017) en twee collectieve inkoopacties is het Statenkwartier één van de wijken in Den Haag met de meeste zonnepanelen op de veelal platte daken. Deze wekken de komende 20 jaar stroom op. Blijkbaar werkt het succes aanstekelijk. BES startte daarom met een nieuwe collectieve actie in mei 2020. Inmiddels hebben meer dan 100 bewoners zich aangemeld en hebben al tientallen bewoners zonnepanelen op hun dak liggen. De actie is oktober 2020 beëindigd.

De prijzen van zonnepanelen dalen nog steeds!
Zonnepanelen kopen is een investering van enkele duizenden euro’s. Veel geld. Daar staat tegenover dat uw energierekening meteen fors daalt met honderden euro’s per jaar. Zo verdient u uw investering snel terug. Reken gemiddeld op zes jaar terugverdientijd. Daarna heeft u nog vele jaren gratis zonnestroom. Omgerekend rendeert uw geld met zo’n 5%, veel meer dan u op een spaarrekening krijgt. Zo bezien zijn zonnepanelen niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.
Daarnaast zijn huizen met zonnepanelen meer waard op de woningmarkt door een lagere energierekening en een beter energielabel. Stijgende energieprijzen raken u minder omdat u zelf elektriciteit opwekt en dus minder afneemt. Bovendien kan het interessant zijn om veel panelen te plaatsen met een hoge opbrengst als u rijdt in een elektrische auto. Via een accu kan u dan zelf de auto opladen in de toekomst

Salderen blijft tot 2031
De huidige salderingsregeling houdt in dat u de stroom die u aan het elektriciteitsnet levert mag wegstrepen tegen de stroom die u van het net afneemt. Dat is gunstig; u krijgt voor de geleverde stroom hetzelfde tarief als wat u aan het energiebedrijf betaalt voor de stroom die u afneemt (zo’n 22,5 cent per kWh). De regering gaat deze subsidiëring afbouwen. Vanaf 2023 t/m 2031 wordt de vergoeding elk jaar met 9% verminderd. Vergeet echter niet dat veel stroom direct verbruikt wordt in huis en niet wordt teruggeleverd aan het net. Dat scheelt alweer!

Vergunning nodig?
Het Statenkwartier is in zijn geheel rijksbeschermd stadsgezicht. Voor platte daken – die de meeste woningen in het Statenkwartier hebben – geldt dat een ‘kleine’ bouwvergunning moet worden aangevraagd. Vanwege de duurzaamheid wordt overigens geen leges gerekend. Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente.

© Copyright 2023 - Wijkoverleg Statenkwartier | Webdesign LOL Media Design en Twiet Creative