13, 16, 21, 23 mei: Wijkwandelingen ‘Oog voor detail’
De afgelopen jaren hebben honderden bewoners van het Statenkwartier deelgenomen aan de wijkwandelingen die Gerard Scholtes en Piet Vernimmen organiseerden. Dit jaar kun jij ook deelnemen aan hun verrassende gratis wijkwandeling ‘Oog voor detail’.
Tijdens deze wandeling ontdek je een deel van onze wijk dat op het eerste gezicht misschien niet zo opvalt, maar met een scherp oog voor detail zul je veel moois en interessants tegenkomen.
Na de wandeling, vol verhalen over gebouwen en opmerkelijke personen uit het heden en verleden, kijk je voortaan heel anders naar straten van Cornelis de Witt, Van Boetzelaer, Van Beverninck of Willem de Zwijger.
Waarom hebben sommige panden twee huisnummers? Waar komen die zachte oranje-gele tegeltjes vandaan? Heeft de steenfabriek aan het Ververschingskanaal ook stenen geleverd voor het Statenkwartier? Wat heeft ons Statenkwartier met het Franse koningshuis te maken en kun je een Franse lelie ook op zijn kop hangen? En wat is Persinggahan precies?
Aanmelden
Aanmelden voor de wandeling kan via statenwandeling19@gmail.com. Geef daarbij aan met hoeveel personen je komt en welke dag je voorkeur heeft:
- Dinsdag 13 mei om 19.30 uur – VOL
- Vrijdag 16 mei om 19.30 uur – VOL
- Woensdag 21 mei om 19.30 uur – VOL
- Vrijdag 23 mei om 19:30 uur <– EXTRA WANDELING
We hopen je te verwelkomen voor een inspirerende en leerzame tocht door je eigen wijk!
Beste Nieuwsbrief-redactie,
In de jongste editie van de Statenkwartier-Nieuwsbrief las ik de aankondiging van drie wijkwandelingen die medio mei a.s. door de heren Gerard Scholtes en Piet Vernimmen worden georganiseerd – met gratis deelname, nog wel! Deze en dergelijke wandelingen zijn een leuk initiatief. Helaas woon ik te ver weg om mij voor een van de wandelingen aan te melden. Als geboren Statenkwartierder koester ik dus maar mijn jeugdherinneringen aan de vele voet- en fietstochten die ik in door mijn oude buurt heb gemaakt. Die waren ook allemaal gratis, maar ze waren niet voor niets! Veruit de meeste straten, lanen, pleinen en speciale plekken in de wijk staan me in het geheugen gegrift.
Het is een leuk initiatief om tijdens de komende wandelingen een en ander te vertellen over de naamgevers van de straten en lanen die worden gepasseerd. Misschien is het straatnamen-thema “Wie was dat ook weer?” wel een aardige suggestie voor een vaste rubriek in toekomstige edities van de Nieuwsbrief (wellicht onder redactie van de ‘WEeDuwE VAN DIJKVELD’ … ? ) Of hebben jullie over naamgevers van straten, lanen en pleinen al eerder gepubliceerd? In dat geval zou je in jullie Nieuwsbrief-archief eenvoudig moeten kunnen terugvinden dat François Maelson (1538-1601) een arts uit Enkhuizen was die eigenlijk gewoon Frans Maekschoon heette.
Een ander leuk rubrieksthema zou het soms raadselachtige verloop van huisnummers in sommige statige straten van de wijk kunnen zijn. Ik begrijp dat tijdens de wandelingen uitleg zal worden gegeven over het hier en daar voorkomen van dubbele huisnummers langs de route. Maar er zijn in het Statenkwartier ook straten waarin (hele groepen van) huisnummers ontbreken. Dat is bijvoorbeeld het geval in de Van Slingelandtstraat, waarin je tevergeefs zult zoeken naar onder meer de huisnummers 43 t/m 87 en 76 t/m 122. Ik had die missende huisnummers nooit opgemerkt als ik niet was geprikkeld door een van de spannende boeken van Statenkwartierder Tomas Ross (van harte gelukgewenst met de koninklijke onderscheiding!) waarin hij een personage laat wonen op zo’n niet bestaand adres. Nieuwsgierig naar welk pand hij beschreef ging ik googlen en ontdekte zijn ludieke ‘Hogendoornse’ vondst: een volstrekt geloofwaardig klinkend adres dat er niet is. Om zoiets te ontdekken moet je echt heel veel en zeer oplettend hebben rondgewandeld in de wijk.
Over ontbrekende huisnummers in het Statenkwartier heb ik trouwens een specifieke vraag, waarop ik tot nu toe tevergeefs een antwoord heb gezocht:
WAAROM ONTBREKEN ER CIRCA HONDERD HUISNUMMERS OP HET FRANKENSLAG?
Van deze prachtige, ooit door Wim Sonneveld bezongen laan loopt het gedeelte tussen de Prins Mauritslaan en de Statenlaan tot nummer 182 (even zijde) respectievelijk nummer 189 (oneven zijde), terwijl het gedeelte vanaf de Statenlaan richting de Van Boetzelaerlaan verder gaat met de nummers 294/298 (even zijde) en 301 (oneven zijde).
Het is me echt een raadsel. Wonen er leden van een geheim genootschap op de ontbrekende nummers 191 t/m 292 van het Frankenslag? Liggen hun woningen verborgen onder de trambaan van (in mijn tijd nog) Lijn 10? Of bestaat er een logischer verklaring voor het ontbreken van zoveel huisnummers in één slag van het Statenkwartier en, zo ja, wat is die verklaring dan?
Als er ooit een wandeling langs het pand Frankenslag 232 of het huisnummer 257 daar schuin tegenover wordt georganiseerd, kom ik spoorslags naar Den Haag om mee te lopen: dat wordt vast een spooktocht. Maar ik vrees dat zo’n droomloop er niet inzit. Daarom hoop ik ooit uit een Statenkwartier-Nieuwsbrief te vernemen waarom er een heel stuk Frankenslag ontbreekt.
De deelnemers aan de komende wandelingen wens ik inmiddels veel leerzaam genoegen en goed weer toe.
Met Brabantse groet,
Fokko Haanstra, Someren
Wat een enthousiaste reactie!
Je stelt ook twee vragen.
1. vanwaar ontbrekende nummers in meerdere straten?
Ik wou dat ik het antwoord wist ! Jarenlang probeer ik er achter te komen.
Ooit dacht ik dat het iets te maken had met het reserveren van nummers in geval van niet aansluitende bouw(tijden)
Maar dat is niet haalbaar omdat op veel plekken zomaar midden in de straat nummers ontbreken, waar huizen wel aansluiten.
Tot nu geen idee dus.
Overigens is het probleem van enkele huizen naast elkaar met hetzelfde nummer ( Van Beverninckstraat 103)
wel opgelost.
Het was vroeger een cafe met daarnaast een heel brede tuin. Deze is uiteindelijk in de dertiger jaren opgevuld
met portiekwoningen.
2.De straatnamen.
In 2008-2009-2010 beschreef Michel Meissen ( 1941- ) in De Statenkoerier steeds één van de naamgevers.
Meissen was politicus, leraar, historicus en zeer productief schrijver.
Hij schreef zeer veel boeken waarvan hij in de meeste daarvan historische personen liet vertellen over zichzelf en over hun tijd.
Op internet is veel daarover te vinden.
Vermoedelijk zijn de in de Statenkoerier geschreven bijdragen te vinden in een van zijn boeken.
De titel is STATIGE HEREN en verscheen in 2010